Acabat de sortir del forn o de la nevera

El pa és un dels aliments més saludables amb què podem començar el dia, per sobre d'altres opcions menys recomanables com els brioixos, els cereals ensucrats, els dolços i les galetes
1 Març de 2012
Img alimentacion 2 listado 169

Acabat de sortir del forn o de la nevera

/imgs/20120301/alimentacion-2-1.jpg
Els nens han donat pas als pares a protagonitzar la responsabilitat de portar “el pa sota el braç”. Si fos pels més petits, els dolços, la brioixeria industrial i els aliments salats en excés compondrien el seu esmorzar; tanmateix, cap no és tan saludable com el pa. L’esmorzar és una dels àpats més importants del dia i ha d’aportar entre el 20 i el 25% del total de calories diàries. Per això, recuperar un aliment clàssic com el pa és una iniciativa recomanable per començar la jornada amb una bona dosi de carbohidrats complexos. L’objectiu és que el pa, millor natural, sigui el protagonista dels esmorzars, en substitució d’altres eleccions menys saludables com les galetes, les pastes dolces, les coques (incloses les casolanes), les magdalenes i altres productes semblants de rebosteria. A més, amb la combinació de diferents tipus de pans i d’ingredients per al farciment, es poden idear esmorzars per a tots els gustos i necessitats: lleuger, per a esportistes, energètic, ric en calci, en fibra, proteic o vegetarià. La meta és conformar noves propostes d’esmorzars saludables.

Esmorzars per a tots els gustos i totes les necessitats

/imgs/20120301/alimentacion-2-2.jpg
L’elecció d’uns aliments o uns altres en l’esmorzar és determinant perquè marca la diferència entre un esmorzar elaborat amb pa lleuger i idoni per a les dietes d’aprimament o un esmorzar ric en fibra en cas de restrenyiment, molt proteic amb la finalitat de mantenir o enfortir el múscul o vegetarià o energètic quan l’exercici físic que es practica o el treball ho exigeix. Tan important com triar el tipus de pa, és fer el mateix amb l’acompanyament.

 • L’esmorzar saludable de tota la vida. Les sopes de pa sucat en llet i cafè han constituït el llegat i la tradició de moltes famílies durant unes quantes generacions. Els actuals cereals de l’esmorzar són una versió moderna de les sopes matinals que es menjaven els nostres avis, en la majoria, més naturals i saludables, si es té en compte que molts cereals de l’esmorzar són un concentrat de sucres, sal o greixos. Aquests nutrients desvirtuen el valor nutricional d’un aliment que, en essència, podria ser molt natural i saludable. Per això, una aposta sana és compartir amb els fills aquesta alternativa d’esmorzar durant uns quants dies de la setmana. Per donar-hi més gust, n’hi ha prou de canviar els pans i escollir-los amb panses, amb fruites seques o amb llavors de xocolata, o endolcir-los amb uns filets de mel. No importa que els pans siguin del dia anterior o s’hagin assecat perquè porten un parell de dies a casa, ja que se sucaran en la llet.
 • /imgs/20120301/alimentacion-2-5.jpg
  Esmorzars lleugers. Menjar pa per esmorzar és compatible amb el seguiment d’una dieta controlada en calories. La clau es troba a ser moderat amb la quantitat (un parell de llesques o un tros de quatre dits de gruix) i amb els acompanyaments del pa. El valor afegit és seleccionar pans rics en fibra, que sacien més en igualtat de pes, com el pa integral, de diversos cereals, de sègol o segó. Com a combinació, un dia es pot pintar de formatge fresc, sol o endolcit amb un filet de mel o de melmelada, untat amb tomàquet o acompanyat d’unes gotetes d’oli d’oliva verge.
 • Sans per al cor. Es pot optar per pa torrat amb oli d’oliva verge, untat amb tomàquet natural, acompanyat d’unes rodanxes fines de pernil ibèric o de peixos en conserva, rics en Omega-3, que milloren de forma substancial la qualitat nutricional i el perfil de greixos dels esmorzars. Un entrepà sa per la qualitat dels greixos dels seus ingredients (excepte per als hipertensos) és el de pa integral vegetal amb espatlla ibèrica i anxoves o una torrada de pa amb all, tomàquet, tonyina i anxoves. També destaquen altres alternatives menys elaborades i igual de gustoses, com la torrada de pa amb bonítol o tonyina, amb tonyina i verdures al forn o saltades que hagin sobrat el dia anterior, o d’una barreja de tonyina i sardines (caldria treure el formatge de les receptes anteriors i no afegir-hi sal). Cabrien en aquesta llista d’esmorzars cardiosaludables els pans lleugerament untats amb margarina 100% vegetal, els de nous o de fruites seques o, si no es troben aquestes varietats de pans, es pot fer la combinació casolana: un tros de pa acompanyat de 5 nous o un grapat d’avellanes.
 • /imgs/20120301/alimentacion-2-6.jpg
  Gran dosi d’energia i vitalitat. Si el treball matinal exigeix molta concentració, precisió en els moviments, atenció visual o un esforç físic important, convé ser més exquisits amb el pa. Els pans més naturals, elaborats amb llevat natural (o massa mare) i cuits en forn de llenya, tenen més consistència i proporcionen en petit volum una gran dosi d’energia. Altres versions més modernes també interessants per a variar els esmorzars són els pans de musli o de panses. Una proposta amb un resultat molt saborós i energètic és el pa torrat untat amb mel o melassa i amb tahina (crema de sèsam).
 • Vegetarians. A més de pensar en pans integrals o amb varietat de cereals, el farciment donarà el toc saborós i original a l’esmorzar. Si ve de gust esmorzar dolç, es pot “pintar” el pa amb mel, melassa de cereals, una mica de melmelada casolana o natural o una compota. Si es prefereix començar el dia amb un esmorzar vegetarià salat, es pot acompanyar el pa de les restes de verdures torrades al forn o a la planxa, o uns bolets amb all i julivert. Qui admeti el formatge, pot cobrir les verdures amb una rodanxa fina de formatge i gratinar-ho, o fer servir tofu en substitució d’aquell. El tofu és un bon recurs per a complementar l’esmorzar amb proteïnes, com la recepta de pa amb tomàquet i paté de tofu o la de pa untat amb paté de tofu i nous.
 • /imgs/20120301/alimentacion-2-7.jpg
  Plus de proteïnes des de l’esmorzar. En els esports o treballs que exigeixen un esforç físic i muscular més gran es respon millor si s’inclou en l’esmorzar una ració o una part de proteïnes d’alt valor biològic. Trobem aquests nutrients en aliments d’origen animal del tipus pernil ibèric, ous o truites, tonyina, bonítol, anxoves o sardines. Un sandvitx mixt de pernil i formatge, un entrepà de truita a la francesa acabada de fer o amb restes de la truita de patates del sopar, un sandvitx vegetal amb pernil dolç i truita, un ou dur dins del sandvitx vegetal o mixt, uns sandvitxos d’ou, un entrepà amb pit de pollastre rostit o a la planxa en són algunes propostes.