Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un estiu amb deures?

Davant un nou curs condicionat pel virus que va trencar el ritme de l’anterior, pares, educadors i alumnes es prenen l’estiu com un escenari de transició. Ara bé, com han de ser aquestes vacances?

César Bona: “Cal humanitzar l’educació i fer-la igualitària” (Tercera part)

Què falla, en general? 

Ha desaparegut l’estudi de la Filosofia, de fomentar l’estudi crític. I tenen poc de pes l’art, l’estudi de la música o el de la salut, inclosa l’emocional. Si només es dediquen 30 segons a l’educació en els debats polítics… no podrem avançar. És una inversió a llarg termini. Però el futur en educació comença avui.

Per què no hi ha hagut un model educatiu a Espanya, un gran pacte nacional sobre educació? 

Tinc un pensament molt bàsic. Sempre frena el mateix tema: si la religió entra o no en el pla d’estudis. Sembla l’única matèria d’interès al món. O si ens convenen les escoles concertades o públiques. Aquí s’acaba el debat. Xoquen políticament, i no es posen a reflexionar més. La classe política ha d’escoltar docents, famílies i nens. El punt de vista adult ha d’acabar. Necessitem escoles que recordin que som éssers socials i que cal educar en el diàleg, en la convivència i en la participació. El que em temo, quan tot això s’acabarà, és que les administracions s’agafaran a la inèrcia i tornarem al mateix de sempre. Si una paraula està associada amb l’esperança, aquesta és l’educació.

Per a què enviem els fills a l’escola? 

Perquè aprenguin a conviure, a relacionar-se, perquè es converteixin en éssers íntegres i que siguin feliços. Cal lluitar per aquests objectius. Els continguts són molt importants, però cal donar temps perquè els infants es coneguin entre ells i que els professors els coneguem també. Les matèries han d’estar relacionades entre si i amb la vida dels nens i nenes.

Quin ha de ser el paper dels pares en l’educació? 

Hi ha una gran preocupació per la salut, per les qüestions econòmiques i socials, i també s’hauria de tenir per l’educació. Hi ha una gran incertesa. És important que els nens sàpiguen, i que els pares ho comuniquin, que quan tot això s’acabi els professors serem allà. La conciliació entre la feina i l’escola ha esdevingut una peça clau. Per a prendre decisions sobre la infància, abans has de recuperar el nen que vas ser; si no, et deixes matisos molt importants al camí. És un exercici d’empatia global. No m’imagino una escola en la qual els nens surtin sense ser capaços de dialogar, conviure o sense tenir respecte pel medi ambient o per les persones que els envolten.

L’escola del futur

En el seu llibre Les escoles que canvien el món, César Bona recull set institucions espanyoles que poden ser un model per a posar en marxa el canvi en l’educació. “Si poguéssim barrejar, com en un còctel, tot el que es fa en aquestes escoles, el primer que inclouríem és el sentit comú, després l’escolta a nens i nenes, la invitació a participar en el centre i en la societat. No tenen en compte només els bons resultats acadèmics, sinó els personals”, explica Bona. En aquests centres, els infants tenen veu, se’ls escolta i se’ls convida a participar en la institució i en la societat. “Em sembla absolutament admirable fer-los conscients que som éssers socials i que cada pas que fas influeix en tot el que tens al voltant. Se senten escoltats, valorats i veuen que són útils, que quan s’impliquen i la gent respon, tot flueix”, afirma. En aquesta evolució del sistema educatiu els professors tenen un paper molt important. Com afegeix Bona, actualment hi ha milers de professionals que es formen contínuament a l’estranger, sobretot en la gestió de les emocions. “El més important és que tot aquest aprenentatges siguin transmesos als alumnes”, afegeix.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions