Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa > Alimentació

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Inconvenients dels bioplàstics

UNA DE LES GRANS CRISIS MEDIAMBIENTALS DE L’ACTUALITAT ÉS LA INGENT QUANTITAT DE PLÀSTIC QUE INUNDA MARS I OCEANS. ELS ANOMENATS BIOPLÀSTICS ES PRESENTEN COM L’ALTERNATIVA. PERÒ SÓN EL REMEI CORRECTE?

Inconvenients dels bioplàstics

El terme bioplàstic sona molt bé, però no tot són avantatges. En primer lloc, la producció de plàstics amb materials d’origen renovable, com el PLA (àcid polilàctic), també genera un impacte en el medi ambient. Per exemple, el cultiu del blat de moro, matèria primera amb què es poden fabricar plàstics PLA, necessita una gran quantitat d’aigua i d’energia, i a més comporta un ús i un desgast del sòl. Així, aquest origen vegetal, encara que a priori sigui ben percebut, té unes implicacions mediambientals i ètiques que també s’han de tenir en compte a l’hora de valorar si un material és més sostenible que un altre.

En segon lloc, el residu que es genera després de l’ús d’un bioplàstic presenta altres problemes. D’una banda, la gran varietat de bioplàstics crea una confusió en el moment de llençar-los: per exemple, si llencem un bioplàstic compostable al contenidor groc, podem dificultar-ne el procés de reciclatge, ja que s’hauria de dipositar al contenidor marró per al compostatge posterior. En canvi, altres bioplàstics com el BIO-PET es poden reciclar sense problema llençant-los al contenidor groc. Però, i si un plàstic biodegradable no acaba al contenidor, sinó a la natura?

Una anàlisi en profunditat

El fet que un objecte sigui biodegradable no vol dir que, si es deixa a la muntanya després d’un diumenge de pícnic, es descompongui i desaparegui per si sol. Perquè aquesta degradació ocorri en un termini de temps curt, s’han de complir certes condicions, que han de ser proporcionades deliberadament per a l’eliminació correcta i ràpida del plàstic biodegradable en qüestió. Per exemple, el bioplàstic PLA (àcid polilàctic) es degrada molt bé quan es tracta de fer compost de manera industrial, però triga més en un sòl que no tingui humitat suficient, i la seva biodegradabilitat és pràcticament nul·la al mar. És a dir, el bioplàstic PLA es descompon sota l’acció de microorganismes, però només ho farà en un termini de temps curt en condicions industrials. Així doncs, el que importa de debò en aquest cas és la qualitat de compostable que tingui, perquè en condicions no industrials (és a dir, sense l’acció deliberada de l’home per al seu processament), la degradació serà molt més lenta.

Per tant, els problemes de la gestió dels residus de bioplàstics, en molts casos són similars als del plàstic convencional. Així, encara que dels més de dos milions de tones de bioplàstics que –es calcula– que es van produir el 2017, el 42,9% fossin biodegradables, la diferència a l’hora de tractar el residu no és significativa. Si ens preguntem si algú pot llençar al camp una bossa feta de bioplàstic biodegradable amb la consciència tranquil·la que no produirà impactes, la resposta és no. Aquesta bossa no es descompondrà fàcilment, especialment en aquells entorns en què les condicions no siguin les idònies, i el més probable és que acabi esquinçada i convertida en trossos més petits o arrossegada per l’aigua fins a l’oceà.

L’eliminació d’un plàstic, fins i tot sent biodegradable, no equival a una manca de petjada o impacte. Tant el procés de compostatge com la biodegradació en la naturalesa dels plàstics generen gasos d’efecte d’hivernacle, com el metà o el diòxid de carboni. A més, a banda d’aquesta mena de gasos, alguns productes plàstics, quan es descomponen, també poden generar substàncies tòxiques que tenen un impacte negatiu sobre els ecosistemes. Un estudi elaborat per investigadors de la Universitat d’Alcalá i l’Autònoma, les dues de Madrid, va concloure que un dels plàstics biodegradables més comuns, el polihidroxibutirat (PHB), durant la seva degradació, allibera nanoplàstics que produeixen efectes tòxics sobre organismes aquàtics com algues i bacteris. Sí que hi ha alguns plàstics biodegradables comercials que es poden degradar totalment sense deixar residus tòxics, però són minoria.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions