Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

: Símptomes addicionals més intensos

UN ESTUDI RECENT DERROCA EL MITE QUE ELS DISTINGIA. UN DOLOR FORT I OPRESSIU AL PIT ÉS EL SÍMPTOMA PRINCIPAL DE L’ATAC AL COR I ES PRESENTA IGUAL EN ELS DOS SEXES. SABER IDENTIFICAR-NE ELS SENYALS I NO ASSUMIR COM A VERITAT ABSOLUTA QUE L’INFART ÉS NOMÉS COSA D’HOMES AJUDARÀ A EVITAR QUE CONTINUÏN MORINT EL DOBLE DE DONES PER INSUFICIÈNCIA CARDÍACA.

Símptomes addicionals més intensos

Llavors, les dones no tenen símptomes diferents dels dels homes? “És un mite. Les diferències són en la interpretació que es fan d’aquests símptomes”, contesta Antonia Sambola. Les dones comparteixen amb els homes el símptoma principal, que és un dolor fort al pit, que pot irradiar a un braç o als dos, al coll i a l’esquena. El que sí que presenten diferent és una sèrie de símptomes complementaris més intensos: sudoració, nàusees, marejos, fatiga o vòmits.

Errors en la interpretació

La idea que s’ha transmès que els homes i les dones tenim símptomes diferents procedeix de la interpretació que es va fer d’un estudi publicat al Journal of the American Heart Association (JAHA) el 2012. Però, amb el temps, es van observar dades que podien haver portat a la confusió, com ara el fet que molts dels pacients van explicar quins eren els seus símptomes una vegada havia passat l’infart (les dones aguanten més el dolor i la seva manera de descriure’l, una vegada estaven estables, era més suau) i que en la mostra hi havia bastants pacients diabètiques (que, per característiques de la seva malaltia, gairebé no presenten dolor toràcic).

“Assumir incorrectament que les dones que tenen un atac cardíac presenten símptomes diferents dels dels homes només condueix a un diagnòstic erroni, a un retard en el tractament i al fet que s’ofereixin intervencions mèdiques menys intensives”. És la conclusió de l’equip de cardiòlogues de la Universitat d’Edimburg (Escòcia), liderat per la doctora Amy V. Ferry, en un nou estudi més extens i precís que s’acaba de publicar al JAHA.

Aquestes investigadores, després d’observar els biaixos dels estudis anteriors, van decidir registrar els símptomes de 1.941 persones que van acudir a emergències d’un hospital escocès (des de juny de 2013 a març de 2017) abans que es conegués el diagnòstic. De tots aquests, 274 (90 dones i 184 homes) van ser diagnosticats amb infart agut de miocardi.

Quan els van preguntar quin era el símptoma més comú, el 93% dels dos sexes va contestar que era un dolor fort al pit, mentre que un 48% d’homes i un 49% de dones van apuntar, a més, un dolor que s’irradiava al braç esquerre. Així mateix, un percentatge més alt de dones tenien dolor que s’irradiava a la mandíbula o a l’esquena i també es va observar que les dones eren més propenses a experimentar nàusees (33% enfront de 19% dels homes).

Un diagnòstic precoç

Sambola és taxativa a l’hora d’afirmar que la clau per a la supervivència després d’un infart és el diagnòstic precoç (a partir de la segona hora poques vegades es produeixen recuperacions completes), ja que, com més temps passa, més probabilitats hi ha que el pacient acabi tenint complicacions greus i fins i tot que es mori. “Quan arriba una persona a urgències o al seu centre de salut amb la sospita d’infart s’ha de fer sempre un diagnòstic basat en l’evidència. És a dir, no es pot suposar que una persona pateix un atac d’ansietat, s’ha de confirmar amb proves”, explica la cardiòloga.

El primer que s’ha de fer és un electrocardiograma, que ajuda a determinar quina és la zona del cor afectada. A partir d’aquí es pot començar a establir el tractament més eficaç. També és preceptiu efectuar una analítica de sang, que mesura els nivells de les troponines, unes proteïnes que se segreguen quan el múscul cardíac està danyat, i de vegades es demana una ergometria o prova d’esforç. Una vegada confirmat que el pacient està patint un infart, s’ha de procedir urgentment a fer una angioplàstia.

Al mínim dolor al pit, li hem de concedir la importància que es mereix. No ho oblidem.

Paginació dins d’aquest contingut

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions