Saltar el menú de navegación e ir al contenido

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canales de EROSKI CONSUMER


Estás en la siguiente localización: Portada > Edición impresa >

Si deseas que resolvamos tu caso en la revista EROSKI CONSUMER ponte en contacto con nosotros. Sólo serán respondidas y publicadas las consultas que desde la revista EROSKI CONSUMER consideremos más interesantes.

: La negativa d'assumir la responsabilitat en una col·lisió múltiple

En una retenció de trànsit el meu vehicle va rebre un colp per darrere. Com a conseqüència d'això, el meu cotxe es va desplaçar i va colpejar un altre vehicle i aquest un altre més. La conductora que em va colpejar reconeix la seua culpa i els quatre implicats vam prendre les dades de les matricules, les pòlisses i els telèfons. No vam emplenar un comunicat amistós ni vam telefonar la policia. Després de donar el comunicat a la meua companyia, resulta que ara la conductora responsable nega la seua culpa i canvia la seua versió. Ara diu que jo vaig colpejar primer els dos cotxes que em precedien. Què hi puc fer?

/imgs/20050701/consultorio02.jpgEn la responsabilitat extracontractual derivada d'accident de circulació s'entén que la causa de cada col·lisió en xocs múltiples recau sobre el conductor del vehicle que dóna el colp per darrere. Això significa que qui colpeja ha de provar no tan sols que va complir amb les previsions normatives, sinó també que el conductor del vehicle precedent va fer una maniobra antireglamentària. Ara bé, en una col.lisió múltiple resulta complicat determinar en quina mesura cada un dels implicats ha contribuït, amb la seua actuació, a causar els danys.

En el cas presentat, es presumeix que la responsabilitat dels danys patits recau sobre la conductora que ara nega la culpa. A ella li correspon provar, d'una banda, que va observar la diligència adequada i, d'una altra, la conducta antireglamentària del conductor del vehicle que la precedia. En la situació presentada, pot haver-hi problemes de prova perquè manca l'atestat policial, per la qual cosa cada un dels implicats en la col.lisió múltiple i els testimonis que pogués haver-hi seran els qui contribuesquen a provar, amb les declaracions, el que ha passat.

L'entitat dels danys patits per cada vehicle també pot ser indici del que va ocórrer. Si no s'aconseguís un acord entre les asseguradores, queda la via judicial contra la conductora que va colpejar per darrere. L'afectat hauria d'instar la seua companyia a presentar la demanda i, si no l'atenen, pot recórrer a un advocat escollit per ell per reclamar posteriorment els seus honoraris a la companyia. Abans ha d'informar l'asseguradora d'aquestes intencions per burofax o telegrama certificat. En cas que els altres conductors el demandassen, pot sol·licitar a la seua companyia que el defense en el judici.

Te puede interesar:

Infografías | Fotografías | Investigaciones