Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

Radiografia de la renda mitjana de les llars espanyoles i de la taxa de risc de pobresa : Economia de la llar: recuperació assossegada

Una cinquena part de la població, el 22,3%, es troba en risc de pobresa

Pobresa

Llindar de pobresa

/imgs/20171001/familia-quiebra.jpg

El 2015, el 22,3% dels espanyols es trobava en risc de pobresa; és a dir, tenien ingressos baixos en relació amb el conjunt de la població del nostre país. Segons els criteris d’Eurostat, el llindar de pobresa se situa en 8.209 euros anuals per a les llars d’una persona i rn 17.238 euros en les llars compostes per dos adults i dos menors de 14 anys.

En un any, aquesta xifra amb prou feines ha augmentat dues dècimes, però en 8 anys s’ha incrementat de forma significativa: 2,5 punts percentuals.

Per sexe, homes i dones pateixen una taxa de pobresa similar amb una diferència de mig punt: la d’elles és de 22,1% i la d’ells, de 22,6%. Si es mira cap enrere, l’any que hi havia una diferència més gran entre els dos sexes va ser el 2007: era de 2,8 punts percentuals favorables als homes, que tenien una taxa de pobresa menor (18,4%).

Diferències per edat

L’edat també influeix a l’hora de trobar diferències en la taxa de risc de pobresa. Entre les persones de 16 a 29 anys aquest índex se situava en el 29,6% i, entre els menors de 16 anys, en 28,9%. En el col·lectiu de persones que tenen entre 30 i 64 anys l’índex en qüestió es trobava al voltant del 21% i entre els majors de 65 anys o més, en el 13%. Una diferència significativa.

Pel que fa a l’evolució en 8 anys, entre els majors de 65 anys o més, la taxa de risc de pobresa se situava el 2007 en el 25,5%. A partir d’aquest any, l’índex va començar a baixar i el 2012 es produeix un descens significatiu fins al 14,8%, una tendència que continua fins a l’actualitat.

En canvi, passa el contrari amb el col·lectiu de persones que tenen menys de 64 anys. La taxa de pobresa se situava el 2007 entre el 15,2% i el 18,1% i després comença a augmentar, especialment entre el 2013 i el 2014.

Diferències per llar i activitat

Les llars amb 1 adult i 1 o més nens dependents són les que pateixen més taxa de risc de pobresa, el 42%. La segueixen aquelles compostes per 2 adults amb 1 o més nens dependents, amb un 25%, i les llars d’una persona, amb un 20%. Finalment, un 17% de les famílies amb 2 adults i sense nens dependents estan en risc de pobresa.

En aquest sentit, l’ECV de 2016 analitza les dificultats principals que tenen les llars espanyoles. Així, un 15% de les llars espanyoles va admetre que arribaven a fi de mes amb molta dificultat, i un altre 8% s’havia retardat en el pagament de les despeses relacionades amb l’habitatge principal (hipoteca o lloguer, rebuts de gas, electricitat, comunitat, etc.) en els 12 mesos anteriors a l’entrevista de l’INE.

A més, el 38% de les famílies no tenia capacitat per a afrontar despeses imprevistes i un altre 39% no es podia permetre fer vacances fora de casa almenys una setmana a l’any.

I, pel que fa a l’activitat que desenvolupen, els aturats tenen una taxa de pobresa més alta que la resta de col·lectius: el 48% estan en risc de pobresa. Entre els ocupats, aquesta taxa suposa el 14% i en els jubilats, l’11%.

L’evolució en 8 anys ha estat significativa en tots els grups, però especialment en els aturats (s’ha apujat un 17%) i entre els jubilats (ha descendit un 9%). Entre els ocupats, la taxa s’ha incrementat en 8 anys un 2%, encara que l’últim any va descendir gairebé un 1%. Per la seva banda, la taxa de pobresa dels jubilats i els aturats va augmentar entre el 2014 i el 2015 un 7% i un 4%, respectivament.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions