Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Estudi documental sobre els hàbits insans (en alimentació, activitat física, consum de substàncies tòxiques i automedicació) de la població espanyola : Hàbits insans: caminar cap a la pèrdua de qualitat de vida

La població espanyola té una salut nutricional millorable, un perfil d'ingesta d'energia desequilibrat i una vida cada vegada més sedentària

/imgs/20170401/pareja-pizza.jpg

El 71% de la població espanyola més gran de 15 anys percep la seva salut com a bona o molt bona, segons l’Enquesta Europea de Salut a Espanya elaborada el 2014 per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Tanmateix, un 60% té problemes o malalties cròniques de salut al nostre país.

Les més comunes segons l’INE són la hipertensió arterial (18%), els dolors lumbars (17%), el colesterol elevat (16%), l’artrosi (16%), els dolors cervicals (15%) i l’al·lèrgia (13%).

A més, l’enquesta nutricional de la població espanyola (ENPE), elaborada el 2015 per la Fundació EROSKI, va comprovar que la prevalença de sobrepès estimada en la població adulta espanyola entre 25 i 64 anys arriba al 39% i és més elevada entre els homes (del 46% davant del 32% de les dones). D’altra banda, la prevalença global d’obesitat s’estima en el 22%, també superior en homes (23%) que en dones (20%).

Les dietes insalubres i la manca d’activitat física es troben entre els principals factors de risc per a la salut a tot el món, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En aquest sentit, l’organització de consumidors CEACCU considera en el seu estudi “Els hàbits dels espanyols en la cura de la seva salut” que la població espanyola té una alimentació de pitjor qualitat i més sedentària. Encara més, alerta de les greus conseqüències que la població (especialment els habitants de les ciutats) segueixi dietes molt energètiques, riques en greixos saturats i carbohidrats refinats; i ho combinin amb un mode de vida sedentari.

Totes aquestes dades i les alertes dels diferents organismes internacionals relacionades amb la salut sobre l’evolució de la societat cap a una pitjor qualitat de vida per l’abandonament progressiu dels hàbits saludables han portat EROSKI CONSUMER a tractar de conèixer quins són aquests hàbits insans que segueix la població i que perjudiquen clarament la seva salut.

Amb aquest objectiu, ha efectuat una anàlisi documental fent servir estudis i analítiques de les fonts d’informació següents: l’OMS, l’INE, l’Estudi ENPE de la Fundació EROSKI, la CEACCU, la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), el Panel de Consum Alimentari del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (SemFYC).

Salut millorable

/imgs/20170401/fruta-ejercicio.jpg

El Llibre Blanc de la FEN considera que la salut nutricional de la població espanyola és clarament millorable i enumera les seves febleses:

  • Prevalença elevada de sobrepès i obesitat, trastorns del comportament alimentari, a més d’altres malalties degeneratives (malaltia cardiovascular, hipertensió, càncer, diabetis, etc.), relacionades amb l’alimentació.
  • Inactivitat física en tots els grups de població.
  • Consum elevat de carns grasses, embotits i aliments rics en sucres senzills, i consum baix de cereals i derivats, verdures, hortalisses i llegums en relació amb les recomanacions.
  • Perfil calòric desequilibrat i aportació elevada d’àcids grassos saturats i sal.
  • Risc d’ingesta inadequada de zinc i àcid fòlic en la mitjana de la població i de vitamina D en les persones més grans de 50 anys.
  • Coneixements escassos o erronis sobre alimentació i nutrició en la població, a més d’una educació nutricional limitada reflectida en l’actual legislació educativa.

En aquest sentit, la CEACCU destaca la importància de mantenir hàbits saludables per a no desenvolupar malalties cròniques com l’obesitat, la diabetis o la malaltia cardiovascular, malalties que repunten entre la població de les societats desenvolupades.

Són els següents: ingerir almenys 5 racions de fruita i verdura diàries, consumir de manera regular peix i llegums, no saltar-se l’esmorzar de bon matí (complet), evitar el consum d’alcohol i el tabaquisme, incrementar l’activitat física i les hores de sol i, finalment, evitar el consum de medicaments de prescripció mèdica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions