Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les edats de la nutrició, de 0 a 3 anys: els fonaments de la salut

El període lacti –anomenat així perquè la llet és l’únic aliment amb què es nodreix el nadó– té una importància vital per a la salut i el desenvolupament posterior del nen. Tant si és llet materna com artificial, conèixer a fons totes dues possibilitats en definirà l’aprofitament òptim.

Biberons i preses: dubtes més freqüents

Com se sap quin tipus de llet de fórmula necessita el nadó? La necessitat de l’alimentació del nadó amb fórmules especials, l’ha de determinar el pediatre, en funció de la història clínica, l’exploració del lactant i, de vegades, els resultats de proves complementàries. En general, la majoria dels nadons s’alimenten adequadament amb les fórmules d’inici (fins a 6 mesos) i de continuació (a partir de 6 mesos), que els aporten tots els nutrients per a un desenvolupament correcte. Ara bé, hi ha algunes necessitats especials freqüents, com la intolerància a la proteïna de llet de vaca, deguda a la immaduresa del tub digestiu del nadó per a absorbir proteïnes grans. En la gran majoria dels casos, aquest problema es resol espontàniament abans de l’any, quan hi ha hagut una maduració digestiva.

Quin temps ha de transcórrer entre presa i presa? No cal ser rígids amb el nombre de preses ni amb l’horari. En el primer mes de vida, la ingesta diària s’ajusta en funció del pes del lactant, de la seva evolució i del creixement valorat en les taules de percentils de seguiment, que marcarà el metge. En general, es recomana administrar de 7 a 8 preses diàries (una cada tres hores), sobretot durant el primer mes de vida, ja que l’estómac dels nadons és molt petit i es buida ràpidament, i es poden produir hipoglucèmies (baixades de sucre) si s’allarga més el temps. A partir dels 15 dies, si el nadó ho permet, es pot fer una pausa nocturna de quatre a sis hores. A mesura que el nen va madurant i creixent, es poden allargar les preses i administrar-se cada 3 hores i mitja o cada 4 (és a dir, cinc o sis preses al dia). Pel que fa a la durada de la presa, dependrà del nadó. Per norma general, no han de durar més de 20 minuts.

Què cal tenir en compte per a preparar un biberó? Una preparació adequada del biberó és fonamental, ja que una relació inapropiada de la fórmula amb l’aigua, és a dir, posar-hi més o menys pólvores de la quantitat indicada, pot produir quadres de deshidratació o desnutrició en el nadó. Per això, se seguiran les normes de preparació o reconstitució que dona el fabricant. Es pot fer servir tant aigua potable de l’aixeta (en funció de la qualitat, pot ser recomanable bullir-la un minut durant els primers mesos) com aigua mineral natural (es recomanen aigües baixes en sodi), que no necessita bullir-se. Abans de donar-lo al lactant, s’ha de comprovar si la temperatura és l’adequada abocant-ne unes gotes al dors de la mà de qui el prepara. Per descomptat, abans de preparar el biberó és imprescindible rentar-se les mans. Al nostre país, amb les condicions sanitàries actuals, no és necessari bullir els biberons ni les tetines cada vegada que s’utilitzin, sinó que només cal rentar-lo amb aigua i sabó i un raspall (només per a aquest ús) amb aigua abundant.

Com podem saber si la llet que triem és l’adequada? Quan la lactància està establerta, el lactant ha de prendre de 160 a 180 ml per kg de pes al dia. Per al càlcul de les preses, el pediatre es basa en el pes del nadó i en el ritme del seu creixement. “En qüestió de quantitats, tampoc cal ser estricte, sinó que ens hem d’adaptar a cada nen i acceptar una certa flexibilitat”, diu la doctora Roselló. No s’ha de forçar mai el lactant perquè s’acabi tot el contingut del biberó. “De vegades ens trobem a lactants amb problemes de regurgitacions freqüents i còlics per una sobrealimentació. Això sí, si deixa de prendre molts biberons, s’haurà de consultar el pediatre per a establir-ne la causa”, aclareix la pediatra.

Pel que fa a quantitats, ha de ser a demanda o cal seguir les pautes que fixi el pediatre? Segons la pediatra Mireia Roselló, tindrem la certesa que el nen està ben nodrit:

  • Si orina amb freqüència (almenys cinc vegades al dia).
  • Si deposa amb normalitat.
  • Si augmenta de pes de manera adequada (uns 200 g/setmana). És important també que el nadó tingui les mucoses humides, la pell hidratada i que mostri interès a interaccionar amb el medi i amb els qui l’envolten.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions