Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Alguns canvis que venen

Gastar més o menys en electricitat està en les nostres mans. Pertànyer al mercat regulat o al lliure, tenir una tarifa de discriminació horària o no contractar la potència adequada a les nostres necessitats són claus per a reduir la factura. T’ajudem a interpretar el rebut de la llum i t’expliquem quines són les millors alternatives del mercat

Alguns canvis que venen

Una vegada coneixem tot el que figura en la factura elèctrica, hem d’estar sempre atents a les possibles modificacions que pugui aplicar el Govern al mercat de la llum. A començament de gener de 2020, la CNMC va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) diversos canvis que afectaran la factura: s’estableixen tres períodes de preu al dia (és a dir, depenent de l’hora del dia en què gastem l’electricitat es pagarà més o menys) i la possibilitat de contractar dues potències diferents. Encara que estaven previstos per al novembre de 2020, per la pandèmia aquestes modificacions no s’aplicaran fins a l’abril de 2021.

L’objectiu d’aquest canvi és que es redueixi el preu que cobren les elèctriques per transportar i distribuir l’energia. Això ho paga el consumidor? Així és. En el preu de l’energia (kWh) també s’inclou aquest cost, el “peatge d’accés”. Sol representar un 41% del que paguem i el que vol la CNMC és que es rebaixi entre un 1,6% i un 16% sobre la factura elèctrica d’una casa mitjana.

Però, com afecten al consumidor aquests canvis? Fins ara un usuari del mercat regulat podia tenir dos tipus de tarifes: una opció en la qual l’electricitat costa el mateix durant tot el dia, i una altra on s’estableixen unes hores més barates (és el que es coneix com a tarifa de discriminació horària). Un cop s’apliquin els canvis, només existirà aquesta última, però també amb modificacions. La nova tarifa de discriminació horària es distribuirà en tres períodes de preus (vegeu el gràfic superior): punta (el més car), pla (una mica més econòmic) i vall (el més barat). Abans només s’establien dos períodes.

Per si això no fos prou, un altre dels canvis és la possibilitat de contractar dues potències diferents amb un preu molt baix per a l’horari vall. Per defecte, es mantindrà la que s’utilitza normalment, però si l’usuari té certes necessitats de potència per a usos determinats (com carregar un cotxe elèctric), podrà sol·licitar que s’augmenti la potència en les hores vall (entre les 12 de la nit i les 8 del matí).

I, què ha de fer el consumidor per a adaptar-se a aquests canvis? Si el seu contracte és del mercat regulat, s’aplicaran aquestes modificacions automàticament, sense haver de fer res. Si és del mercat lliure, s’haurà de fixar com aplica, la seva comercialitzadora, aquests canvis en la tarifa. Cada empresa del mercat lliure pot decidir com adapta les tarifes a aquestes modificacions, per això és un bon moment per a analitzar les noves tarifes que apareguin al mercat i així poder triar la que millor s’adapti a les necessitats de la seva casa.

Així es pot gastar menys a casa

Amb 8 petits gestos a casa es pot reduir la factura de la llum.

  1. Fer una llista de despeses elèctriques. Estudiar amb detall la factura i analitzar si podem reduir la potència contractada o buscar una tarifa més adequada amb el consum de la casa (per exemple, una de discriminació horària).
  2. Reduir l’ús de bombetes. Comprovar si hi ha moltes bombetes juntes (encara que siguin LED) o un excés d’il·luminació i substituir les halògenes per bombetes de baix consum.
  3. La decoració també ajuda. Fer servir miralls i pintar de blanc permet prescindir d’algunes fonts de llum.
  4. Revisar el cablejat. Comprovar que no hi ha cables ni endolls trencats i que el diferencial està en bon estat.
  5. Contractar el que necessitem. Les elèctriques ofereixen suplements, com assegurances per un euro més o assistència per tres euros. Sospesa si els necessites.
  6. Desendollar els aparells que no s’utilitzin. A més d’evitar l’stand-by, no hem de deixar endollats els carregadors i altres dispositius que no utilitzem.
  7. Revisar el consum de tant en tant. Els nostres hàbits solen canviar i també el nostre consum. Pot arribar un moment en què paguis més del que necessites. Dedica un temps a investigar altres tarifes del mercat.
  8. Treure partit de la llum del sol. Espanya rep més de 2.500 hores de sol a l’any. Si l’habitatge és lluminós, es pot evitar encendre llums al llarg del dia.

Font: Guia d’ús eficient d’electricitat a casa (ICE) i Selectra.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions