Salta el menú de navegació i ves al contingut

EROSKI CONSUMER, el diari del consumidor

Cercador

logotip de fundació

Canals d’EROSKI CONSUMER


Estàs en la següent localització: Portada > Edició impresa >

Aquest text ha estat traduït per un sistema de traducció automàtica. Més informació, aquí.

Alberto Coloma, Fundació La Casa que Ahorra : "Intuïm que molts anuncis i ofertes de certificats d'eficiència energètica d'habitatges són un frau"

Relacions d’aquest contingut

També t’interessa

I a més ...

/imgs/20131001/entrevista2.jpgL'obligació legal d'un certificat d'eficiència energètica per a vendre o arrendar un habitatge ha suposat l'aparició de nombrosos anuncis i ofertes de professionals i empreses que els realitzen. Alberto Coloma, gerent de la Fundació La Casa que Ahorra, que té per objectiu reduir el consum energètic i l'impacte ambiental dels edificis espanyols, assenyala que molts d'ells podrien ser un frau. Aquest expert explica els indicis de sospita per a evitar que els ciutadans siguin enganyats i aconsella petites reformes en l'habitatge que suposarien una millora considerable de la seva eficiència energètica.

El certificat d’eficiència energètica d’habitatges s’aplica de forma correcta?

Hauria d’estar en vigor des de 2007 i la seva aplicació ha estat gairebé nul.la fins fa molt poc. Les comunitats autònomes decideixen sobre la certificació al seu territori. Algunes obliguen a un registre presencial i en paper, unes altres per Internet, algunes cobren taxes més o menys elevades, unes altres no, algunes inspeccionen els certificats registrats i unes altres gairebé es limiten a posar-los un segell i a arxivar-los.

Hi ha qui afirma que és una despesa burocràtica inútil més per als consumidors.

És una oportunitat fantàstica per a saber com podem reduir el consum energètic del nostre habitatge i millorar el nostre confort i qualitat de vida. El problema és que s’ha comunicat malament i ha arribat quan les economies familiars estan ajustades i sospiten de qualsevol despesa. Avui ningú no dubta que val la pena tenir electrodomèstics amb classe energètica A o bombetes de baix consum. Un habitatge té una despesa energètica moltíssim més important i en molts casos dura tota la vida.

Moltes empreses i tècnics ofereixen aquests certificats. Qui pot fer-los amb garanties?

Pràcticament qualsevol arquitecte o enginyer i professional que acrediti una experiència adequada. En un col.lectiu tan gran, amb una caiguda brutal del treball, hi ha risc que es llencin els preus i a la llarga una qualitat deficient en moltes actuacions.

Com pot saber un consumidor que l’enganyen?

Tècnics que no demostren la titulació o experiència exigides, persones o empreses que certifiquen l’habitatge sense visitar-lo, o preus anormalment baixos en són alguns indicis. Si falten dades com la ubicació, l’any de construcció, les característiques constructives, l’estat de l’habitatge i les reformes fetes, els equips de climatització i l’aigua calenta sanitària, la qualificació final o les mesures per a millorar l’habitatge també conviden a sospitar.

Quant hauria de costar?

És difícil donar un preu mitjà perquè depèn del tipus d’edifici o habitatge. Algunes estimacions el situen entre 250 i 300 euros. Es tracta d’aplicar el sentit comú i una mica de solidaritat veïnal, que a la llarga beneficia tothom: el certificat que necessita avui un veí pot fer-nos falta en el futur, i donar-nos informació per a millorar el nostre habitatge i reduir el consum. Per llei, abans o després, tots haurem de fer-ho. Si ens posem d’acord en la comunitat per a l’edifici complet costarà molt poc.

Quins fraus s’hi han detectat?

És d’hora per parlar de fraus contrastats, però hem vist moltes ofertes i anuncis, especialment en Internet, que intuïm que ho són. També hem detectat empreses i associacions entre els certificadors i els ciutadans que només tracten d’aprofitar-se amb mètodes quasi il.legals. El millor és recórrer a algun professional conegut o amb referències, preguntar-li per la seva experiència i demanar-li proves. Els administradors de finques poden i han de tenir un paper molt important a l’hora d’aconsellar professionals.

Què s’hauria de fer perquè compleixi els seus objectius?

El primer és una campanya adequada d’informació i sensibilització ciutadana. L’IDAE hauria de recuperar el seu protagonisme. Els mitjans de comunicació poden fer-hi una tasca importantíssima. S’haurien d’harmonitzar els procediments entre les diferents comunitats: Europa treballa per tenir una etiqueta única i aquí en tenim 17 de diferents. Els organismes competents haurien d’inspeccionar els certificats emesos, especialment amb qualificacions A o B. Els certificadors haurien d’acreditar-se davant d’algun organisme oficial de control, i fins i tot complir una formació específica, com en altres països.

Què es pot fer per millorar l’eficiència energètica a casa?

Canviar els nostres hàbits i utilitzar bé els equips. Set de cada deu euros gastats en energia a casa es destinen a calefacció i refrigeració. La major part es perd perquè molta energia s’escapa per defectes en l’habitatge o per absència d’aïllament. La millor mesura passa per millorar en la comunitat de veïns l’aïllament de façanes i teulades. De forma col.lectiva no ha de ser necessàriament costós. Notarem els beneficis des del mateix minut després de la reforma i augmentarà el valor de l’habitatge.

I si no es pot de forma col.lectiva?

Podem canviar les finestres de primer a les habitacions més freqüentades. Una estança orientada al nord en un clima fred pot millorar molt amb uns panells aïllants interiors i una placa de guix laminat. La reforma dura una jornada, amb un cost i una pèrdua d’espai molt reduïts i poques molèsties.

Et pot interessar:

Infografies | Fotografies | Investigacions