Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Què és el mercat regulat?

Gastar més o menys en electricitat està en les nostres mans. Pertànyer al mercat regulat o al lliure, tenir una tarifa de discriminació horària o no contractar la potència adequada a les nostres necessitats són claus per a reduir la factura. T’ajudem a interpretar el rebut de la llum i t’expliquem quines són les millors alternatives del mercat

Què és el mercat regulat?

Encara que pot donar un respir a les nostres butxaques, sis de cada deu famílies no coneixen quines diferències hi ha entre el mercat regulat i el lliure. Des de l’1 d’abril de 2014, les cases poden rebre el subministrament elèctric amb una tarifa regulada pel Govern, que s’anomena PVPC (preu voluntari al petit consumidor). És el preu màxim que poden oferir les companyies que operen dins d’aquest mercat.

El PVPC depèn del preu de venda de la llum en un moment concret, per això canvia cada hora de cada dia. També sol influir en la tarifa final si és primavera (la llum sol ser més barata) o hivern (s’encareix); o si, de sobte, hi ha pujades o caigudes grans en el preu derivades de l’oferta i la demanda. Aquesta tarifa es calcula multiplicant els kWh consumits cada hora pel preu del kWh en cadascuna d’aquestes hores. Tot i que en principi pot semblar confús i poc estable, els estudis sobre el mercat regulat indiquen que la variació del PVPC és molt petita i que és millor per a la cartera. De fet, segons els càlculs que hem analitzat sobre les tarifes, un PVPC ens permetria estalviar prop de 10 euros al mes en comparació amb moltes tarifes del mercat lliure. Traduït en factures: si tenim en compte el consum mitjà de les cases espanyoles calculat per les associacions de consumidors (4,4 kw de potència i 366 kw/h d’energia), al mercat regulat es pagarien 67,31 € i, al lliure, 75,89 €.

Les entitats que venen en aquest mercat es coneixen com a “comercialitzadores de referència (COR)” i són designades pel Ministeri d’Indústria. Entre aquestes hi ha les grans companyies elèctriques que participen al mercat lliure, però amb altres noms. En total, en són vuit:

 • Curenergia Comercializador de Último Recurso, SAU. (Iberdrola).
 • Energía XXI Comercializadora de Referencia, SLU. (Endesa).
 • Gas&Power Comercializadora Regulada, SA (Naturgy).
 • Baser Comercializadora de Referencia, SA (EDP)
 • Regsiti Comercializadora Regulada, SLU (Repsol)
 • CHC Comercializadora de Referencia SLU.
 • Teramelcor, SL (Melilla).
 • Energia Ceuta XXI Comercializadora de Referencia, SA.

El director de l’Associació de Consumidors d’Elèctriques, Francisco Espinosa, assegura que el PVPC és “imbatible” avui dia. “L’ideal seria quedar-se sempre amb el preu regulat, perquè té uns marges comercials molt petits, on és molt complicat que ningú tregui benefici”. A més de ser una tarifa bastant econòmica, la xifra mensual que paguem en la nostra factura pot caure més si ajustem la potència a les nostres necessitats reals i triem la discriminació horària, que ens permet consumir de manera més barata en certes hores.

“L’avantatge d’una tarifa regulada és que el consumidor no està exposat a situacions de tarifes excessives, sinó que té un preu basat en el cost de mercat”, explica David Carralero, de l’Observatori Crític de l’Energia. Alguna vegada ofereixen als consumidors el PVPC quan s’han interessat per una tarifa? Carralero assegura que no és el més comú. “Els interessa passar clients del regulat al lliure per a augmentar els ingressos i no a l’inrevés”, apunta Carralero. “La CNMC ha posat desenes de multes per aquestes males pràctiques”, afegeix.

Contractar una tarifa al mercat regulat és tan simple com trucar a la comercialitzadora de referència i sol·licitar el canvi. Les úniques condicions per a poder fer-ho són: tenir una potència de menys de 10 kW (segons Xarxa Elèctrica Espanyola, la potència mitjana contractada a les cases espanyoles és de 4 kW) i aportar el Codi Universal de Punt de Subministrament (CUPS), que es pot trobar a la factura amb aquest terme.

Com es llegeix una factura

Per a estalviar en la factura elèctrica hem de saber interpretar-la. El primer pas és saber si la companyia pertany al mercat regulat o al lliure. En el regulat, no hi ha pèrdua: totes les factures són iguals. En el lliure, en canvi, cada empresa té el seu disseny. Per a saber en quin mercat opera la nostra comercialitzadora només hem de mirar el logotip a la factura i comprovar si és una de les vuit comercialitzadores de referència (mercat regulat). Després ens hem de fixar en cinc conceptes, que són els que es paguen de debò:

 • Potència. És la quantitat màxima d’electricitat que es pot utilitzar en un mateix moment. És un import fix, per tant no canvia segons el consum, com sí que ho fa el concepte d’energia. Així, si tenim contractada molta més potència de la que necessitem, estarem perdent diners. Segons Red Eléctrica Española, la potència mitjana contractada per a una llar a Espanya és de 4,4 kW.
 • Energia consumida. En aquesta partida s’inclou el peatge d’accés, que és el que cobren les companyies per transportar i distribuir l’energia i que, segons la CNMC, suposa prop del 41% de la factura.
 • Lloguer del comptador
 • Impost sobre l’electricitat. Taxa del 5,127% establerta pel Ministeri d’Indústria, que s’aplica als costos de la potència contractada i de l’energia i va destinada als fons públics de l’Estat.
 • IVA. És del 21% i se suma al total de la factura.

Com podem calcular la potència necessària

La quantitat de potència que es necessiti dependrà de les circumstàncies de la casa. Cada habitatge té les seves i pot haver-hi una diferència significativa entre l’un o l’altre segons el tipus d’electrodomèstics que tingui i quants se’n facin servir alhora. No és el mateix dedicar-se a fer pastissos al forn mentre funciona la rentadora per a quatre membres de la família que fer la bugada per a dues persones i escalfar un cafè al microones.

Si salten els ploms quan endollem algun aparell, el més probable és que en aquest moment s’hagi superat la potència contractada. Per a calcular la potència necessària per a la casa, podem sumar els quilowatts (kW) de potència que té cada electrodomèstic: la calefacció elèctrica, el forn i el rentaplats són els que més en necessiten: 2 kW. Els segueixen la rentadora i la vitroceràmica, amb 1,5 kW, i el microones (1 kW). El televisor, el frigorífic i la torradora necessiten una potència de 0,5 kW. Al total hem de multiplicar el factor de simultaneïtat; és a dir, el nombre de vegades que els electrodomèstics poden coincidir connectats alhora. Generalment s’hi aplica un 0,25, que vol dir que només s’utilitzen junts esporàdicament. Per a saber la potència mínima contractada hem de sumar 1 kW al resultat final.

La taula de potències (més amunt) ofereix una estimació de quina necessita cada tipus de casa. Canviar de potència contractada és fàcil. Hem de trucar a la companyia i sol·licitar el canvi. Això sí, només es pot fer una vegada a l’any per Reial decret i el canvi triga entre 15 i 20 dies hàbils a ser efectiu. Quan sol·licitem el canvi, hem de tenir en compte que la potència contractada mai no pot ser inferior a la de l’electrodomèstic amb més potència que tinguem.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions