Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Residus Sòlids Urbans (RSU): analitzats els sistemes de recollida i gestió de 18 ciutats espanyoles : Generem menys deixalles, encara que els ajuntaments faciliten poca informació sobre la seva gestió

La quantitat de residus s'ha abaixat un 4% des de 2008. La meitat de les ciutats analitzades no va voler facilitar el percentatge de recuperació de les deixalles recollides

Què passa amb la matèria orgànica?

Els residus orgànics es poden reciclar per a produir compost o adob. Perquè sigui possible cal fer una recollida selectiva. Tanmateix, el PNIR detecta una “escassa implantació de la recollida selectiva de la fracció orgànica”. EROSKI CONSUMER va voler comprovar a les 18 ciutats analitzades com es gestiona la matèria orgànica. Alacant, Madrid, Múrcia, Oviedo, Sevilla i Saragossa reconeixen no fer una recollida selectiva de la matèria orgànica. Tampoc Granada, Màlaga ni Logronyo, encara que les dues primeres ciutats asseguren separar-la en la planta de tractament i la capital de La Rioja a l’ecoparc. Les altres ho fan, en la majoria, utilitzant els contenidors específics de color gris o marró o, com en el cas de Pamplona i Vitòria, per mitjà de la recollida pneumàtica.

Taxes i impostos

Les tarifes que els ciutadans paguen per la recollida, la gestió i el tractament d’aquestes escombraries són tan diversos com capitals s’han analitzat. En general, són quantitats variables que depenen de la categoria fiscal del carrer (com passa a la Corunya, Alacant, Bilbao, Còrdova, Granada i Logronyo), del valor cadastral de l’immoble (Madrid, Pamplona i Vitòria) o del consum d’aigua en cada casa (tarifa que s’aplica per als veïns de Sevilla i Saragossa); altres vegades es tracta d’un desemborsament fix cada any o bé està englobat dins de l’Impost de Béns Immobles-IBI (així es fa a Barcelona, Màlaga i Valladolid). En el cas de València, no hi ha un pagament específic per aquest servei, ja que el seu cost es finança per mitjà dels pressupostos municipals de cada any; a Oviedo, la taxa que es paga depèn de si el veí recicla o no. Mentre que en tots els casos anteriors, la taxa que es paga oscil.la, a les ciutats de Múrcia i Sant Sebastià es paga una quantitat fixa cada any (114,3 i 116,34 euros, respectivament). Les variacions de tarifes són més que cridaneres en quatre de les 18 capitals estudiades per EROSKI CONSUMER: a Madrid, els preus oscil.len entre 4 i 173 euros; a Còrdova, entre 44,70 i 160,82 euros; Logronyo té tarifes entre 20,58 i 130 euros de màxim; i a Granada, la taxa d’escombraries que s’aplica se situa entre els 57,48 i els 134,52 euros anuals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions