Sota la lupa

Escrutem l’etiqueta d’un suplement que no pot substituir una dieta equilibrada.
1 Febrer de 2023

PEDIASURE VAINILLA

Aquest complement alimentari dirigit a la població infantil presumeix de tenir proteïnes, 13 vitamines i 14 minerals. Però, com diu la lletra petita, no es pot fer servir per a substituir una dieta equilibrada. A més, només els pediatres haurien de prescriure aquest tipus de productes.

Avalat per la ciència?

Aquest producte porta un segell de la Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària. Els segells de societats sanitàries o científiques reforcen la imatge del producte i el doten de legitimitat; per això, el seu ús és controvertit i el 2015 l’Organització Mèdica Col·legial va concloure que és contrari a l’ètica que institucions, organitzacions i societats cientificomèdiques avalin productes alimentaris que no tinguin una evidència científica provada.

Un suplement innecessari

Aquest complement utilitza frases com “Ajuda a créixer. Pot ajudar-te mentre ensenyes el nen a menjar de tot” o “Nutrició equilibrada per a nens”; això pot donar a entendre que és una opció vàlida si el nen o la nena rebutja determinats aliments. Les recomanacions de l’Associació Espanyola de Pediatria indiquen que “el pediatre ha de ser qui valori l’ús d’aliments fortificats o suplements artificials quan hi hagi risc d’ingesta inadequada de vitamines o minerals”. L’Acadèmia Americana de Pediatria considera que els menors que reben una dieta equilibrada no necessiten un suplement vitamínic.

Beneficis que s’obtenen amb aliments

Inclou nombroses declaracions de salut que fan referència als seus nutrients. Aquests beneficis es poden obtenir amb una quantitat escassa d’alguns aliments. Per exemple:

  • “Amb vitamina D que contribueix al bon funcionament del sistema immunitari dels nens”. Una ració de 225 ml (48,6 g de producte + 190 ml d’aigua) conté 4,5 μg de vitamina D. La mateixa quantitat es pot obtenir amb 19 g de tonyina (menys de la meitat d’una llauna).
  • “Amb ferro que contribueix al desenvolupament cognitiu normal dels nens”. Una ració aporta 3,1 mg de ferro. La mateixa quantitat es pot obtenir amb 12 g de cloïsses o escopinyes (ni la meitat d’una llauna).

A quines edats es refereix?

S’especifiquen dosis per a nens d’entre 1 i 3 anys i unes altres per als majors de 4 anys. La norma que regula l’etiquetatge d’aquests productes estableix que s’expressin els valors de referència de nutrients (VRN) per a adults. Però aquests valors no són els que es corresponen amb la població a la qual va dirigida, per tant s’està referenciant una dosi diària destinada a un nen, amb una ingesta nutricional basada en un adult.

Triple què? 

Al frontal es destaca el “sistema triple sure”. És simplement un reclam comercial, un nom de fantasia que no obeeix a cap descripció legal ni a una definició química o alimentària.

Conclusió

Complement alimentari destinat als menors que només s’hauria de fer servir amb la prescripció del pediatre en els casos que calgui complementar la dieta. Per això, aquest producte porta l’esment següent (està obligat a fer-ho): “Els complements alimentaris no s’han d’utilitzar com a substituts d’una dieta variada i equilibrada i un estil de vida saludable”. Aquesta frase resumeix la seva funció: complementar la dieta normal, no substituir-la.