Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les edats de la nutrició, de 0 a 3 anys: els fonaments de la salut

El període lacti –anomenat així perquè la llet és l’únic aliment amb què es nodreix el nadó– té una importància vital per a la salut i el desenvolupament posterior del nen. Tant si és llet materna com artificial, conèixer a fons totes dues possibilitats en definirà l’aprofitament òptim.

Lactància artificial

Si la mare no pot alletar el seu fill perquè la llet que produeix no és idònia per a una nutrició correcta, perquè la seva situació social o laboral li ho impedeix o, senzillament, perquè ha optat per no donar-li el pit, la lactància artificial o formulada és adequada per al creixement del nadó. Tal com explica la doctora Mireia Roselló, pediatra especialitzada en urgències pediàtriques de l’Hospital Universitari Doctor Peset, de València, en aquest tipus de lactància s’utilitzen llets modificades, normalment derivades de llet de vaca, que simulen la composició bioquímica de la llet humana. “I cobreixen les necessitats energètiques que necessita el lactant per a poder realitzar els processos metabòlics per a desenvolupar-se adequadament i que es tradueixen en un 40-60% de carbohidrats, 30-45% de lípids i un 7-15% de proteïnes; a més de vitamines i minerals”, comenta.

Com podem triar la millor llet de fórmula? 

L’elecció de la llet de fórmula dependrà de les preferències de la mare, assessorada pel pediatre, sempre tenint la tranquil·litat que totes les comercialitzades han passat controls de seguretat estrictes i que presenten els requeriments nutricionals necessaris per al nadó. Hi ha diferents fórmules: les d’inici o tipus 1, indicades a partir de 0 mesos, i les de continuació o tipus 2, indicades a partir dels 6 mesos de vida. A partir de l’any, ja es pot administrar llet sencera de vaca o fórmules de creixement. Entre els 4 i 6 mesos, les necessitats de ferro són més elevades i cal administrar alimentació complementària, ja que, a partir d’aquesta edat, la dieta basada exclusivament en la llet afavoreix l’anèmia ferropènica.

Hi ha llets adaptades?

Al mercat trobem les conegudes com “llets especials”: preparacions dissenyades per a cobrir les necessitats nutritives dels lactants amb algun tipus de trastorn metabòlic. Per a elaborar-les, se solen basar en llets infantils convencionals, a les quals es fan les modificacions oportunes. I, a l’hora d’utilitzar-les, les recomanacions del pediatre són encara més importants.

  • Llets sense lactosa. Són derivades de llet de vaca, on la lactosa s’ha substituït per un altre tipus de carbohidrat (per exemple, la soia). Estan indicades en cas que hi hagi una deficiència de l’enzim lactasa. Es recomana fins que es recuperi l’activitat enzimàtica.
  • Fórmules antiregurgitació. Indicades per a nens en els quals el pas de l’aliment de l’estómac a la boca és habitual (reflux gastroesofàgic). En aquestes llets s’usen agents espessidors que dificulten l’ascens de la llet de l’estómac a la cavitat bucal.
  • Fórmules hidrolitzades. Són llets on les proteïnes estan fragmentades per hidròlisis (desdoblament de les molècules per acció de l’aigua) en unitats més petites (proteïnes menors o fins i tot aminoàcids), faciliten la digestió i l’absorció en nens intolerants a les proteïnes de la llet de vaca, amb problemes d’absorció intestinal o al·lèrgia a aquest tipus de proteïnes.
  • Fórmules per a problemes metabòlics. Un defecte en el funcionament d’un enzim determinat pot provocar malalties que tenen un tractament únicament dietètic. Així, s’han de suprimir en la dieta els nutrients que necessiten aquest enzim deficient. Aquestes llets són específiques per a cada cas i requereixen un control mèdic estricte per a utilitzar-les.
  • Fórmules per a prematurs i nounats de pes baix. Els nounats que tenen pes baix i els prematurs necessiten unes condicions nutricionals determinades, ja que tenen una reserva de nutrients molt escassa i una funció digestiva i metabòlica immadura. Aquestes llets han d’aportar els nutrients necessaris per a cobrir els seus requeriments tenint en compte la seva immaduresa.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions