Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Un veí de la planta baixa no vol abonar la instal·lació d'un ascensor

Visc en un baix i a la reunió de propietaris s'ha plantejat la possibilitat de col·locar des de la meva planta un ascensor fins a l'últim pis. Encara que sembla que hi ha problemes per les mides de l'escala, es podria donar el cas de col·locar dos ascensors exteriors. Per les característiques del meu habitatge, no m'oposo al fet que l'instal·lin, però no vull que la instal·lació em repercuteixi en cap cost. Quin percentatge de veïns és necessari per instal·lar-lo? Em poden obligar a pagar en funció de la quota de participació?

Respecte al percentatge de vots necessari per instal·lar un ascensor, sempre que no es tracti d'obres que tinguin per finalitat la supressió de barreres arquitectòniques, n'hi ha prou amb el vot favorable de les tres cinquenes parts del total dels propietaris que, al seu torn, representin les tres cinquenes parts de les quotes de participació. Si l'obra persegueix suprimir barreres arquitectòniques que dificulten l'accés o mobilitat de persones amb minusvalideses, fins i tot quan impliquin la modificació del títol constitutiu o dels estatuts, es requereix el vot favorable de la majoria dels propietaris que, al seu torn, representin la majoria de les quotes de participació. I si l'acord s'arriba a adoptar, els qui hagin votat en contra també quedaran vinculats i obligats a respectar-lo.

Quant a si s'ha de contribuir econòmicament a la instal·lació, dependrà de les circumstàncies concretes de cada comunitat i de cada edifici, però, en termes generals, si la instal·lació d'ascensor és una obra necessària, el dissident estarà obligat a contribuir. Però si no és una obra necessària, per aplicació de l'article 11 de la Llei de propietat horitzontal, només estarà obligat a contribuir quan la derrama (quantitat que correspon pagar a cada veí per una despesa extraordinària de la comunitat) no sobrepassi tres mensualitats ordinàries de despeses comunes.

Si un acord de la junta de propietaris obliga a pagar una derrama superior a tres mensualitats de despeses comunes, és impugnable davant els tribunals. Els passos que caldria seguir serien oposar-se a l'acord d'instal·lació d'ascensor i, encara que aquest acord s'adopti de forma vàlida per la majoria de 3/5, oposar-se a un presumpte segon acord que pretengui obligar-lo a pagar l'obra d'acord amb la seva quota. Tots dos acords són independents. Per impugnar-los, cal estar al corrent del pagament de tots els deutes vençuts amb la comunitat o consignar-los. L'acció judicial s'ha d'exercir en el termini de tres mesos, llevat que es tracti d'acords contraris a la llei o als estatuts, cas en què el termini serà d'un any.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions