Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El president de la comunitat utilitza l'antic habitatge del porter per al seu ús personal

Un pis de la planta baixa propietat de la comunitat va estar destinat a habitatge del porter fins fa quinze anys (des d'aleshores està deshabitat). He comprovat que el president de la comunitat porta anys utilitzant-lo com a traster, cosa del tot incorrecta, i més quan a la resta dels veïns se'ns hi nega l'accés. Voldria saber quins usos permet la llei per a un pis com aquest, que, a parer meu, s'infrautilitza.

Crida l'atenció el fet que el president utilitzi l'habitatge per al seu ús personal durant diversos anys perquè ocupa un càrrec que es renova anualment (preneu-ne nota per a la pròxima junta de propietaris). Segons la nova Llei de la propietat horitzontal, el càrrec de president és de caràcter obligatori i es designa, cada any, per torn o sorteig entre els propietaris de l'immoble. També és possible la destitució d'aquell abans de vèncer aquest termini mitjançant un acord, per majoria simple, en una junta extraordinària convocada amb aquest propòsit.

Respecte a l'ús de l'habitatge per part del porter, la llei preveu les opcions de llogar-lo o vendre'l (els beneficis s'ingressarien en el compte comú de la comunitat). En el primer supòsit, d'arrendament, es requereix l'acord unànime dels veïns si el títol de l'edifici especifica la destinació de l'habitatge (com pot ser la del porter); si el títol no considera cap destinació per a aquell, és suficient la majoria de les 3/5 parts dels propietaris i les quotes. La venda de la casa, en canvi, depèn exclusivament del fet que s'aconsegueixi un acord unànime; encara que la Llei diu que n'hi ha prou amb una majoria de les 3/5 parts per a acords relatius a la creació i la supressió de serveis comuns, com el de vigilància i porteria; en aquest cas no es tracta de suprimir el servei, sinó de modificar l'ús d'un bé comú.

Ja sigui per al lloguer o per a la venda d'aquest pis, s'han de seguir, a més, aquests tràmits: incloure aquest punt en l'ordre del dia, citar tots els veïns amb antelació suficient, adoptar l'acord en la junta i transcriure'l al llibre d'actes, notificant els acords als propietaris absents. En el cas que el president actual es negués a lliurar la clau o que s'adoptessin acords en benefici d'un propietari i en perjudici de la comunitat, se suggereix recórrer a un advocat per utilitzar la via judicial civil.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions