Saltar el menú de navegación e ir al contenido

EROSKI CONSUMER, el diario del consumidor

Buscador

logotipo de fundación

Canales de EROSKI CONSUMER


Estás en la siguiente localización: Portada > Edición impresa >

Los datos, informaciones, interpretaciones y calificaciones que aparecen en esta información corresponden exclusivamente al momento en que se realizaron y tienen, por tanto, una vigencia limitada.

: Un servei car i amb irregularitats

A més del pagament per desplaçament i per mà d'obra, moltes empreses de reparacions exigeixen un suplement de nocturnitat o un extra per urgències i fins i tot cobren pels dos conceptes

Moltes empreses i preus molt alts

Xarxes nacionals: mateix preu, qualitat diferent

Són moltes les empreses d’atenció 24 hores que, amb diverses denominacions, tenen el mateix número de telèfon (normalment un 902 de tarificació especial) o la mateixa seu física. Estableixen així xarxes nacionals d’atenció 24 hores que pretenen donar al consumidor una sensació de confiança. Sovint, aquestes xarxes contracten tècnics autònoms o subcontracten tallers a les diverses ciutats que treballen per a elles de forma ocasional. Així mateix, aquests tallers poden treballar per a diferents xarxes nacionals de serveis 24 hores. Contractar una empresa associada a una xarxa nacional no garanteix que la professionalitat del tècnic que acudeix al domicili sigui la idònia. Els serveis són diferents en cada ciutat, amb la característica comuna que cobren el mateix preu per conceptes com ara desplaçament i mà d’obra. Per això, la millor fórmula per a contractar aquest servei, amb totes les garanties per al consumidor, és triar empreses associades al Sistema Arbitral de Consum, mitjançant el qual se sotmetrà a l’arbitratge públic en cas de reclamació per part de l’usuari. El problema és que el nombre d’empreses associades a aquest sistema és encara reduït, no més del 2% del total.

Un servei de luxe

Informe

Desplaçament i mà d’obra són els conceptes bàsics pels quals haurà de pagar qui sol·liciti un d’aquests serveis. Només per desplaçar-se fins al domicili del client, un tècnic de reparació “24 hores” cobra de mitjana prop de 30 euros en horari laboral i 40 euros si se’l truca de nit o en cap de setmana. A aquest important cost inicial caldrà afegir 55 euros més, de mitjana, pel treball pròpiament dit, que es converteixen en 70 euros si la reparació urgent es fa fora de l’horari normal.

A aquests preus cal sumar-los altres extres que regeixen en aquestes empreses a partir de les 10 de la nit en tots els casos, i de les 8 moltes vegades. Són els suplements per nocturnitat o urgència, cobrats per gairebé la meitat d’aquestes empreses. En general, es tracta de tarifes fixes que voregen els 51 euros en concepte d’urgència i els 53 euros per nocturnitat, encara que el més destacable és que gairebé quatre de cada deu d’aquestes empreses cobrin els dos suplements, fet que afegiria més de 100 euros extra al preu final de la reparació que ha de pagar l’usuari.

Pressuposts i ordres de treball: indispensables

  • Informe

    Demani un pressupost previ orientatiu per telèfon. Les empreses estan obligades per llei a facilitar els seus preus i, encara que no se’ls pugui exigir que informin del temps de treball i dels materials que necessitaran, han de comunicar al client les tarifes que cobren per desplaçament i per mà d’obra i, si es dóna el cas, pels recàrrecs que afegiran a la factura per prestar el servei fora de la jornada laboral normal.

  • Pregunti a quina hora comencen a aplicar la “tarifa especial”. A més, li han d’indicar si l’IVA està inclòs o no en el preu i quin serà, si n’hi ha, el tipus aplicable. Quan vagi al seu domicili, el tècnic ha de disposar d’un full informatiu on s’especifiquin totes les dades esmentades.
  • Sol·liciti i signi el pressupost abans d’iniciar la reparació. L’empresa està obligada a presentar el pressupost escrit una vegada comprovada l’avaria in situ. La signatura del pressupost per part de l’usuari suposa la conformitat amb aquest i alhora esdevé l'”ordre de treball”. La renúncia a aquest dret de pressupost s’ha de fer per escrit.
  • El client no està obligat a acceptar el pressupost, però li poden exigir que pagui una quantitat per la seva elaboració. Quina quantitat serà aquesta? El Reial Decret 58/1988 estableix que al pagament de les despeses de desplaçament s’afegirà un percentatge del preu-hora de mà d’obra, amb aquests imports màxims: petits aparells, 15 minuts del valor de l’hora de treball; línia blanca (nevera, rentadora…), el valor de 30 minuts; línia marró (cadena de so, cinema a casa…), el valor d’una hora de treball. En les avaries en què no hi ha electrodomèstics pel mig, són els decrets autonòmics els que fixen la quantitats que ha de pagar el client quan es nega a acceptar el pressupost.
  • Important: el tècnic no està obligat a informar-lo que renunciar al pressupost comporta pagar una quantitat considerable (en l’informe de CONSUMER EROSKI, una mitjana de 40 euros). Per tant, pregunti-li directament quant costarà dir no al pressupost.

Paginación dentro de este contenido

Te puede interesar:

Infografías | Fotografías | Investigaciones