Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Tot el que explica una factura

Gastar més o menys en electricitat està en les nostres mans. Pertànyer al mercat regulat o al lliure, tenir una tarifa de discriminació horària o no contractar la potència adequada a les nostres necessitats són claus per a reduir la factura. T’ajudem a interpretar el rebut de la llum i t’expliquem quines són les millors alternatives del mercat

Tot el que explica una factura

Factura

1. Logotip de la companyia. Identifica l’empresa que emet la factura; és a dir, la comercialitzadora. Aquí es pot comprovar si pertanyem al mercat lliure o al regulat.

2. Dades del consumidor

3. Dades de la factura

 • Número de factura. Número identificatiu fiscal.
 • Referència. Codi únic que s’assigna a cada factura. S’ha de demanar quan necessitem fer alguna reclamació.
 • Data d’emissió.
 • Període de facturació. Interval de temps facturat. Pot ser mensual o bimestral.
 • Tipus de lectura. La posició depèn de cada empresa. Cal distingir si és lectura real (la que marca el comptador en la data concreta) o estimada (si no es compta amb dades del comptador). Aquesta última pot ser menys exacta perquè es basa en consums anteriors. Se sol alternar una factura estimada i una de real, perquè la lectura dels comptadors es fa cada dos mesos.

4. Resum de la factura. Exposa el desglossament de l’import. Cal fixar-se en:

 • Energia. En aquesta part del document, sota el concepte “energia” se suma el preu fix de la potència contractada (kW) i el consum (en kWh). Porta inclòs també l’impost d’electricitat (5,1127%).
 • Serveis i altres conceptes. Aquí entra el lloguer del comptador, que se sumarà automàticament a la factura cada mes, i aquells serveis extra contractats. Un comptador intel·ligent oscil·la entre 0,81 € i 2 € mensuals, i un d’analògic, entre 0,62 € i 1 €. Si comprem el comptador, el preu voreja els 200 €, sense comptar els costos administratius de verificació.
 • IVA. L’impost sobre el valor afegit (o IGIC, a les Canàries) és del 21%, i es calcula sobre el total de la llum (energia, potència i impost elèctric).

5. Evolució del consum. És un gràfic que mostra l’evolució del consum dels últims mesos o de l’últim any. Sol destacar si el mesurament de cada mes ha estat real o estimat, a més de calcular el consum mitjà diari.

6. Dades de subministrament. A més de les dades bancàries de l’usuari, la forma de pagament i el número de comptador, n’aporta d’altres:

 • Potència contractada. Import fix que es paga, encara que no consumim.
 • Peatge d’accés. Tarifa fixada pel Ministeri que varia en funció de la potència contractada. Si és menys de 10kW, posarà 2.0. Si disposem de discriminació horària, serà 2.0 DHA. A l’abril de 2021 s’unifica sota la 2.0 TD i correspon a una tarifa de discriminació horària en tres períodes.
 • CUPS. Codi que identifica la instal·lació i localització. Es manté encara que canviem de comercialitzadora. És necessari per als canvis de companyia i per a analitzar tarifes en el comparador de la CNMC, ja que varia segons el codi postal.

7. Detall de factura

 • Potència facturada. Es multiplica la potència pel nombre de dies de facturació i el preu de kW/dia.
 • Energia consumida. Es calcula multiplicant els kWh consumits pel preu establert en la tarifa. Si disposem de discriminació horària, l’energia sortirà desglossada per despesa durant hores punta i hores vall.
 • Impost sobre electricitat. Correspon al 5,1127%, i s’aplica sobre la suma d’energia i potència. Si tenim el bo social, figurarà com a “Descompte de bo social’”, just abans d’aquest impost.

8. Consums. Les lectures dels comptadors es fan cada dos mesos, per això la lectura d’un mes és estimada. Algunes factures calculen el consum d’energia real del període restant a la lectura actual (real), la lectura anterior (estimada).

S’utilitza una factura de la companyia Iberdrola al mercat lliure perquè aquesta té la quota de mercat més alta i, per tant, representa les factures de la majoria dels consumidors. Font: Ministeri d’Energia i elaboració pròpia.

Quina potència necessita cada casa?

La potència que requereix un domicili depèn, entre altres factors, del nombre de membres que hi conviuen, dels electrodomèstics que fan servir i de la mida de l’habitatge.

 • Habitatge petit o mitjà (1-2 membres, 50-80 m2). Tot elèctric. Poc d’ús: 4,60 kW / Molt d’us: 9,2 kW
 • Habitatge petit o mitjà (1-2 membres, 50-80 m2). Gas natural per a calefacció i aigua. Resta, elèctric. Poc d’ús: 3,45 kW / Molt d’ús: 6,9 kW.
 • Habitatge mitjà o gran (3-4 membres, 90-110 m2). Tot elèctric. Poc d’ús: 5,75 kW / Molt d’ús: 10,35 kW
 • Habitatge mitjà o gran (3-4 membres, 90-110 m2). Gas natural per a calefacció i aigua. Resta, elèctric. Poc d’ús: 4,6 kW / Molt d’ús: 8,05 kW

Tots els càlculs es refereixen a llars que disposen d’electrodomèstics de gran consum, com aire condicionat, assecadora i, en les opcions de tot elèctric, vitroceràmica, calefacció i caldera.

“Molt d’ús” es refereix a aquelles cases que utilitzen els electrodomèstics de manera intensiva i simultàniament. “Poc d’ús”, per contra, es refereix a les cases que utilitzen aquests aparells de manera més racional (o els utilitzen poc).

Font: Estudi realitzat per la companyia HolaLuz.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions