Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Retard en l'anul·lació d'un viatge per accident

Vam contractar un viatge de sis dies en un hotel amb pensió completa, viatge d'anada i tornada amb autobús i unes excursions per a dos matrimonis amics. Vam pagar el viatge complet, però quatre dies abans de marxar el meu marit va sofrir una caiguda. De manera que quan vaig telefonar a l'agència per anul·lar el viatge, ja no hi havia ningú i els dies posteriors, com que eren els festius de Setmana Santa, tampoc em van atendre, per la qual cosa vaig telefonar directament l'hotel sense resultats. No vaig aconseguir anul·lar el viatge fins al mateix dia de la sortida. Però no ens tornen els diners perquè diuen que l'anul·lació va arribar molt tard. Tenim dret que ens tornen, almenys, part del que hem pagat?

/imgs/20070401/img.consultorio.01.jpg La tardança a cancel·lar el viatge és imputable a la prestació deficient dels serveis telefònics d'atenció al públic, una qüestió que poden acreditar, almenys parcialment, amb les factures de telèfon en què consten les trucades a l'hotel i les que els van mantenir en espera indefinida. Quan es cancel·la un viatge combinat amb tres dies d?antelació a la sortida, com hauria d?haver resultat per les seues gestions, les agències de viatges estan obligades a tornar el preu pagat descomptant-ne un 15 % en concepte de penalització i les despeses de gestió i d'anul·lació si n'hi hagués.

Amb tot, en el cas exposat la cancel·lació ha estat causada per la caiguda del marit d'una de les inscrites i, per tant, es tracta d'una causa de força major. La Llei 21/1995 de 6 de juliol reguladora dels viatges combinats diu que en tot moment l'usuari o consumidor podrà desistir dels serveis sol·licitats o contractats i tindrà dret a la devolució de les quantitats que hagués abonat, però haurà d'indemnitzar l?organitzador o detallista en determinades quanties, llevat que aquest desistiment siga per causa de força major.

Com que en aquest cas hi ha dos contractes diferenciats per a cada matrimoni, els drets que assisteixen l'un i l'altre també són diferents. Pel que fa al contracte cancel·lat per força major, els han de tornar el total pagat. Per fer-ho han d'acreditar a l'agència la força major, aportant còpia dels informes mèdics i entregant còpia de les factures telefòniques. Quant a l'altre matrimoni, la qüestió pot complicar-se perquè no es dóna una relació de parentiu, de manera que la força major no seria extensible ni aplicable a la seua cancel·lació. El més convenient seria reclamar la devolució descomptant un 15 % i les despeses de gestió i anul·lació, en què es justifique la demora de cancel·lació per les deficiències del servei d'atenció al client. El problema pot sorgir perquè les telefonades no les van fer ells. Per això, el millor és que l?afectat acudisca a una OMIC per fer una última reclamació contra el majorista i el detallista. En cas de negativa, pot recórrer a un advocat per iniciar accions judicials. Si la reclamació fos inferior a 900 euros no requerirà advocat, però necessitaran assessorament legal per plantejar la demanda i conèixer els tràmits del judici verbal.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions