Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: De la diversió a l’obsessió

ELS DIAGNÒSTICS DE LUDOPATIA SÓN CADA VEGADA MÉS FREQÜENTS EN ELS JOVES ESPANYOLS. PER TANT, LA INFORMACIÓ A CASA I EL TRACTAMENT ADEQUAT DE LA PATOLOGIA SÓN FONAMENTALS. MENTRESTANT, ES MULTIPLIQUEN LES VEUS QUE RECLAMEN UN MARC REGULADOR QUE LIMITI LA LLIURE OBERTURA D’ESTABLIMENTS ALS CARRERS I ELS IMPACTES PUBLICITARIS.

De la diversió a l’obsessió

Però no tots els jocs d’atzar tenen la mateixa capacitat addictiva. La immediatesa de resultats, fet que no es dona en les travesses ni en la loteria, és el que fonamenta la ludopatia. És la mateixa raó que explica l’addicció a les escurabutxaques. L’espiral de pèrdua de control és el que la psiquiatria denomina “joc problemàtic”, situació en què l’individu desenvolupa una obsessió per aconseguir diners que va enredant el dia a dia i que, amb freqüència, passada la majoria d’edat s’estén a altres modalitats, com les plataformes de joc en línia, les màquines escurabutxaques, el pòquer o els casinos. “Perden el control del que gasten i es va generant un problema que s’amplifica en les primeres experiències laborals, quan ja tenen més capacitat econòmica”, afegeix Ponce. Amb l’asfíxia dels deutes entren en escena els prestadors i les empreses de crèdits ràpids. A aquest laberint, cal sumar-hi un sentiment de culpabilitat i desesperança creixent i obsessiu pel deteriorament de la situació econòmica familiar.

L’explosió i intensificació recent dels jocs d’atzar posa en evidència la necessitat de campanyes informatives per a prevenir-ho. El psiquiatre Guillermo Ponce destaca símptomes i consells per a saber actuar davant d’aquesta addicció.

Com es pot prevenir

  • Informació. Les famílies han d’informar els fills i advertir-los dels riscos, com fan amb els temes de drogues. Això és especialment important en entorns d’aficionats a les competicions esportives, pel vincle dels impactes publicitaris en partits i tertúlies.
  • Evitar el “biaix de coneixement”. És a dir, la falsa percepció que saber d’esport pot portar a la victòria en els jocs d’atzar. El negoci de les apostes es fonamenta en les pèrdues dels apostadors i convé recordar que a Espanya hi ha sentències que proven com algunes empreses imposen limitacions als jugadors quan aconsegueixen un cert nombre de triomfs.

Com es pot detectar

  • Senyals de l’addicció. En persones adultes, els indicadors són els canvis d’humor, l’actitud fugissera envers la família, problemes de liquiditat… En adolescents i joves, els canvis d’humor són normals i no disposen d’autonomia financera, moltes vegades no es gasten més de 5 euros al dia perquè són tots els diners de què disposen, però això no vol dir que no hi hagi un problema. “Si abans s’encapritxaven d’algun article concret, com ara mòbils o roba esportiva, ara demanaran directament els diners als pares argumentant que volen comprar-s’ho ells mateixos”, aprofundeix Ponce.
  • Aparició d’una avarícia cridanera. No presten diners a germans i cada vegada en demanen més, restringeixen compres o lleure i venen les possessions a Wallapop. El psiquiatre del 12 d’Octubre destaca, a més, la importància de parlar amb els fills sobre les activitats de lleure que fan amb els amics i de conèixer a què destinen els diners que se’ls dona.

Com es tracta

  • El primer pas. La ludopatia està associada a l’estigma, això explica que només un percentatge molt petit d’afectats busqui la rehabilitació. Però no és qüestió d’investigar centres per Internet ni tractaments cars, com explica el doctor Ponce. El primer pas ha de ser anar al metge de capçalera que, depenent de cada comunitat autònoma, el derivarà a una unitat de salut mental o a una àrea d’addiccions.
  • On cal anar. A la Federació Espanyola de Jugadors d’Atzar Rehabilitats (FEJAR), que solen estar disponibles pràcticament les 24 hores del dia. També es pot assistir a les seves reunions com a reforç de les consultes. “Els tractaments funcionen bé en un percentatge ampli de casos i no necessiten ni internaments ni limitacions per a treballar, estudiar o portar una vida familiar”, conclou l’expert.

El debat de la regulació

La multiplicació de les cases d’apostes creix a totes les localitats espanyoles, a capitals de província i zones rurals. Al mateix temps, des d’associacions veïnals i col·lectius de professors de secundària s’insta les autoritats a crear un marc regulador similar al dels estancs o les farmàcies. La regulació i supervisió de les cases d’apostes correspon a cada comunitat autònoma. Des de les associacions d’afectats destaquen la dificultat d’establir una estimació real del nombre de locals, ateses les diferents llicències de què solen fer ús. La seva proliferació, sobrerepresentada a les zones més vulnerables, o la seva proximitat a centres de secundària, es troben en debat permanent, igual que la presència publicitària. Guillermo Ponce, psiquiatre especialitzat en addiccions, destaca, a més, el paper legitimador dels anuncis, lligats a estrelles de l’esport i a la majoria d’equips de la Primera Divisió, i dissipa en l’espectador la percepció de risc de l’activitat. De la seva banda, des de la Direcció General d’Ordenació del Joc, dependent del Ministeri d’Hisenda, el web informatiu Juega bien apel·la des de 2013 al “joc responsable” com a mesura de prevenció. Una perspectiva no compartida pels experts en ludopatia. “Qui ha d’assumir la càrrega de la responsabilitat és l’Administració, controlant l’oferta, la publicitat i l’accés a aquests serveis. És un missatge inacceptable a molts nivells, sobretot, perquè nega la capacitat addictiva del joc i afavoreix una sèrie de distorsions cognitives que seran clau en el desenvolupament de l’addicció, com el cercle viciós de la culpa, centrat en la irresponsabilitat i que en fa més difícil el tractament”, apunta Guillermo Ponce.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions