Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: “Apps” d’escaneig d’aliments: l’expert del mòbil no és tan fiable

FER LA COMPRA AMB EL MÒBIL PER A COMPROVAR LA QUALITAT NUTRICIONAL DELS ALIMENTS ABANS DE FICAR-LOS AL CARRO ÉS UNA MODA QUE ESTÀ CADA VEGADA MÉS ESTESA. AMB L’AJUDA D’UN EQUIP DE NUTRICIONISTES I TECNÒLEGS, AVALUEM L’EFICÀCIA D’AQUESTES EINES.

El CoCo

L’aplicació del Consumidor Conscient compta amb l’assessorament de Maira Bes-Rastrollo, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública, i el dietista-nutricionista Juan Revenga. Al final d’aquest mes, aquesta “app” estrenarà un nou sistema de valoració.

 • Preu: gratis
 • Descàrregues: més de 100.000 a Google Play
 • Valoració mitjana dels usuaris: 4,5 / 5
 • Valoració mitjana dels experts: 4,1 / 5

Com funciona?

L’aplicació emet un veredicte propi puntuant l’aliment del 0 al 10, basant-se en 3 fonts científiques de referència:

 • La classificació de les 17 categories alimentàries de l’OMS de 2015.
 • El sistema NOVA, que avalua el grau de processament: aliments sense processar (NOVA 1), ingredients culinaris (NOVA 2), aliments preparats amb dos o tres elements dels grups anteriors (NOVA 3) i els ultraprocessats (NOVA 4).
 • Els segells d’advertiment xilens.

L’algorisme aplica, en primer lloc, els dos primers, i el resultat ofereix combinacions diferents:

 • OMS SÍ, NOVA 1 o 3: 10 punts.
 • OMS SÍ, NOVA 4: 6 punts.
 • OMS NO, NOVA 1 o 3: 5 punts.
 • OMS NO, NOVA 4: 4 punts.

Posteriorment, s’aplica el sistema d’advertiments xilè, que descomptarà 1 punt segons la quantitat de sucre, sal, densitat energètica i greix. Així, s’obté una nota de 0 a 10. El nutricionista Juan Revenga insisteix que un dels principals objectius “se centra a ser transparents amb els usuaris, indicant les fonts utilitzades”.

També aportarà dades sobre els additius. “No sembrarà cap mena de dubte sobre la seguretat de cap additiu: si estan autoritzats per l’EFSA, es considerarà segur”, explica Revenga. Tanmateix, sí que oferirà una opinió personal sobre la funció de cada additiu, distingint entre la tecnològica (relativa a antiaglutinants, antioxidants, agents de càrrega…) i la cosmètica; és a dir, els additius que s’utilitzin per a disfressar les qualitats organolèptiques i sensorials del producte (colorants, edulcorants, potenciadors de sabor, espessidors…).

Finançament. L’aplicació es finança amb recursos propis, i pròximament incorporarà subscripcions prèmium.

Els experts n’opinen

El millor. Per a tots els experts, és el sistema més complet. “Fa servir tres criteris objectius, no interpretables, però combinant-los per a cobrir les carències que pugui tenir cadascun”, opina Beatriz Robles. Aquesta nutricionista recomana que, si es descarrega, a més de fer-la servir per a veure la valoració d’aliments individualment, s’utilitzi per a comparar productes similars, perquè es poden emportar sorpreses: dos pans de motlle aparentment iguals, per exemple, poden tenir una qualificació molt diferent. “Realment serveix per a triar millor”, apunta.

El pitjor. Els additius tornen a ser al focus dels dubtes. “El punt feble és que es reservi un apartat per als additius amb una valoració ‘personal’ (subjectivitat), però la manera de fer-ho redueix les meves reticències”, analitza Robles. Laura Saavedra conclou: “Ni aquesta aplicació ni cap de les anteriors pot substituir el consell personalitzat d’un professional sanitari”.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions