Danonino: escrutem l’etiqueta d’un producte infantil amb al·legacions saludables

EN AQUEST IOGURT PER A BEURE DESTINAT AL PÚBLIC INFANTIL ES DESTACA LA PRESÈNCIA DE MADUIXA I EL CONTINGUT EN CALCI I VITAMINA D, AIXÍ COM L’ABSÈNCIA D’ADDITIUS I AROMES DETERMINATS. EN CANVI, UNA SOLA AMPOLLETA APORTA UN TERÇ DE LA INGESTA MÀXIMA DE SUCRE RECOMANADA.
1 Abril de 2020
DSC5832

Danonino: escrutem l’etiqueta d’un producte infantil amb al·legacions saludables

Denominació del producte

La denominació comercial que es mostra a l’envàs és “Iogurt per a beure semidesnatat amb maduixa. Amb calci i vitamina D”. La paraula “iogurt” vol dir que la llet està fermentada amb Lactobacillusdelbrueckiisubsp. bulgaricus i Streptococcusthermophilus. Aquests microorganismes han d’estar vius i en una quantitat mínima de 107 unitats per cada mil·lilitre.

Maduixa. S’hi destaca la presència de maduixa, però l’aliment que s’hi afegeix és “puré de maduixa”, per tant s’hauria d’indicar “puré de maduixa”, ja que la normativa exigeix que s’assenyali el nom específic del producte incorporat. La transformació de la fruita sencera a puré allibera els sucres de l’estructura de la fruita, per això passen a ser lliures. En el puré no es produeix masticació i ens atipa menys.

El que no té: ni aromes ni colorants artificials ni conservants

Aquest reclam comercial, que crida l’atenció sobre l’absència de determinats additius i aromes, dona a entendre que es tracta d’un atribut positiu, però la veritat és que la naturalesa d’un compost no està relacionada amb la seguretat o salubritat. No aporta informació útil al consumidor, ja que tots els additius que es fan servir a la Unió Europea són segurs en les dosis que s’utilitzen.

Quins són els ingredients principals?

  • Llet desnatada. És la matèria primera principal, però, com que també conté greix lacti procedent de la nata, passa a considerar-se producte semidesnatat.
  • Maduixes. No es troben senceres en l’aliment, sinó en forma de puré. Cada ampolleta conté 6 g de puré de maduixa.
  • Sucre líquid (sacarosa). Suposa 6,8 g per cada ampolla i és en una proporció més gran que la maduixa, ingredient destacat. Tanmateix, el sucre líquid no és l’únic sucre simple afegit, ja que també s’hi afegeix sucre en menys proporció.
  • Midó d’arròs. Es fa servir com a espessidor. Aporta hidrats de carboni, però no té interès nutricional en el producte.
  • Aromes i colorants naturals. Conté suc concentrat de pastanaga negra, un colorant natural amb antocianines (pigments vegetals). Els colors vermells, blavosos o violetes aporten el to desitjat.
Nutri-Score

La valoració és B. L’afavoreix l’aportació energètica escassa i una quantitat baixa de sal i de greixos saturats. El contingut de fruita en puré no és suficient per a millorar-ne la qualificació, que sí que es veu afavorida per la proteïna.

Des del punt de vista nutricional

  • Sucres simples. L’aportació en aquest tipus de sucres (monosacàrids i disacàrids) arriba a 10,5 g per ampolla. Aquests procedeixen dels que conté la llet de manera natural, els afegits com a sucre líquid i sucre, els del puré de maduixa i els dels sucs concentrats de pastanaga negra i llimona. No es pot saber la quantitat exacta que aporta cada ingredient, ni quins es corresponen amb sucres afegits, però sí que se sap que 6,8 g procedeixen de la sacarosa afegida, fet que ja comporta un 65% dels sucres simples presents.
  • Proteïnes. Aporta una certa quantitat de proteïnes (2,8 g), totes procedents de la llet. Aquest valor és semblant al que s’obté a partir de la mateixa quantitat de llet.
  • Greixos. El contingut en greixos (1,6 g) i, dins d’aquests, dels saturats (1 g), és baix i s’atribueix a la llet i la nata.
  • Calci. Aquesta aportació és semblant a la de la llet o el iogurt natural (120-130 mg per cada 100 g).
  • Vitamina D. Destaca pel contingut en aquesta vitamina (0,90 µg/100 g), ja que la llet en té una quantitat molt baixa (aproximadament 0,01 µg/100 g).

Propietats saludables

“El calci i la vitamina D són necessaris per al creixement i el desenvolupament normals dels ossos dels nens”. Aquestes declaracions estan regulades per la Unió Europea i es fonamenten en la presència d’unes quantitats mínimes estipulades legalment de calci (120 mg/100g o 100ml) i vitamina D (0,75 µg/100 g o 100 ml), condició que compleix l’aliment.

Conclusió

La majoria dels sucres d’aquest iogurt bevible són lliures, procedents dels afegits, i el seu consum s’hauria de restringir idealment a un 5% del valor calòric total (uns 21 g per a un nen de 8 anys que tingui una activitat física lleugera). Una sola ampolleta aporta, almenys, un terç d’aquest límit màxim recomanat. A més, la presència de fruita en forma de puré és petita (6 g per ampolleta) i, com que està triturada, no equival a menjar fruita sencera. Constitueix una bona font de calci i vitamina D. Tanmateix, la major part d’aquesta vitamina s’obté per síntesi cutània a partir de l’exposició solar. El producte no presenta avantatges davant de la llet o els iogurts naturals enriquits en vitamina D i sí l’inconvenient de l’alta quantitat de sucres lliures. Té un preu de 5,20€/litre, enfront del d’un iogurt bevible natural ensucrat (amb un valor nutricional semblant, llevat de la vitamina D) que es pot trobar a partir d’1,18€/litre o el d’una llet semidesnatada enriquida en vitamina D, el preu de la qual voreja els 0,80€/litre.