Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Si vols que resolguem el teu cas en la revista EROSKI CONSUMER posa’t en contacte amb nosaltres. Només es respondran i es publicaran les consultes que des de la revista EROSKI CONSUMER considerem més interessants.

: Deficiències de construcció en un habitatge nou

El febrer de 2000 vaig comprar un habitatge nou en una finca de tres plantes i 12 pisos. Després de viure-hi gairebé un any, he detectat que hi ha alguns problemes. La paret del dormitori em permet sentir el que passa a l'altre costat, a casa del meu veí, ja que l'aïllament és nul. La constructora ha reconegut que aquella paret no té cambra d'aire, i fins i tot crec que no assoleix el gruix que li correspon. Al soterrani de la finca tenim un aparcament i, per això, hi ha instal·lats extractors de CO2, però no tenen aïllament acústic i produeixen un soroll que molesta dia i nit. La constructora afirma que això no és problema d'ells i que, si volem aïllar-los, corre a compte nostre. M'agradaria que m'orientessin sobre el que puc fer legalment per solucionar-ho.

Per saber si hi ha deficiències constructives i si es deuen a l'incompliment del projecte d'obra o són negligències dels intervinents en el procés constructiu, caldrà realitzar un informe pericial amb un arquitecte i/o aparellador, on caldrà determinar aquestes qüestions, com també si aquests errors afecten tot l'edifici, la seva entitat i gravetat, la seva evolució previsible, etc.

En cas que s'operi per aquest procés, se sol·licitarà per escrit al president de la comunitat que s'inclogui aquest problema en l'ordre del dia de la pròxima junta de propietaris (o que en convoqui una expressament per a aquesta qüestió). A la reunió, es proposarà a la junta que demani a un pèrit dictamen sobre els defectes de la construcció, la seva entitat, les causes, l'evolució previsible, etc., sense oblidar mesurar el nivell de soroll provinent dels extractors del soterrani, per determinar si són excessius.

A partir de les dades del peritatge, el president de la comunitat, actuant en nom d'aquesta i amb l'autorització prèvia de la junta a aquest efecte, ja es pot adreçar als possibles responsables per reclamar la reparació dels defectes i danys, encara que també ho podria fer un dels copropietaris en el seu propi nom i en benefici de la comunitat. Cal comptar amb un advocat per a aquest tipus de negociacions que, si resulten infructuoses, acabaran decidint-se davant els tribunals civils. Si aquest fos el cas, caldrà tenir en compte que l'habitatge va ser adquirit fa un any, per la qual cosa no es considera aplicable la nova Llei d'ordenació de l'edificació, que va entrar en vigor el 6 de novembre de 2000. Això obliga a recórrer a la normativa anterior, en concret a l'article 1.591 del Codi civil, que dirimeix la responsabilitat decennal (és a dir, per deu anys) i solidària de tots els intervinents per vicis de la construcció. A més, existeix abundant jurisprudència de desenvolupament i la Llei de consumidors i usuaris.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions