Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Mercedes Villegas, directora de la Fundación Amigos de los Mayores : "La companyia professional pot millorar l'ànim, l'autoestima i la qualitat de vida"

Més de 8 milions d'adults superen els 65 anys, el 18% de la població. I segons el perfil de la gent gran a Espanya que elabora cada any el CSIC, el 2051 el 35% dels ciutadans depassarà aquesta edat. A tots ens inquieta l'assumpte: Com podem afrontar aquesta etapa daurada? És millor viure en un centre o rebre companyia?

/imgs/20180601/entrevista2.jpg

Fer-se gran és un procés natural i individual, però ens implica a tots: Espanya es convertirà a mitjan segle en el segon país -el primer serà el Japó- més envellit de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). Els avanços mèdics i el sistema de benestar han allargat l'esperança de vida, que avui a Espanya se situa en 82 anys. Vivim més i millor. Però, el que en el pla individual és un progrés, en el pla col·lectiu representa un problema?

Segons l'Organització Mundial de la Salut, "no hi ha una persona gran típica". Mentre que algunes conserven les facultats físiques i psíquiques després dels 80 anys, d'altres pateixen un deteriorament considerable a edats fins i tot molt més joves. Però els experts diuen que l'autèntica xacra en la vellesa és la solitud, que pot causar depressió.

QUAN ENVELLIR ÉS NEGOCI

En un dels països més envellits del món, la gent gran també és objecte de negocis, i les empreses de serveis socials centren els esforços a crear un mercat al seu voltant. Hi ha més de 5.500 residències a Espanya. Les comunitats amb més centres són Catalunya, Castella i Lleó, Andalusia, Madrid i Castella-la Manxa, que concentren el 62% de les places en les residències d'ancians. Però pagar un servei de qualitat no és barat. El preu mitjà d'una residència geriàtrica a Espanya parteix dels 1.500 euros al mes, encara que hi ha la possibilitat que aquesta persona pagui un percentatge de la seva pensió en funció dels ingressos que té, que pot ser de fins al 90%. La facturació del sector es troba al voltant dels 4.200 milions d'euros anuals, segons l'estudi "Sectors. Residències per a la tercera edat", de la consultora DBK.

Malgrat això, per als experts, el repte no és només econòmic: també és social. El 4% de la població amb 65 anys o més viu en residències i, d'aquests, set de cada deu són dones i el 78% supera els 80 anys. Encara que l'ingrés en una residència és l'opció principal dels familiars, només dues de cada tres persones més grans de 65 anys que ho volen o ho necessiten tenen plaça en una residència pública o concertada. Per als qui esperen, el temps de demora -sense dades nacionals unificades, perquè els serveis socials són competència de les comunitats- es pot allargar durant mesos en algunes regions. En d'altres, fins i tot anys: és el cas de Lugo, on la Plataforma Avós... Felices afirma que la llista d'espera per a ells ha arribat a superar els dos anys per a una plaça pública. Després de les residències, la segona opció més demanada és la del cuidador, una atenció a domicili adequada per persones encara autònomes, que desitgen assistència personal i sanitària sense renunciar a la seva privadesa. Aquesta és l'opció de més de 167.000 persones grans a Espanya.

QUAN EL QUE ES BUSCA ÉS COMPANYIA

Però encara hi ha més opcions per a ells: entre aquestes, la teleassistència domiciliària, ideal per a persones autònomes que desitgen seguir a casa però que volen tenir una ajuda immediata sempre que la necessitin. I en altres casos, el que necessiten és senzillament companyia unes hores al dia. La Fundación Amigos de los Mayores és una de les ONG que es dediquen a evitar la solitud i l'aïllament d'aquestes persones. Té com a objectiu millorar la qualitat de vida i l'autoestima. Per fer-ho possible, ha creat una xarxa de voluntaris a Madrid, Galícia i el País Basc que ofereix companyia i amistat a casa o en residències.

A més, hi ha els centres de dia, pensats per als qui viuen acompanyats però que necessiten un reforç d'estimulació cognitiva o física durant el dia. I encara hi ha més opcions, com el cohousing, una alternativa a les residències i als pisos tutelats, i programes de foment de l'envelliment actiu. Envellir és un procés natural i individual, però el repte és col·lectiu, i ens implica a tots.

L'experta: Mercedes Villegas, directora de la Fundación Amigos de los Mayores: "La companyia professional pot millorar l'ànim, l'autoestima i la qualitat de vida".

Mercedes Villegas no ho dubta: el gran problema a què s'enfronten els ancians a Espanya és la solitud. "L'absència de companyia els causa tristesa, però a més provoca trastorns de salut greus com ara depressió, problemes cognitius i fins i tot la mort prematura", afirma aquesta periodista de Santander convertida en directora de la Fundación Amigos de los Mayores, una xarxa de voluntaris (en són un total de 641) que s'estén per Madrid, Galícia i el País Basc. Treballen des del 2003, seguint la filosofia de la xarxa francesa d'acompanyament per a ancians Les petits frères des Pauvres ('Els germanets dels pobres'), per a portar amistat i companyia a centenars d'ancians. Quina és la seva opinió de les residències? "No s'adapten a les necessitats reals de la gent gran", comenta.

Les cures mèdiques i el sistema de benestar augmenten l’esperança de vida, que a Espanya se situa en 82 anys. Però ja hi ha 8 milions de persones amb 65 anys o més. El que en el pla individual és un èxit, pot implicar un problema en el pla col·lectiu?

En efecte, l’esperança de vida augmenta, i això és un avanç; però també hi ha cada vegada més gent gran que viu sola. I envellir sense llaços afectius al voltant és un factor de risc per a patir solitud no desitjada, un estat que pot afectar la salut. El nostre repte com a societat és garantir un envelliment de qualitat, prevenir i pal·liar la soledat no desitjada dels ancians.

Aquest és un país amable amb els seus ancians?

Avui a Espanya hi ha gairebé 2 milions de persones més grans de 65 anys (1.960.900, segons l’INE) que viuen soles; i una majoria, (el 59%, segons un estudi conjunt del CIS i l’Institut de Gent Gran i Serveis Socials) sent solitud. El ritme de vida frenètic i la importància que es dona a la imatge i a l’aspecte físic potser influeix perquè hàgim girat l’esquena a la gent gran: són persones excloses de les nostres vides per falsos estereotips que les dibuixen com a incapaces, tristes i sense res per aportar quan la realitat és tot el contrari. Per això treballem també per sensibilitzar la societat, perquè la gent gran torni a sentir-se protagonista.

Prop de 300.000 espanyols viuen en alguna de les 5.387 residències d’ancians que hi ha a Espanya. Són els centres apropiats per a tota mena de gent gran?

Al meu parer, no: les residències tradicionals no estan adaptades ni donen resposta a les necessitats de la gent gran que hi arriba. Els ancians no volen que se’ls digui a quina hora han de menjar, quan han d’anar al bany o perdre la capacitat de decidir quan poden sortir o amb qui, pel simple fet de viure en una residència.

Quin repte tenen en aquesta àrea?

Crear nous tipus d’allotjaments per a la gent gran. Per sort, comença a haver-hi iniciatives com el cohousing, habitatges col·laboratius que combinen espais privats amb zones d’ús compartit, que emergeixen com a alternativa a les residències tradicionals. Una altra opció són els apartaments d’ancians, amb serveis i assistència sanitària per a ells. Però aquesta oferta encara és escassa i cara, i tampoc no està adaptada a la diversitat de gent gran que hi ha.

Un estudi d’Eroski Consumer conclou que només dues de cada tres persones més grans de 65 anys que ho vol o ho necessita té plaça en una residència. La seva fundació intenta ajudar els ancians que estan sols a casa?

A Amigos de los Mayores oferim acompanyament afectiu, amb ajuda de voluntaris, a persones que viuen tant a casa seva com en residències. No és una cura sanitària: la persona gran rep la visita setmanal d’un voluntari format per a xerrar, passejar, sortir… Un acompanyament que complementem amb activitats de lleure i socialització pensades per a ells: sortides culturals, excursions, festes o tallers. El nostre objectiu és que la persona no se senti sola: l’ajudem a crear amistats sòlides i a recuperar o descobrir interessos. Aquest canvi de rutina aconsegueix que l’ancià se senti integrat en la societat, una feina que és important tant per als ancians que viuen sols com per als qui ho fan a la residència. I complementa l’atenció sanitària.

Quan es va adonar que els seus serveis d’acompanyament i amistat per a ancians eren importants?

Ho vaig saber quan el nombre de gent gran que demanava aquest servei va créixer. L’any passat vam oferir acompanyament a 729 ancians, a Madrid, Galícia i el País Basc. Els serveis socials també ens deriven cada vegada més persones, la qual cosa ens obliga constantment a impulsar campanyes de captació de voluntaris, que formem de manera específica. I també a efectuar accions de sensibilització per a la societat.

Com podem saber si un cuidador o, si és el cas, un acompanyant és bo o dolent?

El primer és demanar formació especialitzada. En el cas de l’acompanyant, ha d’estar qualificat i compromès. Això ajuda a millorar la seva experiència, i també és essencial per a ajudar l’ancià. Una altra clau per a encertar és buscar perfils afins amb ell: això permet que l’amistat fructifiqui i perduri. En el treball a la residència, també és important la coordinació amb l’equip professional dels centres.

Què és el que més sol·liciten els ancians a Espanya? Quina és la necessitat més gran que tenen?

Sobretot, afecte i companyia, algú amb qui es pugui compartir una bona xerrada o fer una passejada. I això ho sabem fer tots. La resta ve implícit: quan la persona gran es troba acompanyada i segura, no només deixa enrere la solitud: també pot desenvolupar les seves capacitats cognitives i físiques.

Diuen els experts que l’autèntica xacra en la vellesa és la solitud, causa de depressió.

La solitud no desitjada dels ancians és un fenomen invisible que, tot i això, ja es considera, segons recerques recents, el gran problema i el primer factor de risc per a la salut dels ancians en les societats occidentals. En el cas dels ancians, la solitud pot generar deteriorament cognitiu, depressió, pèrdua de mobilitat, malalties cardiovasculars i fins i tot mortalitat primerenca. I viceversa: la companyia professional i l’amistat poden fer que la persona gran que se sent sola, sense autoestima ni ganes de sortir de casa, millori l’ànim i torni a fer coses que li agradaven, com sortir i il·lusionar-se. Tot això millora la seva qualitat de vida, i també la seva salut.

Llavors, el gran repte col·lectiu és frenar la solitud de l’ancià?

El repte més gran és envellir amb qualitat de vida. I per a aconseguir-ho és imprescindible fer-ho acompanyat. La solitud és i serà un dels reptes principals de tota la població, no només de la gent gran. A més, el canvi ha de ser global perquè les persones grans siguin percebudes com a veritables actius de la societat, implicant-nos a tots.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions