Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Com podem distingir quines hem de llençar al vàter i quines no : 5 PROVES que ha de passar una tovalloleta per a aconseguir el logotip verd i que es pugui llençar al vàter

Aquesta mala pràctica suposa una despesa de milions d’euros cada any per a eliminar els embussos en desguassos i canonades. A més, pot causar estralls en la naturalesa.

5 PROVES que ha de passar una tovalloleta per a aconseguir el logotip verd i que es pugui llençar al vàter

  1. Anàlisi de composició. El primer requisit és que no porti fibres sintètiques, ja que no es biodegraden. En canvi, les naturals o de cel·lulosa es desintegren per acció natural de microorganismes.
  1. Assaig de dispersió o de disgregació. Amb un equip especial es crea un moviment semblant al de les ones del mar i que imita el que es produeix quan estirem la cadena. Si el producte és disgregable, per l’acció mecànica es dispersa en trossos petits, i per tant pot passar pels tamisos de la depuradora. En cas contrari, es queda d’una peça, i això fa que s’emboliquin i s’embussin.
  1. Sedimentació . Després, el producte s’introdueix en una columna d’aigua de dos metres i es mesura el temps que triga a dipositar-se al fons. Aquesta prova recrea el moment en què, després d’estirar la cadena, totes les restes passen a un pou comú. Si la fibra és sintètica, sura i es poden produir embussaments o plecs. L’ideal és que es disgregui i que es dipositi al fons.
  1. Assaig de biodegradació en llots aeròbics. En el camí des que estirem la cadena i fins que arriba a la depuradora, les restes orgàniques i les tovalloletes passen un temps en uns llots. Aquests poden ser aeròbics, és a dir, rics en oxigen i en microorganismes que viuen en aquestes condicions. Aquest pas serveix per a comprovar que la tovalloleta es desintegra en un 95% en 15 dies.
  1. Assaig de biodegradació en llots anaeròbics. En aquest pas es comprova un fet similar a l’anterior, però en llots sense oxigen i amb microorganismes que viuen en aquestes condicions. Així, es cobreixen tots els escenaris on es pugui dipositar una tovalloleta i s’assegura que es desintegraran d’una manera o d’una altra.

Quins són els punts que tenen més risc d’embús?

  1. Sortida de l’edifici. El primer lloc on es dirigeix la tovalloleta des que estirem la cadena són les canonades de l’edifici, verticals i més amples que el pas del mateix vàter. Un punt normal d’embotellament és la sortida d’aquestes canonades cap al sistema públic de sanejament; en concret, a l’arqueta, una caixa estanca on descarreguen totes les canonades.
  1. Punt de canvi de direcció o règim hidràulic. Des de l’arqueta, la tovalloleta continua cap als pous de registre; és a dir, aquelles tapes de fosa circulars que es veuen al carrer i que ja formen part del sistema públic de sanejament. Aquí tendeixen a embussar-se en els canvis de condicions hidràuliques; és a dir, quan varia la direcció, la velocitat o l’alçada d’algun punt del pou.
  1. Pous de bombament. En el camí, solen passar per bombes hidràuliques (encarregades d’impulsar l’aigua residual a la depuradora) que es poden embussar o fins i tot arribar a aturar-se per culpa de les tovalloletes.
  1. Entrada a la depuradora o desbast. L’últim punt on arriba és la depuradora. Durant el pretractament, totes les aigües residuals passen per una reixeta, d’aspecte semblant a un colador gran, on s’elimina la contaminació més grossa. Aquest és el punt on es retenen més elements i on es poden produir obstacles i abocaments d’aigües fecals sense depurar al llit públic, al riu o al mar.

Font: Associació Espanyola de Proveïments d’Aigua i Sanejaments (AEAS).

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions