Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Drets sobre la instal·lació de barreres arquitectòniques en un edifici antic

La meva residència habitual es troba a Segòvia, en una zona catalogada com a històrica, on la majoria de les cases, per antigues, no tenen ascensor. A partir de gener, la meva sogra, una persona amb una discapacitat, viurà amb nosaltres en un tercer pis sense ascensor. El president de la comunitat m'ha informat que no hi ha buit per a l'ascensor, però sé que en altres edificis han posat un elevador. Tenim dret que l'instal·lin encara que la comunitat s'hi negui? Totes les despeses hauran de ser a càrrec nostre?

/imgs/20151201/minusvalidos.jpg

Per a eliminar les barreres arquitectòniques als edificis residencials hi ha dues vies regulades per la Llei de Propietat Horitzontal (LPH) i per la Llei 15/1995, de 30 de maig, sobre límits del domini d'immobles per a suprimir barreres físiques a les persones amb discapacitat.

La LPH preveu dos supòsits. Quan el cost de l'obra és inferior a 12 mensualitats de despeses comunes, els veïns hauran d'assumir l'obra (per obligació). En canvi, quan l'import supera aquestes 12 quotes, es requereix el vot favorable de la majoria, a partir del 51% de les quotes de participació (acord dels copropietaris).

Per la seva banda, la Llei 15/1995 reconeix aquest dret a les persones amb minusvalidesa física i als majors de 70 anys que siguin titulars o usuaris de l'habitatge i tinguin disminució permanent per a caminar, pujar escales o salvar barreres arquitectòniques (bé necessitin pròtesis o cadires de rodes, o no) i quan l'obra s'hagi de fer a l'interior de la finca o al seu accés a la via pública. Si la comunitat es nega a pagar l'obra en comú i fins i tot a fer-la, l'interessat pot acudir a la Justícia. Si reuneix els requisits, rebrà el permís judicial per a escometre-la, però les despeses hauran de ser a càrrec seu, això sí, sense perjudici de les ajudes o subvencions públiques que poguessin correspondre-li.

Tanmateix, en aquest cas, es podria tornar a estudiar el projecte de l'ascensor, ja que l'ordenança municipal de Segòvia sobre instal·lació d'ascensors, millora d'accessibilitat i eliminació de barreres físiques en edificis permet la ubicació d'ascensors en diverses zones: el buit de l'escala, el pati interior, l'exterior sobre espai lliure de l'illa, sobre domini públic, etc.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions