Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Quant ha de durar?

Augmenta el rendiment laboral, aclareix la ment i allibera estrès, sempre que la seva durada no s'allargui més de mitja hora

Quant ha de durar?

/imgs/20100501/salud2-2.jpg
Els beneficis d’una bona migdiada no augmenten com més temps es dormi. Tot el contrari. La seva durada adequada es troba entre els 20 i els 30 minuts, encara que, de vegades, amb 10 minuts n’hi ha prou. Quan la migdiada s’ajusta a aquest període, les persones s’endinsen en els primers compassos del somni i no s’interfereix en la vigília. Si se sobrepassa aquesta mitja hora, és més difícil despertar-se i quan s’aconsegueix és freqüent fer-ho amb mal humor i amb la sensació de no haver descansat prou. La popular “nyonya” i el mal geni després de la migdiada s’origina quan el descans es prolonga en excés. El motiu és que s’aprofundeix massa en el son i s’entra en l’etapa de moviment ràpid dels ulls, coneguda com a son REM (sigles que corresponen a les paraules angleses rapid eyes movement o ‘moviment ràpid d’ulls’ ), i ja no resulta tan fàcil despertar. A mesura que el somni avança, es produeix un bloqueig en la recepció de la informació sensorial que facilita el descans. Aquesta és la raó que un desvetllament durant el somni profund, sobretot si ja s’ha entrat en la fase REM, provoqui gran desorientació, neguit i fins i tot confusió. Per tot això, el més apropiat és intentar fer una migdiada cada dia que no duri més de trenta minuts.

Els experts recorden que el repòs a mitja tarda és recomanable per a totes les persones, especialment per als nens. No obstant això, és cert que la seva pràctica es desaconsella per als qui pateixen d’insomni greu o els qui tenen problemes amb els cicles somni-vigília, com passa amb els qui treballen en torns nocturns o els qui canvien amb freqüència l’horari laboral.

Imprescindible per als nens

/imgs/20100501/salud2-3.jpg
Menysprear els beneficis de fer la migdiada durant la infància és un error. És una rutina fonamental i imprescindible, sobretot en els cinc primers anys de vida de l’infant. En aquest període, els més petits adquireixen nous coneixements de forma contínua i aquesta pausa ajuda el cervell a retenir la informació de manera correcta. A més d’aquests beneficis neurocognitius, les migdiades proporcionen el temps de descans necessari per a reposar forces i evita que alguns petits estiguin al final de la tarda irritats o tinguin dificultats per dormir a la nit. Tant és així que algunes investigacions en aquest camp han confirmat que respectar el descans a mitja tarda en la infància redueix el risc que els nens pateixen d’hiperactivitat i d’ansietat. La migdiada també és un bon antídot contra els episodis de somnambulisme o els freqüents terrors nocturns.

Igual com passa amb els adults i els ancians, les hores de son necessàries s’escurcen progressivament quan els petits creixen. Un nadó pot dormir de 16 a 20 hores, que es redueixen entre 10 i 13 (inclosa la migdiada) en l’etapa que comprèn de l’any als tres anys. Quan les hores necessàries no es cobreixen, els més petits poden mostrar signes evidents de fatiga i, fins i tot, problemes més subtils que afecten el comportament i el rendiment escolar. En contra del que es podria pensar, saltar-se la migdiada no assegura que a la nit el nen dormi més i millor. La fatiga extrema pot ser contraproduent i sobreexcitar tant els nens, que la conciliació del son nocturn serà una tasca encara més difícil.

De vegades, de manera particular quan els nens ja tenen una certa edat, és freqüent que els més petits es resisteixin a descansar després de dinar. Perquè dormin la migdiada, és aconsellable seguir una rutina: quan es detectin senyals de son, com estar inquiets, fregar-se els ulls o badallar de forma contínua, cal portar-los al llit perquè siguin conscients de l’acte d’anar a dormir i agafin el son ells mateixos. Generar un ambient agradable amb música suau, llegir-los un conte o escoltar una cançó pot resultar de gran ajuda.

Errors que amoïnen

Alteracions digestives, acidesa, digestions pesades, trastorns en el son, cefalees, mal humor… Aquests són alguns dels efectes secundaris que una mala migdiada pot provocar. Per no sofrir-los i gaudir plenament d’un descans a mitja tarda, convé considerar els detalls següents:

  • Repòs després de dinar: sempre que sigui possible, abans de començar la migdiada és aconsellable esperar un mínim d’una hora havent dinat. Recolzar-se immediatament després de l’últim bocí és un hàbit poc recomanable, ja que pot provocar alteracions digestives. Tampoc no és aconsellable dormir després de les 18:30 h, perquè s’altera l’horari normal de son.
  • Res de ficar-se al llit: quan es dorm, tot funciona més lentament al nostre cos, inclosa la digestió. En posició totalment horitzontal, es facilita el pas d’àcids de l’estómac a l’esòfag i s’origina el molest reflux. Per remeiar-ho, a més de procurar que la migdiada sigui curta, cal atendre la postura del cos. En comptes de ficar-se al llit, és preferible quedar-se recolzat de forma còmoda.
  • Llit o sofà?: encara que el llit és una opció molt temptadora, és més recomanable agafar el son vespertí al sofà o en una butaca còmoda. D’aquesta manera s’assegura una durada més propera a la ideal aconsellada pels experts.
  • El que és bo, si és breu…: per beneficiar-se dels efectes saludables d’una bona migdiada, la durada ha de vorejar la mitja hora. Tot i això, la necessitat de son varia segons l’edat i es modifica al llarg de les nostres vides. Els nadons dormen més perquè això els permet activar determinades funcions hormonals, els adults no necessiten tant de temps i els ancians són els que menys dormen perquè les seves fases de son estan més fragmentades.
  • Prohibida per als insomnes: la migdiada és recomanable per a tothom. El repòs a mitja tarda és especialment beneficiós per als nens, però és un hàbit que es desaconsella per a les persones que pateixen d’insomni greu o que treballen durant la nit o a relleus perquè és freqüent que sofreixin problemes amb els cicles somni-vigília.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions