Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Les dades, informacions, interpretacions i qualificacions que apareixen en aquesta informació corresponen exclusivament al moment en què es van realitzar i tenen, per tant, una vigència limitada.

: Les edats de la nutrició, de 0 a 3 anys: els fonaments de la salut

El període lacti –anomenat així perquè la llet és l’únic aliment amb què es nodreix el nadó– té una importància vital per a la salut i el desenvolupament posterior del nen. Tant si és llet materna com artificial, conèixer a fons totes dues possibilitats en definirà l’aprofitament òptim.

La postura adequada per a donar el pit

L’important és trobar-ne una o diverses en què tant el lactant com la mare estiguin còmodes. La Guia per a mares que alleten, publicada pel Departament de Salut del Govern Basc, fa algunes recomanacions per a facilitar que el nadó s’agafi al pit i el buidi de forma adequada.

 1. La mare s’ha de recolzar lleugerament cap enrere per a facilitar l’alletament.
 2. El cos del nadó ha d’estar en un contacte estret amb el de la mare. El cap ha d’estar col·locat davant del pit, amb el mugró a l’altura del llavi superior-nas. És preferible acostar el nadó al pit en lloc que es mogui la mare.
 3. El cap i el cos del nadó han d’estar ben alineats: el coll no ha d’estar flexionat, ni el cap girat.
 4. Resulta molt útil l’anomenada “agafada espontània”, que consisteix a col·locar el lactant amb el nas a l’altura del mugró i el mentó recolzat en el pit. El nadó tirarà el cap cap endarrere per a buscar el mugró i obrirà la boca. És normal que necessiti uns quants intents abans d’aconseguir agafar-se espontàniament al mugró. Cal donar temps al nadó fins que ho aconsegueixi, sense que la mare es precipiti a ficar-l’hi a la boca. Només l’haurà d’ajudar si té dificultats.

Si no s’aconsegueix l’agafada espontània, pot ser útil l’agafada dirigida. Una de les tècniques més utilitzades és la del sandvitx: per a facilitar l’agafada profunda cal donar al pit la forma ovalada de la boca del nadó. Per a fer-ho es col·loquen els dits de la mà sobre el pit, en forma de C, en el mateix sentit que els llavis del nen (en paral·lel a ells) i es pressiona lleugerament. És important deixar l’arèola lliure per no interferir amb l’agafada.

 • En el moment en què el nadó obre la boca, la mare l’atreu cap al pit i dirigeix el mugró per sobre de la llengua (apuntant al paladar tou).
 • Es manté subjecte el pit fins que es confirma que l’agafada és l’idònia.

Lactància materna: raons de pes

 • Un 40% dels lactants de 0 a 6 mesos s’alimenten exclusivament amb llet materna.
 • Es recomana introduir aliments complementaris segurs i nutricionalment adequats a partir dels 6 mesos, continuant la lactància materna fins als 2 anys o més si mare i lactant així ho volen.
 • Es recomana l’inici immediat de la lactància materna en la primera hora de vida.
 • Es recomana que sigui l’única font d’aliment del nadó durant els primers sis mesos (inclosos els prematurs, els bessons i els nens malalts).
 • No hi ha cap altra intervenció en la salut que tingui un benefici tan gran per a les mares i els seus nadons: als països en vies de desenvolupament, els nens que reben aquest tipus d’alimentació tenen 13 vegades més possibilitats de sobreviure, mentre que alletar des del naixement redueix la mortalitat del nounat en un 45%.

Fonts: Organització Mundial de la Salut (OMS), Unicef, Associació Espanyola de Pediatria i Societat Europea de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions