Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Protocol d'actuació

EROSKI CONSUMER ha dissenyat un protocol que, sumat a la seguretat de les passarel.les de pagament, garanteix una compra en línia segura

Protocol d'actuació

1. Aprendre a defensar-se del frau

/imgs/20110101/internet2-3.jpg
La primera mesura perquè això no passi és que l’usuari aprengui a defensar-se de les estafes. Les seves dades bancàries són intransferibles i ha de fixar-se amb deteniment on les escriu. Com a norma infrangible, no s’ha d’obrir mai un correu electrònic que no s’hagi demanat expressament o que tingui un remitent desconegut. Ni bancs ni caixes ni serveis de pagament, com PayPal i d’altres, envien missatges de correu per demanar-li que entri a la seva pàgina, ja sigui per provar nous serveis o per alertar d’algun problema. No ho fan mai i en el cas que ho facin mai li oferiran una adreça URL dins del correu perquè entri en el servei. Li diran, en canvi, que ho faci sempre des de la barra del navegador. En resum, no s’ha d’entrar mai a una pàgina web des d’un correu electrònic que resulti sospitós o que no hàgim demanat. Aquest tipus de correus han de ser traslladats, sense obrir-los, a la carpeta de spam.

En cas que un internauta obri un d’aquests correus de manera accidental i accedeixi a l’adreça web que se li proposa en un enllaç, i en la qual se li ofereix algun producte en venda o se li demana que hi deixi les dades, mai no ha de comprar ni escriure-hi cap dada. És fàcil comprovar que es tracta d’un compte fals: n’hi ha prou de mirar en primer lloc l’adreça del remitent del spam per veure que no es correspon amb la de cap empresa coneguda, sinó que és d’un particular. A més, a la pàgina web que li proposen, el consumidor comprovarà que l’adreça URL no pertany a cap empresa, sinó que és una llarga llista de lletres i nombres sense cap significat. És la primera prova que la pàgina és falsa.

/imgs/20110101/internet2-5.jpg
Si l’usuari arriba a una pàgina on se li demana deixar les dades o efectuar la compra del producte que li ofereixen, podrà comprovar que no està en un sistema SSL. Ho sabrà, en primer lloc, perquè l’adreça URL de la pàgina no és “https” (totes les SSL ho són) sinó “http”, i per tant no és una pàgina segura. Amb aquesta dada hauria d’haver-n’hi prou, però és millor seguir la comprovació i buscar un cadenat en la part inferior dreta del navegador (no del lloc web, sinó del navegador). Si no hi és, no cal buscar més: la pàgina és un frau.

Per a completar la comprovació es pot punxar en la capçalera que antecedeix la casella de l’adreça URL en el navegador. Quan ho faci, si la pàgina és SSL, apareixerà la certificació del navegador, que explicarà en una finestra emergent els protocols de xifratge utilitzats, a més de l’empresa de seguretat que verifica el protocol. Les empreses de seguretat no responen mai per pàgines fraudulentes. Si la pàgina ho és, el navegador ens ho farà saber quan punxem en la capçalera, ja que en la finestra emergent anunciarà que la pàgina no està xifrada i les dades que s’hi deixin poden ser usurpades per tercers. Per tant, i després de comprovar-ho, no s’ha de comprar mai en pàgines que no utilitzin protocols SSL per a fer els pagaments.

2. Comprar en un entorn segur

/imgs/20110101/internet2-4.jpg
Però més enllà de prevenir-se contra els fraus, el comprador ha d’estendre la seva cautela a la mateixa ubicació del comerç, perquè no és el mateix comprar a Espanya, França o Anglaterra que fer-ho en alguna exrepública soviètica. Cal ponderar on es compra i la serietat del comerç. Aquest ha de tenir a disposició de l’usuari un servei d’atenció al client amb una adreça de correu electrònic i un telèfon, a més d’altres possibles sistemes. Una altra mostra de botiga segura és que en les condicions del contracte o en l’apartat “qui som” es mostri informació veraç i contrastable sobre el domicili social de l’empresa i els seus titulars.

A més, ha d’especificar a quina legislació s’acull i confirmar que compleix la llei de protecció de dades del país al qual pertanyi. No serà sobrer que expliqui els protocols de seguretat que utilitza per emmagatzemar les dades dels particulars. Aquests indicadors es troben en els serveis i les botigues de la majoria de països de l’entorn de la Unió Europea, els Estats Units, el Canadà, Corea, el Japó, el Brasil o la Xina. No obstant això, en altres països també pot haver-hi negocis seriosos i eficaços. Si compleixen els indicadors especificats, ofereixen bones garanties. Com a norma és preferible comprar en botigues grans i de marques globals, entre altres raons perquè a l’hora de reclamar serà més difícil que puguin esquivar les seves responsabilitats.

3. Mantenir l’ordinador net

/imgs/20110101/internet2-6.jpg
I finalment, encara que no menys important, s’ha de mantenir l’equip informàtic net, sobretot els qui facin servir qualsevol de les versions del sistema operatiu Windows. Encara que els atacs per programes espies -coneguts com troians- són els que menor incidència tenen, la falta de prevenció i de cures els hi facilita l’entrada.

En primer lloc cal mantenir sempre el sistema operatiu actualitzat. Windows actualitza periòdicament les seves principals versions per corregir vulnerabilitats. És fonamental assegurar-se de tenir un tallafocs instal.lat a l’ordinador i que estigui actualitzat i activat de manera constant, a més de comptar amb un sistema antivirus activat i actualitzat. D’altra banda, s’han d’utilitzar periòdicament programes netejadors de l’ordinador. A la Xarxa se’n poden trobar molts, tant de pagament com a gratuïts. Per acabar, és convenient mantenir el navegador que s’utilitzi sempre actualitzat a l’última versió que s’hagi llançat a la Xarxa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions