Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: 7 avantatges d’aquest tipus de producció...

La producció ecològica vetlla per una vida sostenible, la biodiversitat, l’aigua, el sòl i el món rural. Però sobretot cuida la salut de la casa comuna: el nostre planeta.

7 avantatges d’aquest tipus de producció...

  • Protegeix la fertilitat dels terres i redueix el nivell d’erosió i de desertificació (afavoreix la retenció d’aigua) en comparació amb les tècniques convencionals. Ho aconsegueix evitant l’ús de fertilitzants sintètics i potenciant els d’origen orgànic (per exemple, el fem o l’humus de cuc) per a augmentar la disponibilitat de nutrients en el terra. També amb la rotació de conreus més adequada a cada terreny, ja que els monoconreus poden degradar la terra i reduir els nivells de nutrients naturals. Segons la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica/Agroecologia (SEAE), alguns estudis a llarg termini (20 anys) han registrat fins a un 75% menys de pèrdua de terres per erosió en les explotacions ecològiques.
  • Limita o elimina l’ús de químics de síntesi; això redueix la contaminació dels subministraments d’aigua i els mantells freàtics (dipòsits d’aigua subterrània a poca profunditat). Els fertilitzants nitrogenats que no absorbeixen les plantes acaben en aqüífers o rius i, segons alguns estudis del Regne Unit, el 58% d’aquestes substàncies procedeixen de l’agricultura convencional. A Espanya també s’han detectat aqüífers amb acumulacions superiors a les fixades per la UE. Aquesta presència excessiva de nutrients, és a dir, l’anomenada eutrofització de les aigües, té conseqüències, com són la proliferació d’algues, la reducció oxigen o la generació de tòxics, que al final deriva en una pèrdua de biodiversitat i en males olors.
  • Com que no fa servir químics de síntesis agressius manté els ecosistemes naturals, i això afavoreix la biodiversitat. És a dir, la presència d’espècies animals –insectes, ocells i mamífers– i plantes autòctones que ajuden al control biològic de les plagues. Això també permet que terres, flora i fauna millorin de manera natural la resistència a les malalties i a les condicions climàtiques extremes.
  • Contribueix a la lluita contra el canvi climàtic pel fet que redueix l’emissió de gasos com l’anhídrid carbònic (CO2) i l’òxid nitrós (N2O). A més, incrementa la retenció del carboni orgànic en els terres (entre un 40% i un 72%, segons la SEAE). L’ús d’adobs naturals ajuda a reduir la producció de fertilitzants nitrogenats i, per tant, les seves emissions. Altres beneficis afegits: alimentar remugants amb pastures naturals en lloc de cereals conreats amb tècniques menys sostenibles, com l’ús de maquinària o adobs químics.
  • El desenvolupament sostenible no només es refereix al medi ambient. També inclou el benestar social i la defensa dels mitjans tradicionals de vida. Com que la producció ecològica requereix més mà d’obra al llarg de tot el cicle, fomenta l’ocupació i l’emprenedoria rural (de la producció a la transformació d’aliments) i contribueix a frenar la despoblació de les zones rurals.
  • Malgasta menys energia i, sempre que és possible, consumeix recursos energètics renovables i locals. D’acord amb els estudis científics de què disposa la SEAE, la producció ecològica consumeix al voltant d’un 15% menys d’energia que la convencional (sobretot per la menor dependència de la fabricació de pesticides i fertilitzants sintètics), amb nivells molt diversos: és un 9,5% més baixa en la producció de pomes i fins a un 69% en la de llet.
  • Promou sinergies entre l’agricultura i ramaderia. La relació entre l’agricultura sostenible i les explotacions ramaderes és molt estreta, ja que han d’utilitzar pastures, farratges o pinsos ecològics (de conreus propis o d’altres explotacions) en el consum total o en la major part. La ramaderia ecològica, a més, aplica criteris de benestar animal, com ara limitar la densitat de població d’exemplars i oferir-los espai suficient tant en les instal·lacions com a l’aire lliure per a exercitar-se i mostrar el seu comportament natural.

Quants gasos d’efecte d’hivernacle s’emeten en la producció d’un litre de llet?

Cuadro natur

(1) La major part ve per l’aplicació de fertilitzants nitrogenats. (2) En la producció ecològica el registre és negatiu perquè moltes pràctiques ecològiques (com els fertilitzants orgànics o la rotació de conreus) ajuden a millorar la qualitat del terra i a fixar el carboni. (3) Terrenys com les pastures i els boscos, fonts consumidores del contaminant, reconvertits per a la producció. (4) Gasos que expulsen els animals en la digestió. En la producció ecològica la xifra és superior perquè s’alimenten amb més proporció de farratge. (*) Mesura en tones de la petjada de carboni.

Font: Federació Internacional de Moviments d’Agricultura Orgànica i elaboració pròpia.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions