Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Un estiu amb deures?

Davant un nou curs condicionat pel virus que va trencar el ritme de l’anterior, pares, educadors i alumnes es prenen l’estiu com un escenari de transició. Ara bé, com han de ser aquestes vacances?

Com podem evitar que abusin de les pantalles

Segons l’Índex de l’Economia i la Societat Digitals (DESI) que elabora la Comissió Europea, el 2019 prop de la meitat de la població espanyola continuava mancant de les competències digitals bàsiques i només un 32% les tenia per sobre d’aquest nivell. Durant el confinament, la immersió total en l’educació en línia ha obligat pares, professors i alumnes a fer el salt digital. Les estadístiques ho evidencien: aquests mesos, l’accés a Internet ha crescut el 71% durant les hores de màxima connexió, mentre que les eines de videoconferència han experimentat una pujada del 250%.

Després de mesos en què Internet i les xarxes socials han estat unes eines d’aprenentatge valuoses per als estudiants, resulta complicat reduir-ne l’ús a l’estiu. “Encara que protestin, hauríem de tractar aquest assumpte com abans del confinament, perquè és fàcil abusar de les tecnologies, així que convé que els pares marquin pautes: si abans del tancament tenien una hora per a navegar per Internet i pels seus jocs, doncs està bé mantenir-ho”, recomana la pedagoga Yolanda Domínguez Frejo. Ara bé, no es pot passar del tot al no-res, cal flexibilitzar i compensar-los d’altres maneres, com ara oferint-los més temps per a sortir amb els amics.

Per a garantir un ús responsable, més enllà de l’àmbit educatiu, els pares poden comptar amb iniciatives com el projecte Connectats, que ofereix claus per a educar infants i adolescents en el bon ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (proyectoconectados.es):

  1. Dialoga amb els fills, afavoreix la comunicació positiva i l’escolta activa.
  2. Estableix normes clares per a regular l’ús d’Internet, videojocs i dispositius.
  3. Comparteix amb ells l’ús de la tecnologia, especialment quan naveguen a Internet: ajuda’ls a reconèixer webs fiables, ensenya’ls a identificar el perquè del que busquen o trien consumir. Recorda’ls que no han de proporcionar mai dades personals a la xarxa.
  4. Tria bé els videojocs a què accediran: informa’t sobre les normes PEGI (edat i continguts) i supervisa els jocs que s’intercanvien amb amics.
  5. Parla amb ells sobre l’ús útil d’un mòbil: trucades necessàries, missatges importants, respecte pel temps propi i pel temps dels altres. Ajuda’ls a fer-se responsables del seu consum, que sempre ha de ser limitat, progressiu i concorde a la seva edat en temps i continguts.
  6. Quan són petits, recorre a programes de control parental a l’ordinador, les tauletes tàctils, els mòbils o les videoconsoles per a evitar que trobin continguts inadequats a la seva edat.
  7. Mantingue’t al corrent dels avanços de la tecnologia i de la societat connectada, perquè l’anomenada “bretxa digital” no suposi un obstacle en la teva feina d’educar els fills.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions