Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Analitzats 287 productes financers d'estalvi de 32 entitats financeres : Les entitats recomanen dipòsits, pagarés i fons per als petits estalviadors

El pagaré és un producte florent a causa de la necessitat de capital dels bancs i les caixes

Comptes vinculats

/imgs/20120301/tema5.jpg
El consumidor creat per EROSKI CONSUMER no era client de cap de les entitats bancàries estudiades. Per això, en el 93% de les visites realitzades l’obligaven a vincular el producte financer d’estalvi a un compte corrent. No obstant això, en set sucursals afirmaven no exigir-ho: en dues d’aquestes (BBVA i Caja Rural de Navarra, a Pamplona) informaven que el compte únicament servia per a pagar els interessos del producte d’estalvi contractat i en la resta (cinc sucursals estudiades de Banco Santander, Sabadell, Caixa Bank i CA) no hi obligaven, però ho recomanaven insistentment.

En general, obrir un compte corrent és la condició principal per a contractar un producte financer. No obstant això, fer-ho exigeix al futur client complir una altra sèrie de requisits que l’uneixen encara més a l’entitat. I és que la majoria d’aquests comptes corrents comporten una despesa de manteniment o una sèrie de comissions que es poden evitar o rebaixar si s’hi domicilia la nòmina i, fins i tot, alguns rebuts de serveis de llum, aigua i gas. Una altra opció és fer-hi un ingrés mínim d’entre 300 euros i 1.000 euros, disposar d’un saldo mínim d’entre 1.000 i 2.000 euros o efectuar-hi diverses aportacions al mes o al semestre (per exemple, a BBVA, 12 euros al semestre; o a BBK, de 30 a 40 euros al mes).

Què recomanen les entitats

El dipòsit és sens dubte el producte més recomanat per les entitats bancàries. En la meitat del centenar de visites realitzades així ho van fer. Principalment, són dos els arguments pels quals ho recomanen: la rendibilitat i la seguretat. Hi destaca especialment Caixa Bank, on en totes van recomanar al col.laborador que contractés aquest tipus de producte. D’altra banda, a Banesto va ocórrer en quatre de cada cinc visites efectuades; a Sabadell; en quatre de les set, i a BBVA i Banco Santander, en cinc de les catorze. En segon lloc, les entitats bancàries recomanen els fons d’inversions, encara que la proporció de recomanacions és molt inferior: una de cada sis visites. Els atributs que esgrimeixen per a aconsellar aquest tipus de productes són la bona rendibilitat i els avantatges fiscals que comporten. Malgrat això, solament una de cada tres entitats recomana aquesta opció: BBVA, Banesto, Banco Popular, Caja Madrid, Banco Santander, Bankinter, Caixa Galícia, Sabadell, Bankoa, Banco Guipuzcoano, Kutxa i Caja España-Caja Duero. D’aquestes, destaquen BBVA, que el proposa en 4 de les 14 visites realitzades, i Sabadell, en 3 de les 7.

En tercer lloc, els pagarés són els productes més recomanats, encara que només en dotze del centenar de visites fetes a les 32 entitats bancàries. En l’estudi, solament una de cada cinc entitats bancàries estudiades van oferir aquest producte: Banco Santander (en cinc visites), Unicaja i BBVA (en dues visites respectivament), i Banesto, Caixa Catalunya i Caja Madrid (en una en cadascuna).

Quins són els meus drets i les meves obligacions?

El consumidor no està sol davant del “gegant bancari”, sinó que la Llei el protegeix. Ha de conèixer els drets que l’assisteixen, igual com les recomanacions que ha de seguir a l’hora de contractar un producte financer:

En informar-se…

  • L’entitat ha de donar tota la informació necessària i detallada per a entendre bé l’operació o el producte ofert.
  • El consumidor ha d’analitzar i comparar els diferents productes i serveis que li ofereixen i, si es tenen dubtes, ha de demanar que li’ls resolguin.
  • És fonamental buscar el producte més apropiat per a les seves possibilitats i necessitats.
  • Convé fixar-se en la combinació de tipus d’interès i termini (en el cas d’un dipòsit a termini, examinar amb cura la disponibilitat del producte; és a dir, si podrà retirar tots o part dels diners abans que acabi el termini i amb quina penalització), igual com fixar-se en les tarifes de comissions bancàries i totes les despeses que puguin cobrar.
  • El consumidor pot conèixer per endavant els models de contracte de les operacions o els productes oferts per les entitats.

Contractar un producte concret…

  • El client ha de sol.licitar un exemplar del contracte i conservar-lo per si és necessari en l’algun moment.

Després de contractar…

  • El consumidor ha de rebre els extractes i els documents de liquidació d’interessos i comissions bancàries.
  • L’entitat ha d’informar el client prèviament sobre els canvis que decideixi aquella sobre el tipus d’interès, les comissions bancàries i les despeses de les operacions que l’afectin.
  • És recomanable que el consumidor comprovi si és correcta la informació que envia l’entitat periòdicament.
  • El banc o la caixa ha de disposar d’un procediment per a resoldre les reclamacions, les queixes i les consultes dels clients, en cas que no estiguin d’acord amb l’entitat en les operacions que els afectin, o davant de qualsevol dubte que els pugui sorgir.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions