Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un estiu amb deures?

Davant un nou curs condicionat pel virus que va trencar el ritme de l’anterior, pares, educadors i alumnes es prenen l’estiu com un escenari de transició. Ara bé, com han de ser aquestes vacances?

César Bona: “Cal humanitzar l’educació i fer-la igualitària”

Candidat espanyol al Global Teacher Prize

Va sortir a la palestra quan la seva manera de fer classe li va suposar, el 2014, una candidatura al Global Teacher Prize, el premi Nobel dels mestres. Des de llavors, César Bona, professor de primària, ha esdevingut un referent de l’educació a Espanya. Llicenciat en Filologia Anglesa i diplomat en Magisteri de Llengua Estrangera per la Universitat de Saragossa, Bona parla amb nosaltres sobre el futur de l’educació després d’aquests mesos de confinament.

L’educació no presencial pot ser una realitat a partir de setembre, estem preparats? 

Se’ns acumulen totes les incògnites i, alhora, totes les respostes. Cadascú ha viscut la seva circumstància, i basant-se en aquesta té una opinió. Però més enllà de donar una opinió, cal que les coses es calmin i que funcionin. Sobretot, és delicat perquè parlem de menors. Un adult pot entendre la seva responsabilitat i les regles que ha de seguir i no pot saltar. Els nens i les nenes són pura curiositat, estan en moviment permanent. Vejam com ho podem fer. Abans de llançar una opinió, el que cal fer és encertar en el sistema. Si aquesta malaltia ens ha canviat a tots, tant de bo canviï l’educació, que és fonamental.

Per tant pensa que la COVID-19 representa de debò una oportunitat per a canviar el sistema? 

Quan es parla d’educació, les paraules que més se senten són “avaluar” i “examinar”. El que cal valorar ara mateix és el sistema, perquè ens fem moltíssimes preguntes i no es tracta de buscar respostes diferents, sinó de canviar la reflexió. El sistema educatiu actual funciona? Té èxit? Hi ha milers de docents que es volen formar i intentar donar el millor de si a nens i nenes i també, milers de famílies que desitgen una educació millor. Però mantenim un sistema immobilista en el qual la realitat s’ha d’adaptar al currículum i no a l’inrevés. S’educa en la vida, no ja per a la vida. L’escola no és una bombolla, i hi ha eines fonamentals per a portar l’educació a distància, però també estem detectant moltes mancances. La pregunta que ens hem de formular és: per a què serveix l’educació?

Per a què ha de preparar els nens el sistema educatiu? 

Totes les decisions que es prenen són des del punt de vista dels adults: pensem en els nens, però no pensem com a nens. És hora de posar-se en el seu lloc. Si pensem en abans de la pandèmia i les seves conseqüències, ens adonem que la resiliència, la gestió de les emocions, de les pors, de la ira i de la frustració són claus. Això s’ha d’educar i forma part de l’ésser humà. No podem fonamentar l’educació només en els continguts, que sembla que és l’única cosa que importa aquests dies.

Què és necessari per a millorar l’educació? 

No és fàcil explicar la resiliència, com tampoc no és fàcil explicar l’empatia, el respecte cap a un mateix, cap als altres, les diverses cultures, el respecte al medi ambient… Tampoc no és senzill educar en el compromís social, però són qüestions absolutament fonamentals. Aquestes són les eines dels continguts transversals, però són tan importants que cal tractar-les en totes les matèries. Les assignatures tenen tant de contingut que, molt sovint, la part fonamental no es tracta per manca de temps. També és clau que els alumnes entenguin que les diferències són un regal, no un inconvenient. Al voltant nostre volem gent que s’impliqui, que faci un pas més enllà, que es comprometi a fer noves coses. A això també s’educa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions