Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: La formació oficial

DAVANT DE QUALSEVOL CANVI RELACIONAT AMB LA NOSTRA ALIMENTACIÓ, TANT SI NEIX DE NOSALTRES MATEIXOS COM SI HO PLANTEJA UN PROFESSIONAL MÈDIC, HEM DE DEMANAR CONSELL PROFESSIONAL.

La formació oficial

Hi ha tres titulacions oficials que estan intrínsecament relacionades amb la dietètica i la nutrició:

  • Metge especialista en endocrinologia i nutrició. Aquest professional s’encarrega de diagnosticar i tractar les malalties hormonals (com la diabetis o les alteracions de les glàndules tiroides), del metabolisme i dels problemes nutricionals. Com que es tracta d’una especialitat mèdica, han de tindre la llicenciatura o el grau en medicina. És una titulació verificada pel Consell Nacional d’Especialitats Mèdiques que, per descomptat, també recull la Llei d’ordenació de professions sanitàries 44/2003 (LOPS). Entre les seves competències generals i formatives, la llei reconeix “el coneixement teòric i pràctic de les corresponents tècniques diagnòstiques, mesures dietètiques i terapèutiques, així com les normes de medicina preventiva relacionades amb aquests camps. L’especialista en endocrinologia i nutrició és el competent per a atendre totes les patologies que corresponen a l’especialitat al llarg de tot el cicle vital, tant de forma ambulatòria com hospitalària”. A més, és l’únic professional dels analitzats que pot receptar fàrmacs. En aquest cas, la formació s’emmarca en un pla a més llarg termini. Tanmateix, i almenys pel que fa a la seva formació reglada, la veritat és que aquests especialistes es troben a anys llum d’obtenir les perspectives generals, i alhora detallistes, sobre nutrició.
  • Graduat Universitari en Nutrició Humana i Dietètica. Segons la LOPS, aquests professionals sanitaris desenvolupen activitats orientades a l’alimentació de la persona o de grups de persones “adequades a les necessitats fisiològiques i, si és el cas, patològiques, d’aquestes, i d’acord amb els principis de prevenció i salut pública”. Aquest grau oficial es pot cursar avui dia en més de vint universitats espanyoles. Les matèries s’imparteixen en quatre cursos. Les assignatures estan enfocades a comprendre l’acte alimentari tant des d’una perspectiva comunitària i de salut pública com des d’un vessant personalitzat. A més del coneixement íntim dels aliments a partir d’assignatures com ara bromatologia (estudi dels aliments, des de la seva composició i propietats fins a la fabricació i conservació) o tecnologia alimentària (disciplina que investiga les característiques físiques, químiques i biològiques dels productes alimentaris), el dietista-nutricionista sol tenir una formació significativa en cuina, de manera que, a priori, i basant-se en el seu currículum formatiu, és el professional idoni per a donar un consell alimentari i intervenir en l’alimentació de les persones.
  • Tècnic Superior en Dietètica. Es tracta d’estudis de Formació Professional de grau superior. Té caràcter oficial i es pot exercir en tot el territori nacional. Aquesta titulació se sol impartir en instituts i centres de Formació Professional i té una durada de dos anys. També s’inclou en la LOPS 44/2203 i la seva competència general és “elaborar dietes adaptades a persones i/o col·lectius i controlar la qualitat de l’alimentació humana, analitzant els seus comportaments alimentaris i les seves necessitats nutricionals; programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits d’alimentació de la població, sota la supervisió corresponent”. Aquest últim aspecte assenyala un matís diferencial respecte de la resta de les titulacions oficials, de manera que els tècnics superiors en dietètica hauran de comptar amb la supervisió d’un facultatiu per a fer la seva feina. És a dir, un professional amb una titulació superior en aquest àmbit, com pot ser un metge o un dietista-nutricionista.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions