Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: El diagnòstic mèdic

El mareig i la sensació que tot gira són els símptomes més comuns que hi ha una alteració en els sistemes de l'equilibri

El diagnòstic mèdic

/imgs/20111001/salud4.jpg
Les crisis vertiginoses poden durar des de segons fins a hores o dies sencers. Quan aquests episodis són molt cridaners, no remeten i es repeteixen, és freqüent que els afectats vagin a urgències. Tanmateix, el primer professional a qui s’ha de recórrer és al metge de capçalera, ja que la majoria de casos es poden resoldre en les consultes de medicina general i només alguns casos es deriven a les consultes d’especialistes en otologia o d’altres.

La missió del metge de capçalera és esbrinar si el pacient que acudeix a la consulta pateix veritablement un vertigen i no un mareig comú, una baixada de tensió o una arítmia (ja que la població sol confondre tots aquests símptomes) i, fins i tot, quadres depressius, d’ansietat o neurosi. També ha de descartar la causa neurològica o d’un altre tipus que mereixi l’atenció de diferents especialistes. El diagnòstic del vertigen es fa amb l’elaboració d’una història clínica del pacient i l’exploració per mitjà d’una audiometria. Quan se sospita d’un origen diferent del de l’orella, es poden dur a terme proves més complexes. Si finalment se sospita que l’origen del vertigen pot ser tumoral, es fa una ressonància magnètica o altres proves de diagnòstic per imatge.

Tractar-ne la causa

Una vegada descoberta la patologia de base que provoca aquest tipus de quadres, es decideixen les opcions terapèutiques per a pal.liar-los. En la majoria de casos, el tractament es basa en l’aplicació d’exercicis i consells per a controlar el vertigen.

 • Maniobres posicionals. La major part dels vertígens són posicionals i, per combatre’ls, es prescriuen una sèrie de maniobres posicionals, que consisteixen a descobrir la posició que ocasiona la sensació vertiginosa i compensar-la. La repetició d’aquests exercicis permet controlar el vertigen. Aquests varien en funció del problema d’orella que hagi ocasionat el vertigen i, en concret, del canal que estigui afectat. Hi ha maniobres específiques per a cada canal. A força de repetir aquestes maniobres, el vertigen posicional paroxístic es guareix en un mes.
 • Injeccions de gentamicina o corticoides a l’orella. S’utilitzen per a casos de vertigen de Ménière i de llarga durada. L’objectiu és tractar les crisis. Cal tenir en compte, a més, que la majoria de vegades, el millor és no administrar medicació o almenys fer-ho durant poc temps, perquè aquests fàrmacs solen calmar el sistema nerviós central. Són medicaments relaxants que tenen l’objectiu de reduir l’angoixa que provoquen les crisis. Però aquest efecte que permet disminuir la sensació de mareig té com a contrapartida que també redueix els mecanismes reparadores del sistema de l’equilibri.
 • Exercicis de rehabilitació vertiginosa. Una de les novetats que s’han produït els darrers anys és l’aparició d’exercicis que permeten rehabilitar l’equilibri. El ioga, el tai-txi i els exercicis de fisioteràpia són mètodes que poden resultar útils per a aquest propòsit.
 • Intervenció quirúrgica. En casos extrems, com la detecció d’un neurinoma de l’acústic, un tumor benigne, s’ha de valorar controlar-lo, extirpar-lo o seguir altres tractaments alternatius com la radiocirurgia. Si el tumor és d’una altra classe, com el colesteatoma, igualment benigne, també es practica una cirurgia per a extirpar-lo.

Consells per a combatre les molèsties del vertigen

  /imgs/20111001/salud5.jpg

 1. No tancar els ulls, encara que la tendència natural sigui fer-ho quan tot gira.
 2. Intentar fixar la mirada en un punt per a pal.liar la sensació de mareig.
 3. Respirar profund i a poc a poc. Si les respiracions són curtes i freqüents, poden fomentar la hiperventilació, gens aconsellable en cap cas.
 4. Intentar relaxar-se i pensar que la crisi és passatgera i cessarà en breu.
 5. No moure el cap (excepte en el cas del vertigen de tipus posicional), tant si s’està assegut com estirat. Moure el cap cap enrere eleva la sensació de vertigen.
 6. Evitar ingerir aliments en les 5-6 hores posteriors als símptomes del vertigen, ja que són freqüents els vòmits i les nàusees.
 7. Si s’està en un lloc alt, com en una escala de mà, cal baixar-ne de seguida i buscar un lloc estable per no caure.
 8. Si el quadre vertiginós no remet en 12 hores, s’ha d’anar al metge.

Font: Anna María García Arumí, cap de secció d’Otologia i Otoneurologia del Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, de Barcelona.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions