Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Economia

Economia

Menys impostos per a premis de loteries i apostes. Es tracta d’una baixada de la fiscalitat de què poden gaudir els agraciats en el sorteig de Reis, el 6 de gener. Ja el 2019, la rebaixa fiscal va deixar exempts de tributar com a IRPF les quantitats iguals o inferiors a 20.000 euros obtingudes en els sortejos de Loteries i Apostes de l’Estat. L’any nou ha portat alegries extra als qui obtinguin un premi igual o inferior a 40.000 euros. I els qui en rebin més, tributaran a partir aquesta xifra. En el cas que la participació fos compartida, la quantia exempta de gravamen es prorratejarà entre els cotitulars segons la quota que els correspongui.

Aquest règim fiscal només és vàlid per als premis de les loteries i apostes organitzades per la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l’Estat, els Òrgans o entitats de les Comunitats Autònomes, els sortejos que organitza Creu Roja Espanyola i les modalitats de jocs autoritzades a l’Organització Nacional de Cecs Espanyols.

Tecnologia i consum

Comprar per Internet sense donar dades sobre les targetes de crèdit. La UE pretén reforçar la seguretat dels compradors a Internet. Amb aquest objectiu, la Comissió Europea ha efectuat diversos canvis per a facilitar a tercers l’accés a la infraestructura dels bancs a través de la norma PSD2. Es tracta d’una acció possible gràcies a eines com els API (Application Programming Interface), un mecanisme de programari que permet accedir a multitud de plataformes o sistemes operatius estalviant en costos d’R+D i que ha permès l’expansió d’empreses com Netflix. Els API revolucionen el sistema de pagaments eliminant intermediaris, com ara la connexió del venedor amb la companyia responsable de la targeta de crèdit, fet que augmenta la seguretat dels usuaris.

A partir d’aquesta llei, els consumidors podran autoritzar el comerç perquè executi pagaments en nom seu mitjançant el compte bancari. A més, el sistema exigirà combinar dues o més eines que abans no es requerien (com ara el telèfon vinculat, la clau personal o determinats paràmetres biomètrics) per a garantir la seguretat i evitar operacions fraudulentes. Entitats com el BBVA afirmen que això comportarà el sorgiment de nous mètodes de pagament i de comerç electrònic. La data esperada per a posar-ho en marxa ha patit diversos retards per tal de garantir que els bancs s’hi adaptin plenament. Tanmateix, el període de l’actual moratòria expira el 31 de desembre de 2020.

La implantació de la tecnologia 5G exigirà posar-se al dia. Es preveu que arribarà a les acaballes de l’any i serà un dels esdeveniments tecnològics més destacats. L’innovador sistema de comunicacions 5G permetrà velocitats de descàrrega inusitades. També facilitarà la intervenció en remot en catàstrofes (com ara incendis o explosions nuclears) o accidents en carretera. A més, possibilitarà que es facin cirurgies dirigides des d’un hospital i s’executin en una UVI mòbil o en un hospital de campanya. La primera xarxa que s’estendrà serà la de l’estàndard NSA (Non Standard Alone), que fa servir el mateix nucli de xarxa que el 4G. Però un dels capítols més esperats vindrà amb l’arribada d’un altre estàndard, l’SA (Standard Alone), que incorpora els nuclis d’última generació que desvincularan aquesta tecnologia del 4G, un fet que, per qüestions de costos i R+D, es farà realitat el 2021. D’altra banda, perquè la revolució sigui televisada haurem de resintonitzar els televisors. El 5G impactarà en els canals de la TDT, que hauran de migrar de les freqüències actuals després de la subhasta dels 700 MHz, prevista per a començament de 2020. Les comunitats de veïns podran sol·licitar les subvencions públiques estipulades en el Segon Dividend Digital, que cobriran els imports de les antenes i la instal·lació d’equipament addicional de fins a sis múltiples digitals.

Les sol·licituds s’han de fer només per via telemàtica mitjançant la web de Ministeri d’Economia i Empresa (sede.mineco.gob.es). L’organisme disposa per a aquesta finalitat de dues línies telefòniques d’atenció al ciutadà (901 20 10 04 i 910 88 98 79) i una web (televisiondigital.gob.es).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions