Salut al canell: provem 6 rellotges intel·ligents

D’ENTRE LES DIFERENTS POSSIBILITATS QUE OFEREIXEN ELS RELLOTGES INTEL·LIGENTS, LA QUE HA TINGUT MÉS ÈXIT ENTRE ELS USUARIS ÉS LA DEL MONITORATGE DEL RITME CARDÍAC. PERÒ, PODEM CONFIAR EN AQUESTES DADES?
1 Octubre de 2019
GettyImages 998957548

Salut al canell: provem 6 rellotges intel·ligents

Els rellotges intel·ligents van néixer el 2013 com una revolució: unien en un sol dispositiu funcionalitats de comunicació (trucades, notificacions del mòbil…) amb altres relacionades amb la salut (registre d’activitat, son…). Sis anys més tard, viuen un renaixement: el 2018, les vendes van augmentar un 56%, segons dades de la consultora Strategy Analytics.

Una de les causes d’aquest repunt és la precisió de les funcions relacionades amb la salut, com ara el mesurament del ritme cardíac. Per a registrar-lo, hi ha dos tipus de sensors: els que prenen una lectura directa del pols a través d’elèctrodes que estan en contacte amb la pell, i els òptics, que fan servir una mena de leds, vermells o verds, per a detectar el pols del torrent sanguini. Aquest últim mesurament és el que fan servir la majoria d’aquests rellotges i, també, molts metges.

El hàndicap d’aquests rellotges és que, per a fer un mesurament correcte, depenen de molts factors, com la subjecció de la corretja, la perfusió sanguínia (quanta sang flueix, el “pols”), les temperatures extremes i fins i tot el tipus d’exercici: els moviments rítmics –córrer, caminar o anar en bicicleta– mostren registres més precisos que quan es practica un esport amb ritme més irregular, com el tennis o la boxa. Per a saber si les dades que ofereixen aquests dispositius són exactes, analitzem les últimes versions dels sis rellotges més venuts del mercat.

Dispositius ordenats per preu en sentit ascendent. Preus facilitats per les mateixes marques.

Xiaomi Mi Band
Xiaomi Mi Band 4

Pes: 22,1 g. Mida (polzades o mm de diàmetre): 0,95”. Tipus de pantalla: AMOLED. Durada de la bateria: fins a 20 dies. Resistència a l’aigua: 50 metres. GPS: sí. NFC: no. Bluetooth: sí. Dependència del mòbil:

És l’últim (i més popular) llançament en la sèrie de dispositius que es poden vestir. Les Mi Band de Xiaomi han conquistat molts usuaris ja que ofereixen unes prestacions completes a un preu competitiu. Encara que, pel seu disseny allargat, no sembla un rellotge convencional, a la pantalla no només podem trobar l’hora, sinó també informació relativa a la nostra activitat diària: passos, ritme cardíac… Amb 22 grams de pes, és molt lleuger, i ofereix un panell AMOLED (cada píxel s’il·lumina només quan s’activa, de manera que la despesa de la bateria és menor) més limitat que altres opcions que hi ha al mercat, per la seua mida més petita. Resistent a l’aigua, també disposa d’un sistema de mesurament d’entrenament en natació –mesura temps, distància de l’exercici, braçades i ritme cardíac– per cobrir així una assignatura pendent, ja que el model anterior no era submergible. Disposa d’un sistema propi que es controla des de la aplicació MiFit del mòbil, en la qual podem trobar fons de pantalla diferents. Aquesta aplicació és la que recull també tots els informes d’activitat i son, però, encara que és completa, també és una de les més limitades, perquè ofereix menys funcionalitats que altres marques.

 • El millor. Sens dubte, el preu, per a un producte que, a més, ara ofereix una pantalla de color. El seu rendiment general és interessant, però on ha destacat sempre aquesta sèrie de productes és en l’autonomia: fins a 20 dies sense haver de carregar la Mi Band 4, la qual cosa la fa especialment útil per a monitorar el son.
 • El pitjor. Si l’autonomia és el punt fort, no ho és tant el sistema de càrrega (cal portar port i carregador propis). No té NFC (tecnologia sense fil per a connectar-se a altres dispositius), ni GPS propi i ni micro-USB. Finalment, convé recordar que les proves que han fet a l’equip diferents mitjans especialitzats (Xataka, Computer Hoy…) assenyalen que el mesurament de passos o del ritme cardíac és bastant pobre i no és del tot precís, i això fa que, encara que aquest pugui ser un producte interessant per a principiants, no ho és per a usuaris experts.
 • Preu. Des de 34,99 euros.

Huawei Watch GT

Pes: 46 g. Mida (polzades o mm de diàmetre): 1,39”. Tipus de pantalla: OLED. Durada de la bateria: fins a 2 setmanes. Resistència a l’aigua: 50 metres. GPS: sí. NFC: no. Bluetooth: sí. Dependència del mòbil:

Amb el Huawei Watch GT, la marca xinesa aposta per un producte amb una pantalla de color i un disseny idèntic al de qualsevol rellotge convencional, capaç d’oferir fins a dues setmanes d’autonomia. Està equipat amb una versió del sistema operatiu Wear OS anomenada Lite OS, que, tanmateix, no permet instal·lar més aplicacions que les de sèrie.

Huawei Watch GT
Disposa d’accés a tres xarxes de posicionament per satèl·lit: GPS, Glonass i Galileo. Per tant, podem deixar el mòbil a casa i continuar disposant del reconeixement de ruta quan sortim a fer esport. Ens ofereix, a més, una llarga llista de modes per a activitats tant d’interior com d’exterior. És resistent a l’aigua i submergible, per tant es pot aprofitar en natació o en qualsevol altre esport aquàtic. Hi ha dues mides, 42 i 46 mm de diàmetre, pantalla AMOLED (acrònim de l’anglès “matriu activa de díodes orgànics emissors de llum”) de doble corona i corretges amb sistema Quick Fit, que permeten canviar-les sense necessitat de fer servir eines.

 • El millor. La relació qualitat/preu. Pensat per a aquells que busquen un rellotge econòmic amb bon rendiment. És el rellotge intel·ligent més complet, amb reconeixement de freqüència cardíaca 24 hores, 7 dies a la setmana i monitoratge del son quan ens adormim, avalat per un estudi realitzat en col·laboració amb el Centre Harvard Medical School CBD. Però, sobretot, destaca per una bateria que pot arribar a durar dues setmanes sense necessitat de carregar-lo en els models Active, Sport o Classic (la versió Elegant dura una setmana).
 • El pitjor. La limitació del seu sistema Lite OS: està tancat a qualsevol aplicació de tercers i, de fet, no s’hi poden instal·lar noves watchfaces (esferes de rellotge) o interfícies més enllà de les de sèrie. En les últimes actualitzacions s’ha inclòs un mode Always On, però només disposa de dos possibles dissenys per a un estil analògic o digital. Finalment, encara que disposem de notificacions de missatges o trucades, no podem contestar als primers i, en el cas de les segones, només podem penjar, quan l’útil seria poder rebre la trucada sense treure el mòbil de la butxaca portant un auricular Bluetooth.
 • Preu. Des de 159 euros.

Fitbit Versa

Pes: 22,1 g. Mida (polzades o mm de diàmetre): 1,34”. Tipus de pantalla: Color LCD. Durada de la bateria: fins a 4 dies. Resistència a l’aigua: 50 metres. GPS: no. NFC: sí (només Special Edition). Bluetooth: sí. Dependència del mòbil:

Encara que és coneguda per les seves polseres, la compra de Pebble per part de Fitbit fa dos anys va donar com a fruit l’aparició dels seus rellotges intel·ligents Fitbit Versa. Amb un disseny que recorda l’Apple Watch, ofereix un sistema operatiu propi, el Fitbit OS. És compatible amb un bon nombre d’aplicacions per a monitorar l’exercici o rebre notificacions, però no podem interactuar amb elles.

Fitbit Versa
A més de oferir-nos fins a quatre dies d’autonomia, el que més destaca d’aquest Fitbit Versa és la càrrega al 100% en només una hora, cosa que pocs poden garantir. Monitora el pols cardíac les 24 hores, a més de molts altres elements com ara passos, minuts d’activitat o quilòmetres. Inclou la funció de coach, un entrenador virtual i de vida saludable que ens pot ajudar a portar uns hàbits més sans, inclou vídeos per a fer els exercicis correctament sense mirar la pantalla del mòbil, sinó fixant-nos directament en el canell. Disposa d’un xip NFC, que permet utilitzar-lo per a fer pagaments amb les aplicacions compatibles amb la seva plataforma Fitbit Pay. El disseny que té encaixa tant en un entorn esportiu com en el dia a dia.

 • El Millor. L’alta precisió del monitoratge que fa de l’exercici i de les constants vitals és un dels seus punts més forts. I, també, la bateria, que es pot carregar en només una hora i ofereix una durada de quatre dies. A més, l’opció de visionatge de vídeos directament en la pantalla ens pot ajudar a corregir els nostres exercicis, fet que ofereix la possibilitat d’optimitzar el nostre entrenament.
 • El pitjor. Incorporar un programari propietari (no es pot modificar) en limita la compatibilitat, tant d’aplicacions com per a personalitzar-lo amb diferents pantalles. D’altra banda, tant el sistema de notificacions com la faceta de rellotge per a les rutines diàries ens ofereixen un rendiment que, segons les anàlisis efectuades, s’ha mostrat francament millorable (les notificacions de vegades no estan sincronitzades, no s’hi pot interactuar, admet un nombre d’aplicacions molt limitat…).
 • Preu. Versa edició Lite: 159,95 euros. Versa: 199,95 euros. Versa edició especial: 229,95 euros.

Mobvoi Ticwatch S2

Pes: N/D (no declarat). Mida (polzades o mm de diàmetre): 1,39”. Tipus de pantalla: AMOLED. Durada de la bateria: fins a 2 dies. Resistència a l’aigua: fins a 50 metres. GPS: sí. NFC: no. Bluetooth: sí. Dependència del mòbil:

D’entre les opcions amb el sistema operatiu Wear OS (l’Android de Google per als dispositius mòbils portàtils), aquesta és potser la que té una relació qualitat/preu més bona. El seu programari permet l’accés a una gran quantitat d’aplicacions. Entre els avantatges de disposar d’aquest sistema operatiu, tenim que, per exemple, i a diferència del que trobem en Huawei o Xiaomi, es poden rebre notificacions i també interactuar-hi, a més de controlar remotament moltes aplicacions Android.

Movboi TicWatch S
Ofereix una pantalla d’1,39 polzades AMOLED, sensor de ritme cardíac i resistència a l’aigua, encara que no és tan submergible com altres opcions, ja que no té la certificació de protecció IP68 (títol que garanteix la seguretat del dispositiu contra la pols i l’aigua fins a nivells d’un metre submergit). La bateria dura, en teoria, els dos dies d’ús, la qual cosa, com en altres casos, és un inconvenient: en una setmana hi haurà, probablement, dues nits en què s’estarà carregant, per tant, durant aquestes hores no tindrem la lectura del son.

 • El Millor. La versatilitat i compatibilitat de Wear OS: ofereix molt més contingut que podem instal·lar per a augmentar les possibilitats del rellotge amb noves aplicacions o funcions. El seu programari ens permet tenir el mòbil guardat a la butxaca durant més temps, ja que gairebé totes les aplicacions són compatibles i les podem controlar, majoritàriament, des del canell. La relació qualitat/preu és molt interessant: ofereix prestacions per sobre d’una polsera d’activitat (la que serveix per a monitorar exercici) i similars a les d’altres productes de més cost.
 • El pitjor. Té una base de càrrega pròpia, amb els inconvenients ja assenyalats en altres models. Com que disposa del seu cable integrat, no permet fer servir un altre cable que no sigui aquest. La pantalla no és de gran qualitat perquè té una resolució baixa. Tampoc no té NFC (la tecnologia sense fil que permet l’intercanvi de dades entre dos dispositius pròxims), per tant, no podem fer-lo servir per a fer pagaments com els que es fan amb rellotges de Samsung o Apple. I, encara que es prometen dos dies d’autonomia, el rellotge s’ha de recarregar cada dia.
 • Preu. Des de 179,99 euros.

Samsung Galaxy Watch Active

Pes: 25 g. Mida (polzades o mm de diàmetre): 1,1”. Tipus de pantalla: Super AMOLED. Durada de la bateria: fins a 90 hores. Resistència a l’aigua: fins a 50 metres. GPS: sí. NFC: sí. Bluetooth: sí. Dependència del mòbil: sí.

És l’últim dels rellotges intel·ligents de Samsung i el que ofereix un disseny molt més funcional, discret i adaptat a l’activitat esportiva. Pesa 25 grams i té una pantalla d’1,1 polzades SuperAMOLED (millor qualitat d’imatge que les convencionals i una resposta tàctil millorada). A l’interior, el sistema operatiu és el Tizen OS, que, encara que és més limitat que el Wear OS d’Android, ja té una bona base de contingut, aplicacions i afegits per als wearables de Samsung a través de la seva plataforma Samsung Apps.

Samsung Galaxy Watch Active
Aquest rellotge està totalment enfocat al monitoratge de l’exercici i la salut, ja que disposa d’un sistema d’objectius diaris saludables similar al que tenen els Apple Watch amb la seva famosa interfície de cercles concèntrics. En el mòbil, tota aquesta informació la centralitzem en l’aplicació Samsung Health, on també es poden controlar altres aspectes com el nombre de gots d’aigua que bevem, les calories del menjar, la qualitat del son, etc. A més, disposa de modes de seguiment esportiu de gairebé qualsevol activitat, incloent-hi les aquàtiques (ja que és submergible).

 • El Millor. És un rellotge intel·ligent senzill i versàtil, dels més discrets del mercat. Té una gran varietat d’activitats que es poden registrar i analitzar. A més, les opcions de l’aplicació Samsung Health ens recorden que hem de portar una vida més sana diàriament: el rellotge vibra i apareix a pantalla completa la informació (ens recorda que beguem aigua, que ens llevem, que fa moltes hores que estem asseguts…).
 • El pitjor. No és un rellotge que puguem fer servir de manera totalment independent del mòbil, com ocorre amb altres propostes. Amb l’autonomia que ofereixen ja alguns dels seus competidors, dos dies de bateria comencen a quedar-se una mica curts. D’altra banda, Tizen continua sent un sistema operatiu minoritari i, encara que té algunes aplicacions, l’oferta presenta una varietat molt inferior que la de Wear OS o altres competidors. Per a carregar-lo necessita la seva base, que almenys té un port micro-USB que permet fer servir qualsevol cable compatible.
 • Preu. Des de 229 euros.

Apple Watch Series 4

Pes: 48 g. Mida (polzades o mm de diàmetre): 1,78”. Tipus de pantalla: LTPO OLED. Durada de la bateria: 18 h. Resistència a l’aigua: 50 metres. GPS: sí. NFC: sí (Apple Pay). Bluetooth: sí (limitat). Dependència del mòbil: no

El més recent dels rellotges intel·ligents d’Apple és també el més complet pel que fa a les funcions que ofereix per a la cura de la salut. Destaquen la possibilitat de controlar el nivell d’estrès o les calories cremades, un control permanent del ritme cardíac i la presència de sistemes com el d’alertes davant caigudes o Emergència SOS, que, quan detecta un problema, fa una trucada immediata als serveis d’ajuda.

Apple Watch
L’última generació de rellotges d’Apple porta també altres millores, com una pantalla més gran i de vores corbades, que ocupa un 30% més d’espai amb marcs de gruix ínfim, i una nova versió de la corona digital amb resposta tàctil (aquella sensació que produeix tocar alguna cosa física en la pantalla, tipus botó). A l’interior estrena el xip S4, l’únic en el mercat que integra per primera vegada tots els components (CPU, RAM, sensors, connexions, etc.) en una sola peça, estalviant així espai i gruix. Com que té micròfon i altaveu integrats, ofereix al seu torn la possibilitat de comunicar-se amb altres usuaris d’Apple Watch gràcies a l’aplicació Walkie Talkie.

 • El Millor. De tots els rellotges intel·ligents, és l’únic amb certificació mèdica per a fer electrocardiogrames, ja que té uns elèctrodes instal·lats en la base del dispositiu i la corona. I és que el programari ECG que integra permet, a més, detectar arítmies, i possibles fibril·lacions. Té la possibilitat de carregar-lo sense fil si es disposa d’un carregador compatible amb la tecnologia Qi.
 • El pitjor. El mesurament més precís (electrocardiogrames) no és el mateix que ens monitora 24 hores, 7 dies a la setmana i que es basa en leds, com els altres. D’altra banda, només és compatible amb l’aplicació Salut dels mòbils iPhone, per la qual cosa no es pot aprofitar en telèfons Android. A més, encara que té una autonomia notable, no arriba al dia complet d’ús sense carregar (18 hores).
 • Preu. Des de 429 euros per al seu model més econòmic (només amb GPS) i des dels 529 euros per al que incorpora GPS, més connexió mòbil. Disposa de dues mides, 40 i 44 mm, i pot costar fins als 1.549 euros, depenent del material de la caixa i de la corretja.