Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Alguns efectes col·laterals d’un tractament segur

Encara que la majoria s’administra abans de complir 18 anys, existeix un calendari de vacunació per a adults que molts obliden. Aconseguir la immunitat amb aquest tractament no només salva vides, també ha contribuït a erradicar nombroses malalties. Ara que es parla tant de l’anhelada vacuna de la covid-19, repassem-ne unes altres també vitals.

Alguns efectes col·laterals d’un tractament segur

Les vacunes, com qualsevol medicament, poden ocasionar efectes adversos que, la majoria, són lleus i passatgers. Es localitzen a la pell (envermelliment, inflamació), al sistema respiratori, al cardiovascular (taquicàrdia, hipotensió, arrítmia) o al digestiu. Un mateix símptoma pot ser habitual després d’algunes vacunes i estrany en unes altres. La reacció més comuna és la febre. En la tos ferina, per exemple, apareix en la meitat dels pacients. En canvi, aquest símptoma només es dona entre l’1% i el 6% de les persones que reben la vacuna de l’hepatitis B.

Les reaccions greus de les vacunes són un fet extraordinari, però es donen perquè la seguretat absoluta no existeix. En la vacuna triple vírica s’han registrat convulsions febrils en un pacient cada 3.000 i reaccions al·lèrgiques greus en un cas de cada milió de persones tractades. El més freqüent és que les seqüeles apareguin en les primeres hores o dies després del tractament, però també es poden donar, en casos excepcionals, fins a un any després.

Les reaccions es poden produir pel contingut de la vacuna (a un dels seus components o a diversos). Per exemple, després de posar la de la diftèria, el tètanus i la tos ferina pot aparèixer envermelliment, dolor i inflor a l’espatlla. Encara que les vacunes, abans d’aprovar-se, han passat per controls de seguretat exhaustius, excepcionalment es dona alguna reacció ocasionada per un defecte en la qualitat del producte o en els dispositius per a la seva administració. També es poden produir errors en la prescripció, en la manipulació o en l’administració del tractament. S’han donat casos de transmissió d’una infecció per haver fet servir un vial contaminat, una possibilitat gairebé nul·la ara per l’ús de material d’un sol ús.

Abans, durant o després de rebre la vacuna algunes persones tenen brots d’ansietat. Els símptomes més freqüents que presenten són: hiperventilació, desmai, vòmits i convulsions, a més de marejos, cefalea i formigueig de mans i boca. A vegades també apareixen reaccions, com una febre ocasionada per una infecció precedent, que no tenen res a veure amb la vacunació, només coincideix en el temps amb el tractament.

Com se’n garanteix la seguretat i l’eficàcia?

Igual que passa amb els medicaments, les vacunes han de superar una fase 0 prèvia al seu testatge en humans. Aquesta etapa preclínica inclou proves in vitro i en animals. Una vegada conclosa, passa per altres quatre estadis.

Fase 1. Es prova en un grup reduït de persones, entre 20 i 100, per a descartar riscos, identificar els possibles efectes secundaris i demostrar l’efectivitat. També serveix per a fixar la dosi pertinent.

Fase 2. Es prova en centenars de persones i se centra a valorar dos aspectes: quins efectes adversos apareixen amb més freqüència a curt termini i com reacciona el sistema immunitari davant la vacuna.

Fase 3. En milers de persones, es compara l’evolució de les que han estat vacunades respecte de la resta. La mostra d’individus és molt més gran i, per tant, permet perfilar més els efectes secundaris detectats en la fase anterior.

Fase 4. Superades les tres etapes anteriors, la vacuna obté l’autorització de l’Agència Europea del Medicament per a ser administrada. En aquesta fase, com ocorre amb els fàrmacs, es recull més informació provinent del seu ús massiu, sobretot, relacionada amb efectes adversos.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions