Sota la lupa

Magnum Collection Intense Dark

Aquest gelat fa servir com a reclam un percentatge alt de cacau, però aquesta quantitat només es refereix a una petita part del producte: el recobriment. La proporció real d’aquest ingredient tan valorat en l’aliment complet és molt inferior.
1 Juliol de 2022

Magnum Collection Intense Dark

El 70% d’aquest gelat és cacau?

No. L’alt percentatge de cacau que es mostra al frontal només es refereix a la coberta de xocolata, no significa que el 70% del gelat sigui cacau. La xocolata del recobriment suposa el 30% del producte final, de manera que la quantitat de cacau que hi aporta la cobertura és de 21 g per cada 100 g. La part interna de l’aliment, el gelat, suposa el 70% del producte i conté un 7% de cacau en pols, que aporta 4,9 g de cacau. A més, té un 3% de xocolata amb llet, de la qual es desconeix la quantitat de cacau, però que, per norma, ha de ser, almenys, del 25%, cosa que aportaria a l’aliment uns altres 0,75 g més de cacau. En total, la part del gelat aporta uns 5,7 g de cacau. La unitat normal de 74 g conté aproximadament 20 g de cacau; la versió mini de 44 g n’aporta 12 g.

“Intense dark”, un reclam sense significat

L’esment Intense dark (fosc intens) pot evocar una xocolata amb gran quantitat de cacau, però només és un reclam comercial. Els termes “fosc”, “intens” o “negre” no estan regulats, de manera que l’aliment no està obligat a tenir un percentatge mínim de cacau per a poder exhibir aquestes etiquetes.

Quins són els ingredients majoritaris?

En la llista d’ingredients, el gelat i la coberta no s’identifiquen per separat i, d’aquesta manera, no estan obligats a enumerar cada ingredient. Només podem saber la composició de l’aliment íntegrament. Encara que els primers ingredients en la llista són la llet desnatada rehidratada i la pasta de cacau, si sumem els següents en pes, el sucre i el xarop de glucosa-fructosa, ens indiquen que el nutrient majoritari en l’aliment són els sucres simples. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar els 25 grams al dia d’aquest tipus de sucres, per aquesta raó un sol d’aquests gelats de 74 g aporta el 44% d’aquest màxim. En la versió mini de 44 g obtindrem el 26% del màxim recomanat.

Conclusió

El reclam principal d’aquest producte és l’alta quantitat de cacau. És cert que el percentatge de cacau de la coberta cruixent duplica l’habitual, i això fa que, en comparació, sigui un producte de més bona qualitat. En el format normal el recobriment aporta 16 g de cacau al gelat i, en el format mini, 9 g. Si es valora íntegrament des del punt de vista nutricional, aquest gelat és molt similar a la resta dels productes del mercat. El preu del format normal és un 20% superior al bombó clàssic de la mateixa marca, i el format mini costa un 30% més. Com tots els gelats, és un aliment ultraprocessat del qual s’ha de fer un consum esporàdic.

NUTRI-SCORE

La valoració Nutri-Score és D. L’alt contingut en energia i sucres i, sobretot, la gran quantitat de greixos saturats penalitzen la qualificació. Nutri-Score no determina si un producte és saludable o no de manera absoluta, per si mateix, sinó que s’ha d’utilitzar per a comparar altres aliments de la mateixa categoria.