Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: És més complicat filtrar el contingut violent que en altres aplicacions // Veritat

És més complicat filtrar el contingut violent que en altres aplicacions // Veritat

El fet que s’hi filtrin continguts no apropiats no és exclusiu d’aquesta aplicació. Totes les xarxes socials tenen persones contractades que s’encarreguen de filtrar les imatges violentes o de contingut sexual que puguin circular. La diferència és que tant Facebook com Youtube, Instagram o Twitter, quan detecten moviments sospitosos de pedofília o qualsevol incident amb menors, reporten l’adreça IP afectada (una mena de DNI de l’ordinador) al país de procedència, una acció a la qual totes les xarxes socials registrades als EUA estan obligades per la llei de protecció al menor del país. TikTok, domiciliada a la Xina, no ho fa. D’altra banda, el fet que sigui més difícil controlar tot aquest contingut inapropiat a TikTok també es deu a la imprevisibilitat dels seus vídeos, ja que es produeixen automàticament gràcies a uns algorismes que analitzen diferents paràmetres per a oferir a l’usuari el contingut que més s’ajusta als seus gustos i preferències, de manera que aquests vídeos apareixen immediatament sense necessitat que el nen en faci cap cerca.

Els reptes virals que es llancen poden ser perillosos // Veritat 

Els riscos de TikTok no només estan en el contingut per a adults que es pugui colar, també en els reptes virals (imitar un vídeo, des d’un ball fins a un joc o una broma) creats per adolescents que es llancen des d’aquí. Alguns d’aquests reptes poden ser perillosos, i arribar a causar la mort d’alguns joves que els han portat a terme. És veritat que aplicacions com Youtube o Facebook tampoc no se’n lliuren, però ara mateix l’aplicació xinesa és la reina d’aquests reptes: llimar-se les dents amb una llima d’ungles, el trencaclosques (fer la traveta a un tercer perquè caigui d’esquena i es colpegi el cap contra el terra), el hot water challenge (tirar-se aigua bullint per sobre) o el repte Benadryl, que consisteix a ingerir massivament antihistamínics i gravar-se amb els efectes secundaris que provoquen, que generalment són al·lucinacions.

Hi ha cerques que estan censurades // Veritat

No es poden fer cerques com “porno” o “sexe” perquè estan censurades a TikTok, però moderar tot el contingut que es penja en aquesta xarxa és molt complicat, per això fins i tot amb un compte restringit sempre es poden pujar continguts que no són apropiats, com ara vídeos musicals que inclouen insults i lletres de contingut sexual o, com va passar el mes de setembre, el suïcidi d’un home en directe. La companyia el va retirar, però fins que ho va fer el vídeo va estar circulant durant 24 hores per la xarxa. Per això, encara que TikTok marca els 13 anys com l’edat adequada per a tenir un compte, és simplement una normativa empresarial i només és un límit d’edat per a tractar les dades d’un menor. Per això, en termes d’educació, han de ser els progenitors o tutors qui controlin l’ús de les aplicacions i els dispositius que hi donen accés: ordinadors, tauletes, mòbils… Avui dia és impossible passar d’una absència total en xarxes a la plena llibertat, per això l’adaptació ha de ser gradual i ho marcarà la maduresa que vagi adquirint el nen.

És impossible controlar el que veu el menor // Fals

TikTok té un control parental que permet als pares activar les funcions al telèfon o a la tauleta del seu fill i protegir-les amb una contrasenya. També els dona l’opció de vincular el dispositiu de l’adult al del nen i, des del mateix compte, controlar el del menor, encara que per a fer-ho calgui tenir dos dispositius i dos comptes; és a dir, el pare també ha de descarregar l’aplicació i habilitar aquesta opció des del seu perfil a “configuració i privacitat”, “sincronització familiar” i, finalment, escanejar un codi QR que permetrà vincular els dos comptes. Es podrà seleccionar el mode restringit (és a dir, l’accés només a continguts adequats per a la seva edat), limitar qui pot enviar missatges al menor, treure aquesta possibilitat per complet i gestionar el temps que els nens fan servir l’aplicació: amb límits de 40, 60, 90 o 120 minuts. Després d’aquest temps, l’aplicació queda bloquejada.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions