Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: A classe sense sortir de casa

Ni a les empreses ni a l’escola era una tecnologia d’ús generalitzat. No hi havia res que evités un llarg viatge per a fer una reunió o per a veure la família. Amb la pandèmia ens hem vist obligats a conviure amb les videotrucades diàriament i a utilitzar-les per a parlar amb els cosins, per a reunir-nos amb els companys, per a atendre proveïdors o per a assistir a classe. Aquí n’hem provat 10. Aquest és el nostre escrutini.

A classe sense sortir de casa

El repte a les aules ha estat superior com més joves són els alumnes. Universitaris i professionals ja estaven acostumats als webinars (seminaris en línia en directe) i cursos per Internet, però nens i adolescents han passat de ser a classe amb els companys a seguir les explicacions del professor des d’una finestra. I no sempre és fàcil aconseguir que un menor –o un adult– segueixi les explicacions del ponent amb la mateixa atenció que a l’aula: no ens comportem igual en una reunió o en un curs amb videoconferència que en persona. Com revela Aranda, una de les coses que més ens afecta és veure la cara de qui hi ha a la reunió o a classe. “La nostra ment està acostumada a mirar a qui parla i no simultàniament a tothom”.

En una reunió presencial hi ha una vivacitat del debat, unes intervencions més immediates i fluides que donen energia a la conversa. En les videotrucades la veu de qui parla pot ser monòtona i propiciar certa desconnexió. Hi ha molts més elements visuals i auditius que s’han de controlar simultàniament i que exigeixen un esforç més gran d’atenció i concentració i, per això, segons la psicòloga Isabel Aranda, les videotrucades fan que tinguem aquesta sensació d’estar més cansats.

Una eina per a cada necessitat

En les dues pàgines següents agrupem les aplicacions per la utilitat que tenen i la tasca per a la qual estan indicades.

 • Professionals. Quan utilitzem una aplicació de videotrucades a la feina, és important que integri funcions i serveis extra, com ara compartir la pantalla, intercanviar arxius, enregistrar (i, si pot ser, transcriure) les trucades, difuminar el fons per a garantir la privacitat o la possibilitat d’editar de forma compartida un arxiu en temps real. Teams i Google Meet són les més utilitzades, però n’hi ha més.
 • De formació. A diferència de les plataformes de teletreball, les que estan destinades a l’ensenyament (com Zoom o Google Classroom) tenen característiques pròpies i pensades per a les necessitats d’estudiants i professors: repositoris de documentació, sistemes de lliurament de treballs i tasques, horaris… Tot i que comparteixen amb aquelles funcions com la de reunir el màxim nombre de participants possible, les de formació necessiten utilitats mínimes com la petició de torn de parla o la integració amb aplicacions de pissarra electrònica.
 • Per a una emergència. És possible que per temps, diners o recursos, la nostra empresa no pugui oferir una plataforma de videotrucades professional, però les hem de fer servir perquè la situació ho requereix, i més al 2020. Per això hi ha alternatives que, si bé no són tan completes com les altres, ens poden treure del compromís. Skype va marcar el camí, però, per la rapidesa i la facilitat de connexió, s’imposa Whereby per a trobades de quatre persones o menys.
 • Útils. Gairebé totes les aplicacions de missatgeria han afegit les funcions de videotrucada en les seves característiques. No són recomanables en entorns com la feina o l’escola, ja que no disposen de funcions avançades, però sempre ens poden servir per a connectar-nos i veure els amics i les persones que ens estimem. És el cas del popular Whatsapp.

…I les altres. Aplicacions de missatgeria com Telegram, Facebook Messenger i fins i tot companyies com Apple han integrat la funció de forma nadiua als seus productes amb FaceTime. Però tots aquests sistemes, si resulten útils per a fer una reunió d’emergència o comunicar-se amb familiars i amics, no tenen moltes de les característiques per a ser aprofitables en el dia a dia d’una oficina o en un centre d’estudis.

Consells per a aprofitar millor la “televisió” del treball a distància

Com vaticinen els experts, en molts llocs de treball, les videoconferències i el teletreball sembla que han arribat per quedar-se. Pablo Contreras, director d’IdeasActionLab i professor a EAE Business School, enumera una sèrie de pautes per a optimitzar-ne l’ús.

 1. Disposar d’un lloc tranquil i sense interrupcions, amb l’equipament necessari. Aprofitar la icona d’emmudiment, per a evitar sorolls de fons.
 2. Cuidar l’aspecte físic perquè, encara que ho fem des de casa, estem treballant. I de cara a altres persones.
 3. Planificar bé la videoreunió. Portar un control detallat de l’ordre del dia, els horaris de les intervencions, aplicar el mateix tipus de principis en la videotrucada que els que s’imposen en les reunions presencials.
 4. Preparar la reunió amb antelació, per a evitar que coincideixin diverses intervencions alhora.
 5. Convocar les persones estrictament necessàries. Moltes només volen fer-se sentir.
 6. Intentar que les videoconferències durin el temps que sigui estrictament necessari. Respectar els torns de parla.
 7. Compartimentar clarament el temps i l’espai de treball del que dediquem al lleure i als assumptes personals.
 8. Aprofitar plenament els avantatges de treballar a casa: ser amb la família, fer esport, dormir una mica més i treure temps per a entreteniments, per a aprendre amb e-learning

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions