Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

José Miguel López, periodista musical de RNE-Radio 3 : "Rebem pressions, però mantenim la nostra independència"

Relacions d’aquest contingut

També t’interessa

I a més ...

/imgs/20020401/entrevista01.jpg Naturalment, podem abordar al carrer un immigrant senegalès, guineà o equatorià i oferir-li conversa o, millor encara, la nostra amistat i solidaritat, però hem de convenir que una de les millors maneres d'obrir-nos a la realitat dels qui poblen altres països i continents és acostar-nos a la seva cultura, i dins d'aquesta, a la seva música. Escoltar un disc de Cessaria Evora (Cabo Verde), Ismael Lo (Senegal) o Caetano Veloso (Brasil), i interessar-nos per les lletres, les harmonies i els instruments constitueix una experiència ben diferent de la que pot proporcionar l'últim disc d'Enrique Iglesias o de Britney Spears. I per parlar d'aquestes músiques del món, d'aquests ritmes arrelats en cultures llunyanes i que ens trasmeten un patrimoni cultural desconegut i d'accés gens fàcil, una de les persones més indicades és José Miguel López (Haro,1953), crític musical que cada dia i des de fa més de 15 anys presenta en el seu programa "Discópolis" de RNE-Radio 3 les últimes novetats d'aquesta música d'arrel que ens trasllada a altres espais geogràfics i humans.

És membre del panell europeu de crítics musicals (WMCE) especialitzats en música ètnica i autor de dos llibres, un sobre King Crimson ("el meu grup preferit") i un altre sobre Celtas Cortos. Se sent molt orgullós que el prestigiós Club de Música i Jazz San Juan Evangelista de Madrid li hagi atorgat la Menció d'Honor de Premsa 2002 "per ser un gran comunicador de la música popular i defensar les associacions sense ànim de lucre". Per a José Miguel López "aquest reconeixement és millor que el Premio Ondas".

Assumeix amb professionalitat i rigor la responsabilitat que implica recomanar o ignorar en el seu programa un determinat disc i creu que la seva funció és buscar les novetats i la música emergent per mostrar-les i explicar-les al públic: "Tinc un cert to acadèmic".

És conscient de la seva capacitat com a prescriptor i de la responsabilitat professional i ètica que implica que des d’un programa de tanta audiència i prestigi com “Discópolis” s’elogiï un disc determinat?

Per descomptat, en tinc consciència. Vaig estudiar Periodisme i vaig atendre molt a l’assignatura d’Ètica i Deontologia. Sabent que volia ser periodista i que aspirava a estar lligat professionalment a la música, vaig tenir la precaució d’anar al Conservatori a formar-me i encara no he deixat d’estudiar. Reconec que rebem pressions de les companyies de discs, no en va és una de les seves comeses, però t’asseguro que no aconsegueixen variar el nostre criteri: com a periodista d’una cadena pública, tinc molt clar que estic aquí per posar els meus coneixements musicals al servei de la societat.

Sóc absolutament independent. Com a professional de la comunicació la meva funció és donar notícies, en aquest cas de música, i no tinc interessos en cap empresa que no sigui RNE. El meu públic és la societat, i per a aquesta m’abasteixo de tota la música possible. A Radio 3 disposem de mitjans per a arribar a tot tipus de músiques, els mateixos autors ens lliuren els seus discs editats o les maquetes, a més pertanyo a una xarxa europea de crítics que em permet tenir discs de qualsevol punt del món de forma ràpida. Després d’aquesta recopilació permanent de material, només queda presentar les novetats, i a això jo li sumo un cert toc propi, l’acadèmic, perquè intento ensenyar alguna cosa. Vaig començar amb el programa Discópolis el 5 de gener de 1987 quan una colla de boigs, Peter Gabriel i algun altre que feia una música diferent dins del rock, creen un segell que després abraçaria el que més tard es va anomenar la world music. Era una aposta arriscada, una barreja de rock amb sons d’arrels ètniques i tocs folk, una cosa que encara no estava molt perfilada, però jo vaig confiar en aquest moviment. Al final, es tracta d’obrir-te a autors que fan coses noves, que barregen músiques i cultures diferents en igualtat de condicions, que uneixen llenguatges, que creen

El seu programa ha apostat des de sempre per la barreja de cultures, la qual cosa sembla una presa de postura davant de la creixent arribada d’immigrants al nostre país. Avui, que tant es discuteix la multiculturalitat en associar-se aquest concepte a l’existència de guetos de cada ètnia a les ciutats, continua sent vàlid el que és “multicultural”?

Aquesta música et porta a reconèixer que qui tens al costat, encara que provingui d’un país que es troba a milers de quilòmetres del nostre, és igual que tu i té els teus mateixos drets. El concepte que jo desenvolupo en el meu programa és la barreja, però hi ha un problema semàntic, de terminologia, amb la multiculturalitat. En Discópolis es parla de música de barreja, de fet s’emet també per ràdio Multiculti de Berlín. Vam recórrer al pensador José Monleón perquè ens orientés sobre com tractar aquesta qüestió. Si entenem que fem una barreja igualitària i permeable de les cultures, que s’oposa que romanguin en guetos, encertarem parlant de multiculturalitat. Si lluitem contra l’apartheid, hi hem de ser coherents. Però, atenció, les barreges cal fer-les bé. Per exemple, en la música no val tot, perquè pots conjuminar dos estils que acaben no funcionant. En l’àmbit social, ens serviria de molt recordar que venim d’arrels diferents i que la barreja enriqueix.

Què opina sobre el comentari tan repetit que el rock s’ha mort i que les bandes actuals només fan que repetir amb ínfimes variacions esquemes i camins traçats per grans grups com Beatles, Rolling Stones, Velvet, Genesis, King Crimson, Pink Floyd, Kinks o Led Zeppelin…? No s’ha fet res important en els últims vint anys? Són els Smiths, Nirvana, Talking Heads, Oasis i U2, per exemple, només un calc de l’anterior?

El rock no s’ha mort, ni de bon tros, encara que l’anunci de la seva mort s’ha repetit mil vegades. El que mor són les ganes de conèixer coses noves. A l’oient, pot no interessar-li el que s’està fent avui mateix, però els professionals hem d’estar oberts a les novetats per exposar-les i explicar-les, conscients que l’oferta està sobredimensionada i que la capacitat d’atenció del receptor és limitada, no pot amb tot.

Les “tribus urbanes” es poden definir pels estils musicals dels quals són seguidors. Si ens centrem en la música electrònica i dance, ens preguntem si les característiques específiques d’aquesta música expliquen el consum de drogues sintètiques, tan associat a l’estrèpit rítmic i repetitiu del dance.

L’altre dia, aquí a l’estudi, un grup de companys manteníem un col·loqui sobre la polèmica que acompanya aquests concerts. Recordàvem les nostres festes dels anys 60 que, en realitat, eren el mateix, escoltar música, divertir-nos i buscar el contacte amb els altres. Els concerts i festes d’ara són potser les festes de llavors. És obvi que les pastilles estan associades al dance i al techno, però la pregunta és si són necessàries per a gaudir de la música, jo crec que no. En aquest aspecte sóc naturista, el cos és capaç de segregar per si mateix substàncies naturals que et col·loquen. La música té una capacitat de submergir-te en un tràngol que les pastilles no tenen. Potser aquestes drogues sintètiques ho fan de forma més ràpida, però no hi ha cap dubte que és més autèntic, més sa i més real deixar-te posseir per la música sense substàncies psicotròpiques.

Per què són moda els discs unplugged, o acústics?

Responen a la idea de màrqueting de donar el mateix que ja s’havia ofert abans, que ja es coneix, amb un format distint, l’acústic. Eric Clapton, per exemple, havia fet diversos discs de grans èxits però el públic en demana més, i per complaure’l i així vendre més, es recorre a aquest format de “desconnectat”. Al final, es tracta de les mateixes cançons amb un altre to. En alguns casos hem sortit guanyant perquè aquest disc s’ha cuidat més, però no deixa de ser el mateix contat d’una altra forma.

Amb la qual cosa acabem inundats de versions…

En els anys 60 cada disc d’un grup era millor que l’anterior. Els músics buscaven no només superar-se, sinó oferir frescor, experimentació, novetat, coses que no s’assemblessin al que ja havien fet. Els Beatles se superaven en cada gravació: sonaven diferents i millors any rere any. I no eren els únics: Rolling Stones, Pink Floyd i altres grups intentaven créixer com a artistes, evolucionar en el seu llenguatge. En els anys 80 això es perd, els grups només busquen fer discs que s’assemblin a l’anterior i que siguin perfectament identificables com a seus. Es ven la marca, s’admet una nova tendència del grup però sempre dins de la mateixa classe, amb la garantia que no decebrà la seva clientela. U2, per exemple, treuen discs bons però sempre són reconeixibles, et sonen dels anteriors. Hi ha alguns grups que escapen d’això, però la majoria, una vegada aconsegueixen la seva imatge sonora, tracten de mantenir i recorren a fer, en la pràctica, versions d’ells mateixos en comptes d’evolucionar i canviar.

La música és art i, al mateix temps, un producte cultural. No obstant això, els discs suporten un IVA del 16%, mentre que els llibres gaudeixen d’un IVA reduït, del 7%. A què atribueix aquesta discriminació?

Hi ha un fet significatiu: les edicions més barates es venen més que les novetats, perquè aquestes costen molt més cares. Si pot, l’aficionat compra música legal, perquè li compensa (major qualitat, llibrets, etc.) i no discs pirates. Però, responent la teva pregunta, no tota la música és cultura: hi ha discs comercials per als quals sí que té sentit el 16% d’IVA, i d’altres que s’haurien de protegir, com a fets culturals que són, mitjançant un IVA reduït. Però sorgiria el problema de qui estableix què és cultura i què no ho és. De qualsevol manera, tot el que sigui abaixar el preu dels discs ho veig correcte i apropiat.

El sistema educatiu es troba en ple procés de reforma, però són molt poques les veus que han reivindicat l’assignatura de Música. Encara que la nostra tradició acadèmica no ens permet somniar amb el nivell educatiu d’altres països europeus en aquesta matèria, com creu que hauria d’enfocar-se la Música en els programes escolars?

El que irrita un professional de la música com jo és que no hi hagi un mínim de cultura musical en la població. Pots trobar melòmans joves que estan al dia en estils actuals, que compren i escolten molta música, però que no saben qui és Wagner. Però la carència en l’ensenyament musical arriba a tots els nivells, no sols a l’escola. En les facultats universitàries d’Humanitats obvien la música, i això significa oblidar una expressió artística universal. Caldria fer alguna cosa.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions