Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Un caso similar puede merecer sentencia distinta. Esta página recoge sentencias de nuestros tribunales que, por su contenido, afectan a los consumidores y usuarios de todo tipo de productos y servicios. No olvide que ante hechos similares, las cuestiones de prueba, las circunstacias concretas de las partes implicadas e incluso el tribunal que sea competente en la causa puede determinar fallos distintos.

: Els defectes greus d'un immoble obliguen a rescindir-ne la compravenda

Una parella va comprar un habitatge per vuit milions i mig de pessetes. El setembre de 1992 van signar l’escriptura de compravenda davant notari i van formalitzar el crèdit hipotecari. Al cap de poc temps de la compra, van aparèixer esquerdes a la casa i els veïns van informar que l’edifici presentava problemes estructurals i de construcció greus, la qual cosa constava en un informe tècnic que havien sol·licitat.

Van demandar els venedors al Jutjat de primera instància i van sol·licitar la rescissió de l’escriptura de compravenda. A més, van reclamar als venedors l’import de la casa, més les despeses de notaria, registre de la propietat, impost de transmissions i gestoria, interessos i despeses, ocasionats per l’amortització de la hipoteca. El Jutjat els va donar la raó, però els venedors van recórrer al Tribunal suprem, per entendre que la demanda havia estat presentada fora de termini.

Tanmateix, el Suprem, el 23 de desembre de 2000, va reafirmar que el termini de sis mesos per reclamar per vicis ocults comença a comptar des del lliurament de l’habitatge i, per tant, des de la data de l’escriptura, havent-se presentat la demanda dins del termini. També considera provada l’existència i gravetat dels defectes estructurals, defectes que no eren apreciables a simple vista (les esquerdes van ser recobertes amb guix en el moment de la venda). Davant la previsibilitat que augmentessin les esquerdes i atès que les obres de reparació de l’immoble es valoraven en 27 milions de pessetes, el Suprem considera que l’habitatge resultava inútil per al seu ús. En la seva decisió, estima les peticions dels compradors i rescindeix la compravenda, amb obligació de devolució del preu i despeses de la compravenda i interessos, incloent-hi les despeses de l’amortització de la hipoteca més les costes.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions