Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: El paraxocs que li van col·locar no era de segona mà com s'havia acordat

Vaig anar a un taller de reparacions perquè em posessin el paraxocs d'un desballestador. Em van donar un pressupost màxim per a la col·locació. Poc després em van dir que havien localitzat un paraxocs en condicions acceptables que repararien, la qual cosa em costaria 100 euros. Dies després em van informar que no havien pogut localitzar cap paraxocs davanter en condicions, amb la qual cosa la factura s'elevava al cost màxim (717 euros). Quines garanties tinc que la peça sigui original? Puc exigir al taller una factura de la peça que em carreguen com a nova? He de limitar-me a demanar-los els fulls de reclamacions?

/imgs/20030701/img.consultorio.01.jpg Els tallers de reparació d'automòbils estan obligats a tenir a disposició del públic justificació documental que acredite l'origen i preu dels rencavis utilitzats en les reparacions. Les peces que els tallers utilitzen en les seves reparacions han de portar fixada de manera llegible i indeleble la marca del fabricant. Aquestes obligacions dels tallers de reparació d'automòbils es recullen en el Reial Decret 1457/1986, que també obliga que tots els elements, peces o conjunts que els tallers utilitzen en les seves reparacions siguin nous i adequats al model del vehicle objecte de reparació. Hi ha una excepció: que hi hagi conformitat prèvia i per escrit del consumidor, en aquest cas podran utilitzar peces usades o no específiques del model de vehicle que s'hagi de reparar, sempre que el taller es responsabilitzi per escrit que les peces usades es troben en bon estat o que les peces no específiques permeten una adaptació amb garantia suficient en el model de vehicle que es repara.

En aquest cas concret caldria exigir al taller la factura desglossada i una justificació documental del preu de la peça i de la seva condició de peça nova. Si no proporcionen la dita justificació, se sol·licitarà un full de reclamacions en aquest mateix moment per a deixar-hi constància de totes les incidències. Si l'Administració considera que l'actuació del taller és constitutiva d'infracció administrativa, sancionarà el taller, si bé des de la perspectiva dels interessos particulars no s'obtindrà cap rescabalament econòmic amb una sanció administrativa. Des d'un punt de vista privat o civil, es pot portar el cotxe a un altre taller o a un pèrit perquè l'informin si la peça és o no realment nova. Si la peça és usada, es pot reclamar la diferència de preu per burofax certificat amb justificant de recepció i, en segon lloc, davant dels tribunals.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions