Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Si un nou cotxe presenta defectes d'origen, es pot sol·licitar la devolució dels diners

Vaig comprar un vehicle nou, però després de fer tota la paperassa i disposar-me a recollir-lo, em va trucar el comercial del concessionari dient que el vehicle havia arribat defectuós, que se li encenia "un llumet", que no disposaven de la peça i que l'havien de demanar. Al cap d'uns dies em va cridar de nou per dir-me que no era aquella peça sinó una altra, i que no n'hi havia existències a Espanya, que havien de demanar-la a Alemanya. Els vaig demanar que m'expliquessin en què consistia exactament l'avaria, quina seria la seva actuació per a resoldre la incidència i quin efecte tindria sobre el comportament del vehicle, el consum, la potència, i el funcionament del motor. Després d'un llarg procés em van contestar parcialment: havien canviat la peça i la fallada persistia, ara es tractava dels tubs d'impulsió d'aire al motor. Només he pagat el senyal, el vehicle ni l'he vist i ja té dues reparacions. Ja no el vull. Puc negar-me a acceptar-lo? Puc sol·licitar danys i perjudicis?

Per mitjà d'un contracte de compravenda el venedor lliura una cosa determinada al comprador, que paga per ella un preu. Com diu l'article 1.258 del Codi Civil, aquest contracte obliga el venedor a totes les conseqüències que, segons la seva naturalesa, siguin conformes a la bona fe, a l'ús i a la Llei. En aquest cas l'objecte de la compravenda és un cotxe de marca i model determinat, nou, en perfecte estat i apte per a complir les prestacions que en són pròpies. Per tant, lliurar un vehicle ja sotmès a reparacions a causa de defectes d'origen i, a més, fer-ho amb tant de retard per falta de recanvis permeten considerar que l'obligació del venedor es compleix defectuosament. En aquest cas s'ha de requerir al concessionari la documentació escrita relativa a les reparacions efectuades i a l'estat del vehicle, i fer-hi constar clarament la identificació d'aquest. És important conservar aquesta documentació s'estigui conforme o no a acceptar el vehicle, ja que serà de valor en tot cas.

Si s'accepta el vehicle i apareguessin novament els defectes i avaries durant el període de garantia, es disposarà de proves de les reparacions anteriors i es podrà optar per sol·licitar la devolució del preu més danys i perjudicis o la substitució del vehicle per un altre de nou. No obstant això, si el client desconfia de l'estat òptim del cotxe i el retard en l'entrega persisteix, també pot sol·licitar per escrit un altre vehicle nou en òptimes condicions o, si es prefereix, la devolució de les quantitats lliurades, més els danys i perjudicis reals que es puguin acreditar. Convé assegurar-se prèviament de les condicions pactades en el contracte de compravenda o en el precontracte. Pot ser molt convenient acudir a un advocat o a una Oficina d'Informació al Consumidor per a realitzar aquestes gestions extrajudicials. En última instància, es pot portar al concessionari venedor davant dels tribunals, però cal tenir en compte la importància de provar totes les incidències, la naturalesa i importància dels defectes d'origen i el retard. Encara que podria dir-se que en aquest cas es produeix un compliment defectuós del contracte imputable al venedor, un tribunal podria arribar a considerar que el defecte ja ha estat reparat, de manera que el vehicle no és inhàbil per a un ús òptim

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions