Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Ibuprofèn: els asmàtics s'hi han d'abstenir

SI NO SÓN A LA FARMACIOLA DE CASA O A LA BOSSA, DE SEGUR QUE FORMEN PART DE LA LLISTA DE LA COMPRA, AL COSTAT DEL PA. NO PODEM PASSAR SENSE ELLS DAVANT D'UN SIMPLE MAL DE CAP O D'UNES DÈCIMES DE FEBRE, PERÒ POTSER HO HAURÍEM DE FER. EL NOSTRE FETGE, EL COR O L'ESTÓMAC HO AGRAIRIEN. ETS MÉS DE PARACETAMOL O D'IBUPROFÈN?

Ibuprofèn: els asmàtics s'hi han d'abstenir

QUÈ ÉS

/imgs/20190201/GettyImages-513749902.jpg

Igual que el paracetamol, és un medicament analgèsic i antipirètic, però també un antiinflamatori no esteroïdal (AINE) que es pot utilitzar en combinació amb altres analgèsics, antial·lèrgics o descongestius. L’ibuprofèn està indicat per al tractament del dolor lleu o moderat, especialment quan cursa amb inflamació, com és el cas de l’artritis, l’artrosis, la migranya, el dolor menstrual i en estats febrils. De les 150 presentacions amb ibuprofèn que hi ha a Espanya, 32 es poden adquirir sense recepta.

DOSI MÀXIMA DIÀRIA

En adults, es recomanen dosis de 400 a 600 mg cada 6-8 hores, amb un màxim de 2.400 mg al dia, mentre que en adolescents de 12 a 18 anys no s’ha de passar dels 1.600 mg. Dels 3 mesos als 11 anys, la dosi s’estableix en 20-30 mg/kg/dia repartits en 3-4 preses. L’ibuprofèn es pot prendre amb aliments o sense. Tot i això, per a evitar molèsties d’estómac, es recomana prendre’l amb aliments, i si l’ús és reiterat, amb protectors gàstrics.

CONTRAINDICACIONS

En cap concepte l’han d’ingerir persones al·lèrgiques a l’ibuprofèn, ni pacients que hagin experimentat crisis asmàtiques després d’haver utilitzat medicaments similars, com àcid acetil salicílic o uns altres AINE. Tampoc l’han de consumir les persones amb úlcera gàstrica, malaltia inflamatòria intestinal, insuficiència renal o hepàtica greus. A més, no és bo durant el tercer trimestre d’embaràs ni en la lactància, i està contraindicat en pacients que prenguin altres fàrmacs que puguin augmentar el risc d’úlcera gastrointestinal o insuficiència renal. Encara que, com recorda l’experta, “són recomanacions generals. El metge decidirà segons el cas la relació risc-benefici”.

CONSEQÜÈNCIES DEL SEU ABÚS

Les dosis altes o els tractaments prolongats amb ibuprofèn incrementen el risc de patir atacs cardíacs (infarts de miocardi) o cerebrals, úlceres o hemorràgies gastrointestinals. També, com apuntava fa un any l’Institut Nacional de la Salut i de la Recerca Mèdica de França (INSERM), aquesta pràctica pot repercutir en la salut reproductiva de l’home, disminuint la producció de testosterona i causant impotència sexual. La Clínica de Universidad de Navarra, d’altra banda, adverteix que, com a bon AINE, pot afectar el ronyó. Per tot això es recomana no excedir ni la dosi ni la durada del tractament.

El 2015, fins i tot l’AEMPS va alertar del risc cardiovascular associat al consum en altes dosis (2.400 mg o més cada dia) i va aconsellar als professionals sanitaris no administrar-les a pacients amb patologies cardiovasculars greus com ara insuficiència cardíaca, cardiopatia isquèmica establerta, malaltia arterial perifèrica o malaltia cerebrovascular. Així i tot, no hi ha informació que suggereixi que hi hagi un risc augmentat d’infart ni trombosi amb l’ús ocasional o si no se superen els 1.200 mg d’ibuprofèn al dia.

QUAN NO S’HA DE PRENDRE, ENCARA QUE ES FA

Igual que passa amb el paracetamol, cal tenir precaució amb els antigripals, ja que molts presenten ibuprofèn en la seva composició juntament amb descongestius o antial·lèrgics, per això és innecessari, i potencialment perjudicial, prendre’n una altra dosi addicional. També haurien de tenir-hi precaució els pacients amb hipertensió, amb antecedents cardiovasculars o amb problemes gastrointestinals.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions