Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Les petjades en el medi ambient

UNA DE LES GRANS CRISIS MEDIAMBIENTALS DE L’ACTUALITAT ÉS LA INGENT QUANTITAT DE PLÀSTIC QUE INUNDA MARS I OCEANS. ELS ANOMENATS BIOPLÀSTICS ES PRESENTEN COM L’ALTERNATIVA. PERÒ SÓN EL REMEI CORRECTE?

Les petjades en el medi ambient

La petjada ambiental mesura l’impacte d’un producte sobre el medi ambient al llarg del seu cicle de vida, des que s’extreu la matèria primera per a la seva producció fins que es genera (i es tracta) el residu després del seu ús. Es basa en 14 categories d’impacte, des de l’esgotament dels recursos naturals, l’ús del sòl, la contaminació derivada de l’extracció, la transformació i transport i els efectes sobre el clima, fins a aspectes directes sobre l’ésser humà com els impactes sobre la salut. És a dir, per a conèixer la petjada ambiental d’un producte cal analitzar l’impacte que té en l’ecosistema des de la fabricació fins al final de la seva vida (inclosa la gestió del residu després del seu ús), recollint dades sobre el consum d’aigua i energia, les emissions a l’atmosfera…

Reduir la petjada ambiental és clau per a aconseguir un desenvolupament sostenible, concepte que porta implícita la possibilitat que les generacions actuals puguin satisfer les seves necessitats, sense comprometre la possibilitat que les satisfacin les generacions de demà.

Quina és la solució?

En definitiva, de materials alternatius n’hi ha i cadascun afegeix un punt de vista nou, amb els problemes i els impactes corresponents. La sostenibilitat no és una cosa senzilla i s’ha d’abordar des de moltes perspectives, cadascuna amb les seves particularitats. És obvi que qui es pugui permetre fer una bossa de roba amb una samarreta vella reduirà l’ús de les bosses de plàstic, i que comprar unes palletes o uns tàpers de silicona evita l’ús de centenars de palletes d’un sol ús i de dotzenes d’envasos de plàstic.

Però la resposta no es troba tant en el material com en una conscienciació dels efectes dels nostres hàbits. Per a disminuir l’impacte i tenir cura del medi ambient, el consumidor pot aportar el seu granet de sorra si posa en marxa la regla de les tres “R”: reduir, reutilitzar i reciclar. La producció d’envasos o d’objectes genera un impacte ambiental, siguin del material que siguin. Per tant, en primer lloc, l’ideal és evitar-ne l’ús o consum (reducció). Però si això no és possible, és preferible decantar-se per aquells materials que provinguin de fonts renovables i que s’hagin produït minimitzant la petjada ambiental, a més d’intentar allargar-ne la vida útil (reutilitzant-lo tantes vegades com es pugui) i, finalment, gestionar-ne el residu correctament. Aquest últim punt, el reciclatge, és cada vegada més present en els hàbits dels consumidors: el 2018 es van reciclar a Espanya 1.453.123 tones d’envasos de plàstics, llaunes, brics, envasos de paper i cartró, i això va evitar l’emissió de 1,6 milions de tones de CO2 a l’atmosfera, segons xifres d’Ecoembes. El pas següent, per tant, consisteix a conscienciar-se en la reducció i en la reutilització.

Etiquetes amb garantia

  • AENOR. Certificació de l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR) que acredita el compromís d’un producte o servei amb el medi ambient mitjançant una minimització d’impactes ambientals.
  • EU Ecolabel. Etiqueta que estableix la Comissió Europea que certifica que un producte o servei està compromès amb la conservació de la qualitat ambiental i amb el foment d’una economia circular.
  • FSC. De l’anglès Forest Stewardship Council, el Consell d’Administració Forestal, amb seu a Alemanya. Garanteix mitjançant les etiquetes “FSC” la cura dels boscos. L’etiqueta “FSC 100%” certifica que el producte prové totalment de boscos certificats FSC; la “FSC reciclatge”, que tota la fusta o el paper del producte procedeix de material recuperat o reutilitzat, i la “FSC Mixt” és una combinació de les dues etiquetes.
  • PEFC. De l’anglès ProgrammefortheEndorsement of ForestCertification, el Programa per al Reconeixement de Certificació Forestal, amb seu a Suïssa. També certifica amb l’etiqueta “PEFC” la cura dels boscos.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions