Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Neteja i medicaments

Només cal aixecar la vista un segon: en un radi de mig metre, n'hi ha un exemplar. Vivim amb ells, i els devem gratitud per comoditat i per seguretat. Ja continguin aliments, begudes, productes de neteja o medicaments, els recipients suggereixen, sobretot, protecció. I sembla que en som conscients. Aquesta és la conclusió principal del primer estudi de percepció del consumidor elaborat per Hispacoop i la Plataforma Envàs i Societat, en el qual ha participat Eroski Consumer.

Neteja i medicaments

En els de neteja, llegeix els pictogrames

/imgs/20180701/salmon-super.jpg

Qualsevol persona gran ha experimentat la dificultat d’ensenyar a un nen que no ha de tocar certs productes, i encara menys beure-se’ls. Els productes de neteja poden suposar un risc per a aquells que no són conscients del perill a què s’enfronten si els toquen o els ingereixen. L’envàs de neteja té una funció vital: protegir-los de conductes imprudents. I la major part de la població n’és conscient.

Però una cosa és la teoria i una altra, la pràctica. Fa tres anys es va fer una recerca per a conèixer el grau de coneixement i l’actitud cap als símbols i figures en els envasos quotidians: el 73 % dels entrevistats no llegien els pictogrames de les etiquetes dels productes de neteja, tot i que són vitals per al seu ús amb seguretat.

Llegir la informació pot evitar disgustos com el de fa uns anys a un nen de 12 anys del Salvador, que va morir a Múrcia per manipular una gran quantitat de termòmetres clínics de manera continuada. Però en primer lloc deixem clar què són els pictogrames: símbols o figures amb informació sobre seguretat, forma d’ús o grau de respecte al medi ambient dels productes de consum quotidià. Tenen un objectiu quàdruple: informar, aconsellar, alertar i prevenir. I complirien aquestes finalitats si fossin fàcilment entenedors per a tots els públics, però un 30% dels enquestats no creu que aquests pictogrames ho siguin. Amb tot, la PES considera que els ciutadans tenen en general poc de coneixement sobre l’envàs dels productes de neteja. Hi ha mesures de seguretat addicionals per a protegir els nens que passen desapercebudes. Per exemple, tancaments de seguretat o esperar un temps perquè les càpsules hidrosolubles comencin a dissoldre’s. Fins i tot un 28 % dels enquestats no es creu que aquestes mesures existeixin.

EVITAR EL FRAU EN MEDICAMENTS

Nou de cada deu participants en aquesta mostra creuen que els envasos de medicaments són imprescindibles enfront del frau. La PES assegura que els medicaments falsos són un problema de salut pública: “Més encara quan es compren per Internet”. I recorda: “Hi ha diverses mesures per a evitar-ne el frau, i totes estan enfocades en l’envasament”. Una és la traducció al Braille per a evitar accidents. I també el prospecte aporta seguretat. La PES ho explica: “L’etiqueta de l’envàs no és suficient, per això s’hi va incorporar el prospecte que abasta tot el que ha de saber el consumidor-pacient abans de prendre el medicament en qüestió”.

Però és massa informació? Perquè una cosa és tenir-la i una altra, interpretar-la. Un 31 % dels enquestats no creu que el pacient-consumidor conegui i sigui capaç d’entendre totes les dades de l’envàs. L’objectiu, és clar, seria aconseguir-ne la comprensió total.

10 claus per a identificar un envàs alimentari segur

L’expert: José Ángel Garde, tècnic d’Ainia, centre tecnològic i especialista en R+D+I d’envasament de productes alimentaris, envasament actiu, funcionals i materials biodegradables.

  • Hem de comprar els envasos en establiments que ens donin garantia i confiança.
  • Han d’anar acompanyats de termes com “per al contacte amb aliments” o indicació específica del seu ús (màquina de cafè, cullera sopera o l’anagrama de la copa i la forquilla), excepte en els objectes destinats clarament a entrar en contacte amb aliments.
  • Abans de cada ús, cal assegurar-se que l’envàs no està danyat. Si tingués algun defecte o imperfecció és millor retirar-lo.
  • En la base dels materials plàstics s’indiquen els seus usos mitjançant símbols inequívocs quan són aptes per al rentaplats, el microones o el congelador.
  • Els envasos no es poden fer servir de manera indiscriminada. El perill ve a partir de l’exposició reiterada de l’aliment en contacte amb un envàs que no té un material adequat: podria fer migrar substàncies tòxiques a l’aliment.
  • En el cas dels plats preparats, el fabricant ja s’ha assegurat que l’envàs compleix els requisits de seguretat alimentària en les condicions indicades en l’envàs. Cal seguir les recomanacions d’ús.
  • Cal seguir les instruccions de manipulació que inclouen els envasos quan els comprem tant en temps com en condicions de temperatura recomanats. L’ideal és que estiguin gravades a l’envàs, però si estan a fora, es recomana guardar-les per a consultes futures.
  • Els aliments que van amb bosses i semipreparats per a cuinar-los o escalfar-los al microones o al bany maria normalment han estat testats pel fabricant i el seu ús és segur, sempre que se segueixin amb exactitud les instruccions i no es reutilitzin.
  • No hem d’escalfar al microones, al forn o al bany maria aliments amb bosses que no han estat dissenyades amb aquesta finalitat.
  • Cal exigir a les empreses que els materials compleixin les bones pràctiques de fabricació, perquè no transfereixin els seus components o substàncies als aliments en quantitats que puguin representar un perill per a la salut humana o provocar una alteració de les característiques organolèptiques dels aliments.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions