Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Enquestats més de 1.900 consumidors de 9 comunitats autònomes per conèixer els seus hàbits de consum de joguines : La despesa mitjana en joguines per nen serà de 70 euros

Un de cada quatre enquestats assegura que alguna vegada ha tingut dubtes sobre la joguina que havia de comprar

Sense pressupost previ

/imgs/20111201/tema3.jpg
Encara que és una eina que ajuda a estalviar, la veritat és que gairebé la meitat dels enquestats per la revista confirma que no elabora un pressupost previ que inclogui tot el que es gastarà en joguines. Davant d’aquests, tres de cada deu enquestats assegura que sempre ho fa. Encara que no és una pràctica molt comuna, la veritat és que ara hi ha més persones (en el cas d’aquesta enquesta, una de cada cinc) que es plantegen plasmar en un paper quines seran les seves despeses en joguines. Així, els més previsors en aquest sentit són els andalusos (un 40% assegura que sempre fa un pressupost previ), els catalans i els madrilenys (35% en els dos casos). Per sexe, una de cada tres dones enquestades fa aquest pressupost enfront d’un de cada quatre homes a qui s’ha preguntat.

Es faci o no un pressupost previ, la meitat dels enquestats coincideixen a assenyalar que les joguines que es compraran són les triades pels nens, però sempre supervisades per un adult. De la seva banda, un de cada cinc enquestats assegura que deixa llibertat al nen perquè triï el que prefereixi, al contrari que un de cada tres adults, que decideixen ser ells mateixos els qui es decantin per un regal o un altre. Una vegada sentits els desitjos dels més petits, en la mesura possible, set de cada deu enquestats es decantaran per joguines que siguin útils, enfront d’un de cada quatre consumidors que assegura que adquirirà aquells regals que els nens els demanin (sense tenir molt en compte la despesa que això suposi). Per als qui pensen en la butxaca, només un 13% comprarà menys joguines cares, un 12% es fixarà en aquelles amb descompte i un 9% reduirà les compres compulsives. Els més conscienciats en aquest sentit són els homes d’entre 20 i 44 anys. A més de pensar a fer un pressupost previ, els andalusos són sobretot els que més pensen en l’estalvi, ja que intenten reduir les despeses per capritx i es decanten per jocs amb descomptes o més econòmics.

Comprar per endavant

El 92% dels enquestats, en el moment de respondre l’enquesta, consideraven que era massa aviat per a comprar les joguines; al contrari que per a un 8% d’aquests, que a dia d’avui ja havia adquirit algun dels jocs o bé tots. Encara que la majoria dels enquestats no espera a estar de ple al Nadal, sinó que a la fi de novembre o al començament de desembre ja es posa en marxa; els motius donats principalment són, en aquest ordre, evitar que s’exhaureixin les existències de certes joguines, no haver de “patir” les aglomeracions als comerços durant aquests dies festius, perquè resulta més barat comprar amb una mica d’antelació i per tenir més oferta de productes on triar. Això sí, hi ha un percentatge considerable (3%) de consumidors a qui no importa comprar-los entre la multitud els dies previs a les festes.

Després de comprar...

El 97% dels enquestats per la revista admet que els nens tenen més joguines de les que necessiten. Però què poden fer amb tot el que els nens no utilitzen per desinterès o perquè ja han crescut? Hi ha diverses opcions:

 • Donar: és una de les millors maneres de reutilitzar: bé a un germà petit, a un amic o a un familiar, bé a altres nens que no tenen mitjans per a adquirir-los. Evidentment, no es poden donar joguines trencades o espatllades, per això és important ensenyar els més petits a conservar i cuidar bé els ninos, els cotxes o els jocs. Hi ha diverses entitats o associacions que recullen joguines on es poden regalar joguines usades: des de parròquies, ajuntaments i hospitals fins a ONG o campanyes per a la recollida de joguines promogudes per altres institucions.
 • Reciclar: les joguines també es poden reciclar perquè no acabin en llocs inadequats, separant-ne els diferents components: plàstics, cartró, metall, vidre, etc. Hi ha diverses maneres de fer-ho:

  • Si són joguines electròniques o elèctriques (com les videoconsoles, els llibres parlants, les joguines amb melodies, les nines que parlen o que tenen llum), cal treure’n les piles i llençar-les al contenidor corresponent.
  • No és correcte llençar les joguines de plàstic al contenidor groc. S’han de portar a les deixalleries o ecoparcs: allà se’n podrà valorar la separació per materials i el tractament posterior.
  • Les joguines trencades de cartró plastificades no es poden dipositar als contenidors de color blau. Si el cartró està plastificat o inclou peces d’altres materials, les hem de retirar prèviament o, si això no és possible, hem de portar-les a la deixalleria. Només si està fet exclusivament de cartró o paper es pot rebutjar al contenidor blau.
  • Tampoc no s’han de deixar als contenidors blaus les caixes de les joguines amb el suro i/o les bosses de plàstic a dins. Cal separar convenientment cada material i dipositar-ho al contenidor corresponent.
  • Sempre que sigui possible, convé reutilitzar el paper de regal tantes vegades com es pugui. És una manera d’estalviar diners i consum de paper.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions