Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Temps de nous segells

ENS AGRADA SABER QUÈ MENGEM. EN L’ETIQUETATGE BUSQUEM L’ORIGEN DE LA CARN I FINS I TOT LES SEVES PROPIETATS NUTRICIONALS. PERÒ CADA COP MÉS ENS INTERESSA SABER COM HAN TRACTAT L’ANIMAL EN VIDA I COM L’HAN SACRIFICAT. ALGUNES ETIQUETES JA ENS OFEREIXEN AQUESTA INFORMACIÓ.

Temps de nous segells

Per a llançar una certificació d’aquestes característiques cal tenir el suport científic basat en projectes que hagin estat desenvolupats al llarg d’un període prolongat de temps. Per la dimensió d’aquests treballs, només els poden efectuar universitats, centres d’investigació i centres tecnològics. A Espanya, ja disposem de certificacions pròpies sobre benestar animal, creades per entitats de referència.

  • WelfairTM. L’últim que ha arribat (des del final de 2019) també és el que abasta el nombre més gran d’espècies animals: bestiar boví, porcí, oví, avícola (gallines ponedores, pollastres i galls dindis) i conills. Està validat i avalat per la comunitat científica que va participar en els projectes europeus WelfareQuality i AWIN (Animal WelfareIndicators). Aquesta certificació independent està homologada per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), en col·laboració amb Neiker-Tecnalia. Basat en l’observació directa de l’animal, aquest segell es pot veure en l’etiqueta de cada vegada més productes amb la llegenda “Benestar Animal Certificat Welfair”. L’any passat van començar les primeres auditories i, segons Aenor, ja s’ha concedit a més de 4.500 operadors.
  • Interporc Animal Welfare Spain (IAWS). Creat per l’Organització Interprofessional Agroalimentària del Porcí de Capa Blanca, aquest segell avala les bones pràctiques en totes les baules de la cadena de valor d’aquest tipus de porc: alimentació, neteja-desinfecció, allotjament, salut, comportament, maneig, control de les granges i animals i control al centre de sacrifici. Aquesta certificació està avalada per un comitè científic en el qual participen, entre d’altres, l’Institut Nacional de Recerca i Tecnologia Agrària i Alimentària, la Reial Acadèmia de Ciències Veterinàries d’Espanya, l’Associació Nacional de Veterinaris de Porcí i diverses universitats. A més, ha estat testat i validat per organitzacions de protecció i defensa dels animals i presentat davant de l’Organització Mundial de Sanitat Animal a París. “Amb aquest segell, les empreses podran demostrar que en el l’ADN tenen la transparència i la voluntat d’aportar respostes als consumidors. I a aquests se’ls garanteix que el producte ha estat elaborat sota els estàndards més alts pel que fa al bon tracte al bestiar i que s’han mantingut les mesures de bioseguretat més altes”, insisteix Alberto Herranz, director d’Interporc .
  • ANDA. El segell de l’Associació Nacional per a la Defensa dels Animals certifica els ous de gallines de pagès i ecològiques amb unes condicions de vida i de producció que van més enllà dels mínims que marca la legislació en matèria de benestar animal: inclouen mesures mediambientals i l’aposta pel desenvolupament rural.

A més dels segells anteriors, altres entitats ja treballen per a atorgar els seus certificats en un futur.

  • Compromís Benestar Animal. El sector carni ha anunciat que aviat llançarà un segell conjunt sobre benestar animal (vegeu l’especejament).
  • ANTA. L’Associació Nacional de Transportistes d’Animals Vius podria tenir aquest any el propi segell per a certificar la bona feina dels seus professionals.

Un segell per al sector carni

La certificació d’Interporc ha servit de base per a posar en marxa una iniciativa pionera arreu del món “que reflecteix el compromís del sector carni espanyol amb el compliment dels estàndards més alts de benestar del bestiar”, comenta el seu responsable, Alberto Herranz. Compromís Benestar Animal es configura com un únic segell comú i similar per a totes les produccions ramaderes, que es distingiran per colors i les figures de l’espècie a què es refereixen. Cada organització participant desenvoluparà el seu reglament tècnic, com ja ho ha fet Interporc. Així ho estan treballant les interprofessionals de porcí ibèric (Asici), conill (Intercun), oví i caprí (Interovic), pollastre (Propollo) i boví (Provacuno).

Aquest projecte “visualitza els esforços que fa el sector ramader espanyol en la producció dels seus aliments i ofereix transparència i informació clara que permet als consumidors prendre les decisions de compra. I també té avantatges per als distribuïdors i detallistes, ja que contribueix perquè als lineals tinguin productes amb segells que garanteixen les millors pràctiques en benestar animal del món”, recorda el director d’Interporc.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions